Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Ranskalainen sipulipiirakka

Ranskalainen sipulipiirakka eli pissaladière on herkullinen tarjottava kaikenlaisissa kemuissa ja illanistujaisissa. Sipulin, sardellien ja oliivien kombo on voittamaton.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
24  annosta

Ainekset

Ranskalainen sipulipiirakka

  • 15 g tuorehiivaa
  • 2 ½ dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Täyte

  • 5 keltasipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 dl oliiviöljyä
  • ½ dl valkoviiniä tai vettä
  • 1 rkl raakaruokosokeria
  • 5 timjaminoksaa
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl rouhittua mustapippuria
  • 10 sardellifileetä öljyssä
  • 1 dl tummia ranskalaisia oliiveja

Valmistusohje

Ranskalainen sipulipiirakka eli pissaladière leivotaan helposti näin:

  1. Sekoita 15 grammaa tuorehiivaa ja kaksi ja puoli desilitraa kädenlämpöistä vettä. Lisää teelusikallinen suolaa ja kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä, sekoita kuusi desilitraa puolikarkeita vehnäjauhoja mukaan kahdessa erässä ja vaivaa taikinaa yleiskoneella taikinakoukulla noin 10 minuutin ajan, että siihen muodostuu hyvä sitko. Anna kohota liinan alla 40 minuuttia huoneenlämmössä.
  2. Kuori ja leikkaa viisi keltasipulia ja neljä valkosipulinkynttä ohuiksi viipaleiksi. Kuullota sipuleita desilitrassa oliiviöljyä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Lisää joukkoon ruokalusikallinen raakaruokosokeria ja puoli desilitraa valkoviiniä tai vettä. Jatka kuullottamista miedolla lämmöllä vielä noin 30 minuuttia tai kunnes sipuli alkaa karamellisoitua eli tummentua hieman. Pidä lämpö mietona, ettei sipuli pala.
  3. Lisää joukkoon viisi hienonnettua timjaminoksaa, mausta teelusikallisella suolaa ja puolikkaalla teelusikallisella mustapippuria. Voit halutessasi lisätä pannulle vähän sardellipurkin öljyä.
  4. Kauli taikina leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi levyksi. Käytä apuna jauhoja, jos taikina on tarttuvaa. Levitä paistettu sipuli tasaisesti pohjan päälle.
  5. Leikkaa kymmenen öljyyn säilöttyä sardellifileetä pitkittäin vielä puoliksi. Muodosta sardellifileistä ristikko sipulin päälle ja nosta jokaisen ”ruudun” väliin musta oliivi. Irrota oliiveista kivet halutessasi.
  6. Paista ranskalainen sipulipiirakka 220 asteessa 10 minuuttia alalämmöllä ja sitten vielä 25 minuuttia tasalämmöllä. Ranskalainen sipulipiirakka eli pissaladière on parasta seuraavana päivänä valmistuksesta. Tarjoa se huoneenlämpöisenä.

Vinkki! Tarjoa ranskalainen sipulipiirakka eli pissaladière pikkujouluissa puolukka-mocktailin kera.

Vinkki! Pissaladièrepiirakka on kuin ranskalainen pizza. Jos haluat oikaista, osta kaupasta valmista pakastepizzapohjaa. Se sopii loistavasti tämän piirakan pohjaksi. Piiras on yksinkertainen, mutta se on juuri niin herkullinen kuin siihen käytetyt raaka-aineet. Käytä laadukkaita sardelleja ja ranskalaisia oliiveja aidon maun saamiseksi.

Ranskalainen sipulipiirakka eli pissaladière

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2023.

Lue myös Anna.fi: Anjovis-sipulipiirakka


Kommentoi

Kommentoi juttua: Ranskalainen sipulipiirakka

Sinun täytyy kommentoidaksesi.