Piparkakkutalosermi
Piparkakkutalosermi on kaunis vaihtoehto perinteiselle piparitalolle. Sen kanssa ei tarvitse polttaa näppejään kuumaan sokeriin, koska seinämät sidotaan toisiinsa silkkinauhalla.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 1 annos
- Munaton
Ainekset
Piparkakkutaikina
- 100 g voita
- 1 ½ dl sokeria
- ¾ dl muscovadosiirappia
- ¾ dl kuohukermaa
- ½ rkl jauhettua kanelia
- 1 tl jauhettua inkivääriä
- 1 tl jauhettua neilikkaa
- 1 tl jauhettua pomeranssinkuorta
- ½ rkl ruokasoodaa
- 5 dl vehnäjauhoja
Piparkakkutalosermi, pikeeri
- 1 kannamunanvalkuianen
- 2-3 dl tomusokeria
- 1 tl sitruunamehua
Piparkakkutalosermi, kiinnitys
- 2 metriä silkkinauhaa tai muuta nauhaa, jolla voit sitoa sermit yhteen
Valmistusohje
Piparkakkutalosermi leivotaan helposti näin:
1. Tee ensin kolme muottia sermiä varten esimerkiksi pahvista. Suurimman sermin koko on noin 18 x 24 senttimetriä.
2. Nosta kattilaan sata grammaa paloiteltua voita, puolitoista desilitraa sokeria, 3/4 desilitraa muscovadosiirappia ja 3/4 desilitraa kuohukermaa. Kuumenna ja kiehauta aineksia, kunnes voi sulaa. Nosta syrjään liedeltä. Lisää puoli ruokalusikallista jauhettua kanelia, yksi teelusikallinen jauhettua inkivääriä, yksi teelusikallinen jauhettua neilikkaa, sekä yksi teelusikallinen jauhettua pomeranssinkuorta ja anna jäähtyä.
2. Lisää kattilaan puoli ruokalusikallista ruokasoodaa ja viisi desilitraa vehnäjauhoja vähitellen samalla sekoittaen tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä kylmässä yön yli.
3. Pehmennä taikina käsien välissä ja kauli ohueksi levyksi. Leikkaa muottien muotoiset piparkakut. Nosta piparit leivinpaperoidulle uunipellille. Leikkaa vasta pellillä ikkuna- ja oviaukot ja tiivistä veitsen avulla reunat suoriksi.
2. Paista pipareita 200 asteisessa uunissa 6–8 minuuttia. Nosta piparit uunista ja paina välittömästi niihin reiät esimerkiksi mehupillin avulla. Siisti heti myös veitsellä talojen alareunat ja mahdollisesti pullistuneet ikkuna- ja oviaukot. Anna pipareiden kuivua yön yli. Taikina taipuu muotoiluun kuumana, jähmetyttyään sitä ei voi enää muokata.
3. Valmista pikeeri. Mittaa yksi kananmunanvalkuainen, kahdesta kolmeen desilitraa tomusokeria ja yksi teelusikallinen sitruunamehua kulhoon ja vatkaa muutama minuutti, kunnes seos on tasaisen vaaleaa. Vähemmästä määrästä tomusokeria saat juoksevaa täytettä laajempien pintojen päällystämiseen, jäykempi sopii ääriviivojen koristeluun.
4. Koristele piparkakkutalosermi ja kiinnitä seinämät varoen nauhoilla yhteen.
Vinkki! Näin teet ikkunat piparkakkutaloon. Sulata hedelmäsokeria kattilassa ja valuta se sulaneena lusikalla paistettujen piparkakkujen ikkunan tai koristeaukkojen koloihin. Anna jäähtyä ja kovettua. Myös liivatelehdet käyvät ikkunakoristeiksi. Kiinnitä ne piparkakkujen alapuolelta esim. pikeerillä.
Ohje on julkiastu Kotiliedessä 22/2021.
Lue myös: Näin teet piparitaikinasta vieläkin parempaa – ota oppia aasialaisilta
Lue myös Anna.fi: Piparkakkutalon kokoaminen – Unohda sulatettu sokeri! Näin kasaat kauniin piparkakkutalon kätevästi – 5 niksiä
Kommentoi
Kommentoi juttua: Piparkakkutalosermi