Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Piparkakkutalosermi

Piparkakkutalosermi on kaunis vaihtoehto perinteiselle piparitalolle. Sen kanssa ei tarvitse polttaa näppejään kuumaan sokeriin, koska seinämät sidotaan toisiinsa silkkinauhalla.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
1  annos

Ainekset

Piparkakkutaikina

  • 100 g voita
  • 1 ½ dl sokeria
  • ¾ dl muscovadosiirappia
  • ¾ dl kuohukermaa
  • ½ rkl jauhettua kanelia
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 tl jauhettua neilikkaa
  • 1 tl jauhettua pomeranssinkuorta
  • ½ rkl ruokasoodaa
  • 5 dl vehnäjauhoja

Piparkakkutalosermi, pikeeri

  • 1 kannamunanvalkuianen
  • 2-3 dl tomusokeria
  • 1 tl sitruunamehua

Piparkakkutalosermi, kiinnitys

  • 2 metriä silkkinauhaa tai muuta nauhaa, jolla voit sitoa sermit yhteen

Valmistusohje

Piparkakkutalosermi leivotaan helposti näin:

1. Tee ensin kolme muottia sermiä varten esimerkiksi pahvista. Suurimman sermin koko on noin 18 x 24 senttimetriä.

2. Nosta kattilaan sata grammaa paloiteltua voita, puolitoista desilitraa sokeria, 3/4 desilitraa muscovadosiirappia ja 3/4 desilitraa kuohukermaa. Kuumenna ja kiehauta aineksia, kunnes voi sulaa. Nosta syrjään liedeltä. Lisää puoli ruokalusikallista jauhettua kanelia, yksi teelusikallinen jauhettua inkivääriä, yksi teelusikallinen jauhettua neilikkaa, sekä yksi teelusikallinen jauhettua pomeranssinkuorta ja anna jäähtyä.

2. Lisää kattilaan puoli ruokalusikallista ruokasoodaa ja viisi desilitraa vehnäjauhoja vähitellen samalla sekoittaen tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä kylmässä yön yli.

3. Pehmennä taikina käsien välissä ja kauli ohueksi levyksi. Leikkaa muottien muotoiset piparkakut. Nosta piparit leivinpaperoidulle uunipellille. Leikkaa vasta pellillä ikkuna- ja oviaukot ja tiivistä veitsen avulla reunat suoriksi.

2. Paista pipareita 200 asteisessa uunissa 6–8 minuuttia. Nosta piparit uunista ja paina välittömästi niihin reiät esimerkiksi mehupillin avulla. Siisti heti myös veitsellä talojen alareunat ja mahdollisesti pullistuneet ikkuna- ja oviaukot. Anna pipareiden kuivua yön yli. Taikina taipuu muotoiluun kuumana, jähmetyttyään sitä ei voi enää muokata.

3. Valmista pikeeri. Mittaa yksi kananmunanvalkuainen, kahdesta kolmeen desilitraa tomusokeria ja yksi teelusikallinen sitruunamehua kulhoon ja vatkaa muutama minuutti, kunnes seos on ta­saisen vaaleaa. Vähemmästä määräs­tä tomusokeria saat juoksevaa täytettä laajempien pintojen päällystämiseen, jäykempi sopii ääriviivojen koristeluun.

4. Koristele piparkakkutalosermi ja kiinnitä seinämät varoen nauhoilla yhteen.

Vinkki! Näin teet ikkunat piparkakkutaloon. Sulata hedelmäsokeria kattilas­sa ja valuta se sulaneena lusi­kalla paistettujen piparkakkujen ikkunan tai koristeaukkojen ko­loihin. Anna jäähtyä ja kovet­tua. Myös liivatelehdet käyvät ikkunakoristeiksi. Kiinnitä ne pi­parkakkujen alapuolelta esim. pikeerillä.

Ohje on julkiastu Kotiliedessä 22/2021.

Lue myös: Näin teet piparitaikinasta vieläkin parempaa – ota oppia aasialaisilta

Lue myös Anna.fi: Piparkakkutalon kokoaminen – Unohda sulatettu sokeri! Näin kasaat kauniin piparkakkutalon kätevästi – 5 niksiä


Kommentoi

Kommentoi juttua: Piparkakkutalosermi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.