Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Persimonikinkku

Persimonikinkku on juhlapöydän kunkku. Sesonkihedelmä persimoni on kaunis kuin kara­melli. Koristele kinkku juhlakuntoon ohuen ohuilla hedelmäviipaleilla ja neili­koilla.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
30  annosta

Ainekset

Persimonikinkku

  • 1 (8 kg) potkallinen joulukinkku (tuore­ tai harmaasuolattu)

Glaseerauskastike

  • 4 dl omenamehua
  • 3 dl fariinisokeria
  • ½ dl hunajaa
  • 2 rkl luumusosetta
  • 1 rkl tomaattipyreetä

Koristelu

  • 3 persimonia
  • n. 30 kokonaista neilikkaa
  • rosmariinin oksia

Lisäksi

  • paistolämpömittari

Valmistusohje

Persimonikinkku tehdään helposti näin:

1. Nosta yksi potkallinen pakastettu kinkku jääkaappiin sulamaan viisi vuorokautta ennen paistamista. Ota tuore tai sulanut kinkku huoneenlämpöön 1⁄2–1 vuorokautta ennen kypsentämistä. Työnnä lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan. Ennen uuniin laittoa sisälämpötilan tulisi nousta noin +10 asteeseen, mihin menee kinkun koosta riippuen 6–12 tuntia.

2. Kuivaa kinkku talouspaperilla. Laita uuniritilä uunipannulle ja nosta kinkku ritilälle kamara- eli nahkapuoli ylöspäin. Kaada pannulle pari desiä vettä, niin kinkusta valuva rasva ei pala pannuun kiinni. Lisää tarvittaessa vettä paistamisen aikana.

3. Nosta kinkku 100–125-asteiseen uuniin. Varaa paistoaikaa 1 1⁄2 tuntia/ lihakilo/100 astetta ja noin tunti/lihakilo/125 astetta. Jos haluat kinkusta mehevän, ota se uunista, kun mittari näyttää 74 astetta. Jos haluat kinkusta murean ja ylikypsän, ota se uunista, kun mittari näyttää 80 astetta. Peitä kinkku foliolla ja anna vetäytyä vähintään puoli tuntia ennen kuin poistat lämpömittarin.

4. Poista lämpimästä kinkusta kamara veistä apuna käyttäen. Vuole halutessasi myös rasvakerrosta ohuemmaksi.

5. Mittaa glaseerauskastikkeen aineet eli neljä desilitraa omenamehua, kolme desilitraa fariinisokeria, puoli deslitraa hunajaa, kaksi ruokalusikallista luumusosetta ja yksi ruokalusikallinen tomattipyreetä kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua hiljaa poreillen, kunnes kastiketta on jäljellä puolet. Sekoittele välillä.

6. Valele glaseerauskastiketta pullasudilla kinkun pintaan. Nosta persimonikinkku 250 asteiseen uuniin 5–10 minuutiksi. Anna jäähtyä.

7. Levitä pinnalle lisää glaseerauskastiketta. Leikkaa kolme persimonia ohuiksi viipaleiksi. Koristele kinkun pinta osittain tai kokonaan ohuilla persimoniviipaleilla. Kiinnitä viipaleet kinkkuun neilikoilla. Halutessasi voit viimeistellä kinkun potkan kankaalla, narulla ja rosmariininoksilla.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 25/2021.

Lue myös: Joulukinkun paisto-ohjeet – ota talteen parhaat vinkit!

Lue myös Anna.fi: 5 x joulukinkku – valitse suosikkisi tuoreesta valmiiseen


Kommentoi

Kommentoi juttua: Persimonikinkku

Sinun täytyy kommentoidaksesi.