Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Pitsipiparit

Pitsipiparit leivotaan vanhoja pitsiliinoja apuna käyttäen. Käytä pikkupiparit lahjapakkausten koristeena. Tee niihin reiät ja pujota päähän nauha ripustamista varten.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
50  annosta

Ainekset

Pitsipiparit

  • 150 g voita
  • 2 dl fariinisokeria
  • 1 dl ruokosokeria
  • 1 ½ dl tummaa siirappia
  • 2 kananmunaa
  • 2 tl jauhettua inkivääriä
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl neilikkaa
  • ½ tl maustepippuria
  • 500 g vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ tl suolaa

Valmistusohje

Pitsipiparit leivotaan helposti näin:

  1. Ruskistettu voi: Sulata 150 grammaa voita pienessä kattilassa ja kuumenna, kunnes se alkaa vaahdota ja tuoksuu paahteiselta. Kaada kulhoon ja siirrä jääkaappiin 30–40 minuutiksi. Kun voi on hieman jähmettynyt, vatkaa se sileäksi. Koostumus muistuttaa huoneenlämpöistä voita.
  2. Vatkaa pehmeää ruskistettua voita, kahta desilitraa fariinisokeria ja desilitraa ruokosokeria kulhossa muutaman minuutin ajan. Lisää puolitoista desilitraa tummaa siirappia ja sekoita tasaiseksi. Riko joukkoon kaksi kananmunaa yksi kerrallaan koko ajan sekoittaen.
  3. Sekoita toisessa kulhossa kaksi teelusikallista jauhettua inkivääriä, kaksi teelusikallista kanelia, teelusikallinen neilikkaa, puoli teelusikallista maustepippuria, 500 grammaa vehnäjauhoja, teelusikallinen leivinjauhetta ja puoli teelusikallista suolaa. Sekoita voiseoksen joukkoon. Kun taikina on tasaista, muotoile se paksuksi levyksi, kääri kelmuun ja anna tekeytyä yön yli jääkaapissa.
  4. Kauli piparitaikina ohueksi levyksi jauhotetulle työtasolle. Jauhota puhdas pitsiliina kevyesti ja levitä sitten piparilevyn päälle. (Mitä suuremmat reiät pitsissä on, sen selkeämpi ja näyttävämpi kuosi pipariin painautuu.)
  5. Painele kaulimella ensin pitsiä taikinaan ja pyöräytä sitten kaulin muutaman kerran pitsin päältä. Nosta pitsiliina varovasti taikinaa repimättä.
  6. Leikkaa haluamallasi piparimuotilla pitsipainetusta taikinasta pipareita. Jos teet pipareista pakettikoristeita, tee ennen paistoa esimerkiksi pillin avulla piparin yläreunaan pyöreä reikä, josta voi myöhemmin pujottaa lahjanarun.
  7. Paista pitsipiparit 200-asteisessa uunissa 7–8 minuutin ajan, kunnes ne ovat ruskistuneet hieman. Siirrä sivuun jäähtymään. Kun piparit ovat jäähtyneet ja kovettuneet, pujota niihin narut ja käytä koristeina joulukuusessa tai lahjapaketeissa.
  8. Jos haluat hennon pitsikuvion paremmin näkyviin, hiero paistetun piparin pintaan ripaus tomusokeria, joka korostaa kohokuviota kauniisti.

Vinkki! Ruskistettu voi -piparitaikinasta valmistuu myös näyttävä piparitaulu.

pitsipiparit

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2023.

Lue myös Anna.fi: Piparkakkukranssi


Kommentoi

Kommentoi juttua: Pitsipiparit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.