Reseptit
1
Himahella - avatar

Himahella

Kiitos

Rouheinen pataleipä

Rouheinen pataleipä on helppo, mutta sitäkin maukkaampi herkku. Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Rapean kuoren leipä saa kuumassa padassa paistuessaan.

Ainekset

Lisää kauppalistalle
4 dl vehnäjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja
1,5-2 tl suolaa
0.5 tl kuivahiivaa
3.5 dl vettä

Valmistusohje

  1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12-24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.
  2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja anna kohota vielä puoli tuntia.
  3. Pane kannellinen, 2-3 litran uunipata kylmään uuniin ja käännä termostaatti 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut pöydällä puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista ja nosta taikina tulikuumaan pataan. Tee pinnalle muutama koristeviilto ja ripausta päälle hivenen jauhoja niin saat kauniin leivän. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin puoleksi tunniksi.. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä vartin verran.
  4. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti. Älä peitä leipää leivinliinalla, jotta se säilyttää rapean kuorensa.

Vinkki! Pataleipä onnistuu niin valurauta- , lasi- kuin keraamisessakin padassa. Tärkeintä on, että pata johtaa hyvin lämpöä ja kuumenee tulikuumaksi. Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä leivän myös uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa. Halutessasi voit voidella padan kevyesti öljyllä, jos epäilet leivän irtoamista.

Katso myös nämä pataleipäohjeet:

Yrttinen pataleipä

Yrttinen pataleipä

Pataleipa

Välimerellinen pataleipä

Punajuuripataleipä

Punajuuripataleipä
Ruoka.fi: Karpalo-pataleipä

Keskustelu

Hyvä leipä tulee näillä ohjeilla. Ei tarvitse enää kaupasta valeaa leipää ostaa. Ruoheinen pataleipä on juuri sitä mitä olen kaivannut, tukuisaa, rapeaa ja täysimittaista leipää eikä mitään teollista höttöä.

Mistähän johtuu leivän tarttuminen padan pohjaan? Tein tällä ohjeella n.10 kertaa täydellistä leipää, mutta nyt on alkanut tarttumaan kiinni, vaikka viimeksi jopa laitoin öljyä pohjalle ? käytä pinnoitettua valurautapataa.

Hämmentää vähän ohje käyttää lämmintä vettä. Yleensä käytetään kylmää vettä jos nostatetaan taikina yön yli.

Johtuu varmaan kuivahiivasta tuo +42 asteinen vesi, kun vaatii kuumempaa vettä kuin normihiiva.

Todella hyvä leipäohje. Kuori rapea ja koostumus täydellinen. Tein leivän ohjeen mukaa keramiikka padassa ja nostatin 17 tuntia huoneen lämmössä. Tulee varmaan tehtyä jatkossakin.

Hei! Veden ei tarvitse olla lämmintä. Olen tehnyt leipää ihan hanakylmään veteen ja kuivahiiva on toiminut ihan moitteettomasti. Ja astiakin voi olla lasinen, kuumuutta kestävä.
Herkullisia leipähetkiä!

Kommentoi juttua: Rouheinen pataleipä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X