Reseptit
yli 60 min
6
Kiitos

Rapukeitto itse tehdystä liemestä

Maukas rapuliemi tehdään ravun kuorista. Niitä paahdetaan ja ne keitetään juuresten kera tiiviiksi liemeksi. Liemi on monikäyttöinen. Sillä voi maustaa kalakeitot ja kastikkeet. Sen voi myös pakastaa.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Paahdetut ravun kuoret:

n. 1 kg ravun kuoria (ylijääneet rapujuhlista tai kokonaisia edullisia pakasterapuja)

Liemi:

1 iso sipuli
5 valkosipulinkynttä
400 g palsternakkaa
200 g juuriselleriä
1 fenkoli
400 g ylikypsiä tomaatteja tai tomaattimurskapurkki (400 ml)
4 rkl voita
3 rkl tomaattipyreetä
1 luomusitruunan raastettu kuori
1 pullo (0,75l) kuivaa valkoviiniä
3 dl vettä
2 tl kokonaisia mustapippureita
1 tl kokonaisia valkopippureita
Mainos

Keittoon:

1 prk (3,3 dl) kuohukermaa
hyppysellinen sahramia
1 rkl merisuolaa
2 rkl sherryä (makeaa)
1 dl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna
1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna

Lisäksi tarjolle:

kypsää ravun lihaa tai vaalean kalan fileepaloja
halutessasi voit tarjoilla ravun lihat myös paahtoleivän päältä

Valmistusohje

1. Nosta noin 1 kg ravun kuoria 230 asteiseen uuniin paahtumaan noin 15 minuutiksi tai kunnes ne ovat paahtuneet, mutta eivät vielä palaneet.

2. Kuutioi sillä aikaa 1 iso sipuli, 5 valkosipulinkynttä, 400 g palsternakkaa, 200 g juuriselleriä, 1 fenkoli ja 400 g ylikypsiä tomaatteja paloiksi. Kuullota niitä kovalla lämmöllä voissa. Laita paahtuneet ravunkuoret ja paahdetut kasvikset isoon kattilaan. Lisää loput 4 rkl voita, 3 rkl tomaattipyreetä, 1 luomusitruunan raastettu kuori, 1 pullo (0,75 l) kuivaa valkoviiniä, 3 dl vettä, 2 tl kokonaisia mustapippureita sekä 1 tl kokonaisia valkopippureita ja anna kiehua kannen alla noin 40 minuuttia.

3. Siivilöi liemi. Kaada liemi toiseen kattilaan ja lisää 1 prk eli 3,3 dl kuohukermaa, hyppysellinen sahramia, 1 rkl merisuolaa, 2 rkl sherryä (makeaa), 1 dl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna, 1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna.

4. Kuumenna kiehuvaksi, mutta älä enää keitä. Lisää joukkoon kypsää ravun lihaa tai vaalean kalan fileepaloja. Tarjoile heti. Voit tarjoilla ravut myös leivän päältä ja liemen sellaisenaan. Jos käytät vaaleaa kalaa, anna kalan hautua kypsäksi kuumassa liemessä muutaman minuutin ajan. Halutessasi liemi toimii myös sellaisenaan ilman ravun tai vaalean kalan lihaa, pelkkänä liemenä.

Ohje on julkaistu Maalla-lehdessä 7/19.

Katso myös: Rapujuhlien menu ja vinkit onnistuneisiin juhliin

Avainsanat

Sesongit ja teemat:

Raaka-aineet:

Ruokavalio:

Ateriatyypit:

Keskustelu

Kommentoi juttua: Rapukeitto itse tehdystä liemestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X