Ruoka

Helsinkiläinen opiskelija Kim, 27, loihti Suomen parhaan tomaattikeiton lähes tyhjästä – padan unohdus uuniin takasi ainutlaatuisen maun

Suomen paras tomaattikeitto -kisan kärkeen kiilasi hämmästyttävä soppaohje, joka syntyi ”tyhjästä on hyvä nyhjästä” ajatuksella kuivakaapin aineista.

Suomen paras tomaattikeitto -kisan voitto meni helsinkiläiselle 27-vuotiaalle kulttuurialan opiskelijalle Kim Attolalle. Kirsikkatomaattikeiton ohje on uskomattoman helppo, mutta maukas. Soppa on täysin vegaaninen ja ainekset ovat edulliset.

Suomen paras tomaattikeitto
Ravintoloitsija Henkka Alén ja tomaattikeittomestari Kim Attola Fiasco-ravintolan lounaalla, jossa voittaja julkistettiin.   © Sanna Mansikkamäki

Suomen paras tomaattikeitto tehdään säilyketomaateista

Ainekset voittokeittoon löytyivät kuivakaapista. 

”En todellakaan olisi ikinä uskonut voittavani koko kisaa. Ohje syntyi lennosta, kun kaapissani ei oikein ollut mitään muuta kuin mausteita ja säilyketomaatteja. Laitoin erilaisia aineksia pataan ja padan uuniin. Sitten siinä kävi niin, että pata unohtui uuniin,” Kim kertoo voittoreseptin synnystä.

Pitkä haudutus teki hyvää tomaattipadalle. Kim soseutti ainekset paahtamisen jälkeen ja näin voittajaresepti syntyi.

Italialainen ruoka on lähellä Kimin sydäntä ja hän tekee usein italialaistyyppistä ruokaa itselleen.

”Italialainen ruoka on yksinkertaisesti ihanaa ja itselleni ruoanlaitto on rakkauden osoitus. Italialaisessa ruoassa kiteytyy upeasti rakkaus raaka-aineisiin. Samaa filosofiaa jaan itsekin ruoanlaitossa.”

Suomen paras tomaattikeitto yllätti huippukokin – valmistusmetodi poikkeaa normaalista ja tutusta

Suomen paras tomaattikeitto -kilpailun voittajaresepti valittiin satojen tomaattikeitto-ohjeiden joukosta. Ravintoloitsija Henri ”Henkka” Alén toimi kisan toisena tuomarina italialaisen Mutti-yhtiön virallisen kokin lisäksi. Henkka kehui voittajaohjetta yllätykselliseksi ja todella herkulliseksi.

”Tässä reseptissä kiinnosti etenkin valmistustekniikka. Se on tehty paahtamalla säilykekirsikkatomaatit padassa ennen soseuttamista, joka antaa tomaateille aivan ainutlaatuisen maun. Resepti on huikean upea. Siinä ei ole yritetty imitoida mitään eikä oikoa missään kohtaa. Se todellakin toimii”, Henkka kehuu voittajareseptiä.

Henkka ylistää Kimin ohjeen yllätyksellisyyttä. Keitto aateloitiin paahtamisen ja soseuttamisen jälkeen cashewpähkinöistä tehdyllä ”kermalla”. Tapa on tuttu vegaanisesta keittiöstä. Cashewpähkinöistä saa liottamalla ja soseuttamalla vegaanista kermantapaista kastiketta, joka sopii pyöristämään tuhteja makuja. Voittajaohjeen cashewkermaan on lisätty myös ravintohiivahiutaleita, joita vegaanit käyttävät tuomaan umamia ja parmesaaninkaltaista makua.

”Mahtava oppia itsekin jotain täysin uutta. En ole tutustunut tämänlaiseen ravintohiivahiutaleilla maustettuun kastikkeeseen aikaisemmin. Olen todella onnekas, että myös minä opin tässä jotain uutta. Voitto meni oikeaan osoitteeseen. Keitossa on sopivasti makua ja potkua, mutta cashewkerma pehmensi keiton tuhtia makua ja toi siihen pyöreyttä.”

Suomen parasta tomaattikeitto -kisan palkintona on matka Italian Parmaan. Voittaja saa keittonsa päiväksi Fiasco-ravintolan listalle. Keittoa voi käydä maistamassa Helsingissä Ravintola Fiascossa lauantaina lounasaikaan 4.11.2023. Sopan tuotoilla kerätään varoja Vailla vakinaista asuntoa ry:lle. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helsinkiläinen opiskelija Kim, 27, loihti Suomen parhaan tomaattikeiton lähes tyhjästä – padan unohdus uuniin takasi ainutlaatuisen maun

Lukija317591

Lähes tyhjästä tempaistu ruoka sisältää parikymmentä ainesta mausteet mukaan lukien. Kotimaista on vesi ja ehkä sipulit. Ihan italialaisen tomaattisäilykefirman mainosta tämäkin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.