rouheinen pataleipä
Reseptit
yli 60 min
1
Himahella - avatar

Himahella

Kiitos

Rouheinen pataleipä

Rouheinen pataleipä on helppo, mutta sitäkin maukkaampi herkku. Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Rapean kuoren leipä saa kuumassa padassa paistuessaan.

Ainekset

Lisää kauppalistalle
4 dl vehnäjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja
1,5-2 tl suolaa
0.5 tl kuivahiivaa
3.5 dl vettä

Keskustelu

Hyvä leipä tulee näillä ohjeilla. Ei tarvitse enää kaupasta valeaa leipää ostaa. Ruoheinen pataleipä on juuri sitä mitä olen kaivannut, tukuisaa, rapeaa ja täysimittaista leipää eikä mitään teollista höttöä.

Mistähän johtuu leivän tarttuminen padan pohjaan? Tein tällä ohjeella n.10 kertaa täydellistä leipää, mutta nyt on alkanut tarttumaan kiinni, vaikka viimeksi jopa laitoin öljyä pohjalle ? käytä pinnoitettua valurautapataa.

Hämmentää vähän ohje käyttää lämmintä vettä. Yleensä käytetään kylmää vettä jos nostatetaan taikina yön yli.

Johtuu varmaan kuivahiivasta tuo +42 asteinen vesi, kun vaatii kuumempaa vettä kuin normihiiva.

Todella hyvä leipäohje. Kuori rapea ja koostumus täydellinen. Tein leivän ohjeen mukaa keramiikka padassa ja nostatin 17 tuntia huoneen lämmössä. Tulee varmaan tehtyä jatkossakin.

Hei! Veden ei tarvitse olla lämmintä. Olen tehnyt leipää ihan hanakylmään veteen ja kuivahiiva on toiminut ihan moitteettomasti. Ja astiakin voi olla lasinen, kuumuutta kestävä.
Herkullisia leipähetkiä!

Tein eka kertaa pataleipää ja tällä ohjeella, aivan ihanaa tuli! Kohotusaika venähtikin varmaan noin 26 h mutta eipä tuntunut ainakaan haittaavan. Uskaltaisikohan kokeilla seuraavan kerran kylmään veteen, niinkuin ”Helenainen” oli tehnyt.

Mites onnistuuko tuoreesta hiivasta? Ehkä herneen kokoinen pala riittää? Teen gluteenittomasti ja ajattelin lisätä auringonkukka ja kurpitsan siemenseosta. Hasselpähkinä jauhetta ajattelin myös kokeilla.Sekä gluteenittomia kaurahiutaleita että leseitä vai kannattaako lese jättää pois ettei tule liian tiivistä? Kaurajauhoa gluteeniton ja gluteeniton jauhoa käytän. Spelttijauhoista jos tekee niin olen joskus tehnyt sunspelt jauhoista ja sunspelt täysjyväjauhoista. Spelttiä kestän jonkin verran.

Kommentoi juttua: Rouheinen pataleipä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X