Ruoka

Jouluruokahävikki hirvittää: Yli puolet suomalaisista heittää ruokaa roskiin isoja määriä – näillä kahdella keinolla pelastat joulun turhalta ruokahävikiltä

Jouluruokahävikki on turhista turhinta ruokahävikkiä. Yli puolet suomalaisista heittää ruokaa roskiin poskettomia määriä. Miten joulu pelastetaan ruokahävikiltä?

Jouluruokahävikki on ajankohtainen aihe, joka koskettaa meitä kaikkia. Viimeistään tapaninpäivänä jääkaappi pullistelee ruokia, joita on tehty liikaa ja joita kukaan ei halua syödä. Missä on menty vikaan?

Lue myös: Jäikö jouluruokia tähteeksi? Näin loihdit rippeistä ihan uudenlaisia ruokia

Yli tuhat suomalaista vastaajaa tavoittaneessa elintarvikemaahantuoja Lejoksen teettämässä kyselytutkimuksessa selvitettiin joulunviettoon liittyviä mieltymyksiä ja merkityksiä. Kaikista vastanneista yli puolet (54 %) ilmoitti, että jouluruoista syntyy hävikkiä. Yleisin syy hävikin kertymiseen on se, että ruokaa on laitettu liikaa ja sitä on määrällisesti liian paljon tarjolla. Joka toinen (49 %) ilmoitti sortuvansa tähän virheeseen jouluruokailun valmisteluissa.

Toiseksi yleisin syy jouluruoan pois heittämiseen on nopea kyllästyminen ruokaan (30 %). Kolmanneksi yleisin syy hävikkiin oli se, että ruoka on liian täyttävää (22 %). Vajaa viidennes (18 %) oli puolestaan sitä mieltä, että ruoan pakkauskoot ovat liian isoja.

Jouluruokahävikki: kinkku, rosolli ja laatikot kärkikolmikossa

Roskiin menevistä jouluruoista nousi tutkimuksessa esiin selkeä kolmen kärki. Eniten hävikkiä aiheutui kinkusta (18 %), juureslaatikoista (17 %) sekä rosollista (12 %). Näiden kolmen ero listan neljännellä sijalla olevaan joululimppuun (6 %) on jo merkittävä.

Ratkaisu jouluruokahävikin pienentämiseen löytyy maltillisesta ostamisesta ja hävikin hyödyntämisestä.

”Ruokahävikin kärkilista sisältää joulun suosituimpia ruokalajeja, joten niitä todennäköisesti ostetaan määrällisesti muita enemmän. Ratkaisu löytyy maltillisemman kokoisen ostoskorin lisäksi kotikeittiöstä. Tarjolle voi laittaa sen verran ruokaa, kun on menekkiä. Lisäksi hävikkiaineksia voi hyödyntää luovasti – esimerkiksi kinkun tähteet taipuvat erinomaisesti pizzaan”, Lejoksen markkinointijohtaja Katri Heinonen kertoo yrityksen tiedotteessa.

Lue myös: Vähennä hävikkiruoka minimiin – nappaa talteen 40 nerokasta vinkkiä ja säästä selvää rahaa

Jouluruokahävikki – näin hyödynnät kinkun, rosolli ja laatikoiden jämät

Suurin ongelma piilee siinä, että ruokaa ostetaan ja tehdään yksinkertaisesti liikaa. Etenkin vuonna 2020, kun joulua vietetään pienessä piirissä, olisi erityisen tärkeää muistaa se, että tekee ruokaa vain sen verran kuin sitä syödään. Suuret rosolliämpärit ja jättikinkut voi hyvin jättää tekemättä. Laatikoitakin voi tehdä vain pienet annokset. Jos ruokaa kuitenkin jää, niin hyödynnä tähteet järkevästi. Kokosimme parhaat ideat joulun ruokahävikin hyödyntämiseen.

Joulukinkun jämät

Perinteisin tapa hyödyntää joulukinkku on käyttää kinkku hernekeitossa. Sitäkin tulee valitettavasti tehtyä aina liikaa. Mitä jos tekisit kinkusta tapaninpäivänä pizzaa? Peltipizza maistuu jo tapanina, jolloin jouluruokia on syöty jo kaksi päivää. Lähi-idän shakshuka on nerokas. Shakshuka sopii loistavasti tapaninpäivän brunssille. Lisäksi voit tehdä täytetyt skonssit tai sämpylät, joihin paistat sisään viipaleen kinkkua ja keität uppomunan.  Joulukinkun saa upotettua myös kinkkukiusaukseen tai kinkkupiirakan täytteeksi.

Jouluruokahävikkiä voi torjua tekemällä tapanina kinkkuvoileivät. Paista kinkkuviipale rapeaksi pekonin tapaan pannulla, nosta se voileivän päälle uppomunan kanssa. Tapaninpäivän brunssi on hauska idea torjua ruokahävikkiä jouluna. 
Jouluruokahävikkiä voi torjua tekemällä tapanina kinkkuvoileivät. Paista kinkkuviipale rapeaksi pekonin tapaan pannulla, nosta se voileivän päälle uppomunan kanssa. Tapaninpäivän brunssi on hauska idea torjua ruokahävikkiä jouluna.  Kuva: Sampo Korhonen

Rosollin jämät

Rosollin voi tuunata joulun jälkeen esimerkiksi kermaviilikastikkeella, johon on sekoitettu piparjuurituorejuustoa. Sama salaatti, eri maku! Se maistuu esimerkiksi paahtopaistin kanssa erinomaiselta.

Toinen rosollin suosittu tuunausvinkki on tehdä rosollista sosekeitto. Soseuta kaikki ainekset, lorauta joukkoon vähän punaviinietikkaa borssikeiton tyyliin ja tarjoile keitto smetanan kanssa. Kaveriksi sopivat torttutaikinasta tehdyt piiraat tai kierteet.

Jouluruokahävikkiä on syytä vähentää. Tee joululaatikoista rieskat. 
Jouluruokahävikkiä on syytä vähentää. Tee joululaatikoista rieskat.  Kuva: Seppo Saarentola 

Joululaatikoiden jämät

Joululaatikoista saa tehtyä vaikka mitä. Älä heitä niitä roskiin. Perunalaatikosta voit tehdä perunarieskat tai sosekeittoa. Itse asiassa kaikki laatikot voi tuunata sosekeitoksi helposti lisäämällä joukkoon kasvislientä ja esimerkiksi tuorejuustoa.

Vappu Pimiän ohjeella teet uskomattoman herkulliset lantturieskat. Kuumat rieskat maistuvat tuoreena voin kanssa välipäivien aamiaisella. Ne valmistuvat hetkessä!

Joulu on sun -tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 12.–17.10.2020. Kohderyhmänä olivat 18–75-vuotiaat joulua viettävät suomalaiset. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinalueen mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimuskyselyyn vastasi kokonaisuudessaan 1055 henkilöä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jouluruokahävikki hirvittää: Yli puolet suomalaisista heittää ruokaa roskiin isoja määriä – näillä kahdella keinolla pelastat joulun turhalta ruokahävikiltä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.