Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Red velvet -kakku

Red velvet -kakku kuuluu maailman suosituimpiin täytekakkuihin. Amerikan etelävaltioiden nimikkokakusta tuli maailmankuulu, kun newyorkilainen Waldorf-Astoria hotelli aloitti kakun valmistamisen ja myymisen 1920-luvulla. Kakun punainen väri on tehnyt siitä erityisen suositun joulun- ja ystävänpäivän aikaan. Kakun nimi velvet eli sametti tulee sen tumman punaisesta väristä ja sen ainutlaatuisesta samettisen pehmeästä koostumuksesta, joka syntyy kemiallisesta reaktiosta. Kotikemisti tietää mitä tapahtuu, kun ruokasoodaa sekoittaa etikkaan: neste kuohahtaa. Tämä on samettisen, maailman kuuluisimman kakun koostumuksen salaisuus. 

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
10  annosta

Ainekset

Red velvet -kakku

Kakkupohja

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl tummaa sokeroimatonta kaakaojauhetta
  • ½ tl suolaa
  • 150 g huoneenlämpöistä voita
  • 3 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 2 ½ dl täysrasvaista maitoa
  • 2 tl elintarvikeväriä (pastaväriainetta Progel sävy Red)
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 2 tl valkoviinietikkaa

Tuorejuustotäyte

  • 400 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 ½ dl kuohukermaa
  • 2 dl tomusokeria
  • ¼ tl vaniljajauhetta tai vaniljauutetta
  • ½ tl jauhettua inkivääriä
  • 2 tl vaniljasokeria

Kostutus

  • ½ dl granaattiomenamehua

Kuorrutus: italialainen marenki

  • 1 dl vettä
  • 2 ½ dl erikoishienoa sokeria
  • 4 valkuaista

Valmistusohje

  1. Pingota irtopohjavuoan (Ø 20 cm) pohjalle leivinpaperi ja suihkuta reunoihin vuokaspraytä.
  2. Siivilöi neljä desiä jauhoja kulhoon. Siivilöi kaksi ruokalusikallista kaakaota joukkoon ja lisää puoli teelusikallista suolaa. Sekoita huolellisesti.
  3. Vatkaa 150 grammaa huoneenlämpöistä voita ja kolme desiä sokeria vaahdoksi sähkövatkaimen lapavatkaimella.
  4. Lisää kaksi kananmunaa yksitellen koko ajan vatkaten.
  5. Lisää puolet jauhoseoksesta ja desi maitoa vuorotellen taikinaan. Sekoita huolellisesti.  Sekoita joukkoon kaksi teelusikallista väriainetta ja loput jauhoseoksesta.
  6. Sekoita yksi teelusikallinen ruokasoodaa kahteen teelusikalliseen valkoviinietikkaa ja kaada kuohuva seos taikinaan. Sekoita nopeasti.
  7. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasossa noin 40 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Tarkista kypsyys tikulla.
  8. Nosta kakku uunista ja kumoa leivinpaperille. Anna kakun jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Nosta jäähtynyt kakku peitettynä jääkaappiin ja anna levätä seuraavaan päivään. Näin kakku leikkaantuu paremmin, täyttäminen on helpompaa ja lopputulos on siistimpi.
  9. Leikkaa kakku kolmeksi levyksi.
  10. Valmista kuorrutus. Sekoita 400 grammaa maustamatonta tuorejuustoa ja kaksi ja puolidesiä kermaa sähkövatkaimella. Siivilöi kaksi desiä tomusokeria joukkoon ja sekoita. Lisää yksi neljäsosa teelusikallista vaniljaa, puoli teelusikallista inkivääriä ja kaksi teelusikallista vaniljasokeria ja vatkaa, kunnes kuorrutus on sileää ja kuohkeaa.
  11. Kokoa kakku. Nosta kakkulevy tarjoiluvadille, kostuta granaattiomenamehulla ja levitä noin puolitoista desiä kuorrutusta päälle. Täytä seuraava kerros samalla lailla. Nosta kolmas kakkulevy kanneksi ja kostuta. Laita kakku odottamaan jääkaappiin.
  12. Tee italialainen marenki. Jos tarjoat kakun samana päivänä, pursota italialainen marenki kakun päälle heti. Jos voit antaa kakun vetäytyä vielä seuraavaan päivään, valmista ja pursota italialainen marenki vasta tarjoilupäivänä.
  13. Kuumenna desi vettä ja kaksi ja puolidesiä sokeria kattilassa 110–115 asteiseksi, seos ei saa kuumentua yli 120 asteiseksi.
  14. Erottele neljästä kananmunasta valkuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
  15. Kaada kuuma sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon vatkaten samalla suurella teholla.
  16. Vatkaa ja jäähdyttele seosta laskien tehoja vähitellen niin, että marenki on kädenlämpöistä.  Lusikoi marenki pursotinpussiin, johon olet valinnut sopivan tyllan pursotuksia varten.
  17. Purosta ja koristele kakku italialaisella marengilla. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Red velvet -kakku

Sinun täytyy kommentoidaksesi.