Rouheinen pataleipä on helppo, mutta sitäkin maukkaampi herkku. Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Rapean kuoren leipä saa kuumassa padassa paistuessaan.
Ainekset
Lisää kauppalistalle
4 dlvehnäjauhoja
3 dlsämpyläjauhoja
1,5-2 tlsuolaa
0.5 tlkuivahiivaa
3.5 dlvettä
Valmistusohje
Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12-24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.
Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja anna kohota vielä puoli tuntia.
Pane kannellinen, 2-3 litran uunipata kylmään uuniin ja käännä termostaatti 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut pöydällä puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista ja nosta taikina tulikuumaan pataan. Tee pinnalle muutama koristeviilto ja ripausta päälle hivenen jauhoja niin saat kauniin leivän. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin puoleksi tunniksi.. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä vartin verran.
Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti. Älä peitä leipää leivinliinalla, jotta se säilyttää rapean kuorensa.
Vinkki! Pataleipä onnistuu niin valurauta- , lasi- kuin keraamisessakin padassa. Tärkeintä on, että pata johtaa hyvin lämpöä ja kuumenee tulikuumaksi. Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä leivän myös uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa. Halutessasi voit voidella padan kevyesti öljyllä, jos epäilet leivän irtoamista.
Hyvä leipä tulee näillä ohjeilla. Ei tarvitse enää kaupasta valeaa leipää ostaa. Ruoheinen pataleipä on juuri sitä mitä olen kaivannut, tukuisaa, rapeaa ja täysimittaista leipää eikä mitään teollista höttöä.
Mistähän johtuu leivän tarttuminen padan pohjaan? Tein tällä ohjeella n.10 kertaa täydellistä leipää, mutta nyt on alkanut tarttumaan kiinni, vaikka viimeksi jopa laitoin öljyä pohjalle ? käytä pinnoitettua valurautapataa.
Todella hyvä leipäohje. Kuori rapea ja koostumus täydellinen. Tein leivän ohjeen mukaa keramiikka padassa ja nostatin 17 tuntia huoneen lämmössä. Tulee varmaan tehtyä jatkossakin.
Hei! Veden ei tarvitse olla lämmintä. Olen tehnyt leipää ihan hanakylmään veteen ja kuivahiiva on toiminut ihan moitteettomasti. Ja astiakin voi olla lasinen, kuumuutta kestävä.
Herkullisia leipähetkiä!
Tein eka kertaa pataleipää ja tällä ohjeella, aivan ihanaa tuli! Kohotusaika venähtikin varmaan noin 26 h mutta eipä tuntunut ainakaan haittaavan. Uskaltaisikohan kokeilla seuraavan kerran kylmään veteen, niinkuin ”Helenainen” oli tehnyt.
Mites onnistuuko tuoreesta hiivasta? Ehkä herneen kokoinen pala riittää? Teen gluteenittomasti ja ajattelin lisätä auringonkukka ja kurpitsan siemenseosta. Hasselpähkinä jauhetta ajattelin myös kokeilla.Sekä gluteenittomia kaurahiutaleita että leseitä vai kannattaako lese jättää pois ettei tule liian tiivistä? Kaurajauhoa gluteeniton ja gluteeniton jauhoa käytän. Spelttijauhoista jos tekee niin olen joskus tehnyt sunspelt jauhoista ja sunspelt täysjyväjauhoista. Spelttiä kestän jonkin verran.
Kirjautumiseen tarvitset henkilökohtaisen Otavamedia-tilin, jonka tunnuksilla pääset kirjautumaan palveluun. Otavamedia-tilin tunnuksilla voit käyttää kaikkia Otavamedian digipalveluita sekä tarkastella yhteys- ja tilaustietojasi
Otavamedia.fi:ssä. Näköislehtien sekä muun maksullisen sisällön käyttöön tarvitset lisäksi voimassa olevan tilauksen.
Keskustelu
Hyvä leipä tulee näillä ohjeilla. Ei tarvitse enää kaupasta valeaa leipää ostaa. Ruoheinen pataleipä on juuri sitä mitä olen kaivannut, tukuisaa, rapeaa ja täysimittaista leipää eikä mitään teollista höttöä.
Mistähän johtuu leivän tarttuminen padan pohjaan? Tein tällä ohjeella n.10 kertaa täydellistä leipää, mutta nyt on alkanut tarttumaan kiinni, vaikka viimeksi jopa laitoin öljyä pohjalle ? käytä pinnoitettua valurautapataa.
Laita pataan leivinpaperi – ei öljyä
Hämmentää vähän ohje käyttää lämmintä vettä. Yleensä käytetään kylmää vettä jos nostatetaan taikina yön yli.
Johtuu varmaan kuivahiivasta tuo +42 asteinen vesi, kun vaatii kuumempaa vettä kuin normihiiva.
Todella hyvä leipäohje. Kuori rapea ja koostumus täydellinen. Tein leivän ohjeen mukaa keramiikka padassa ja nostatin 17 tuntia huoneen lämmössä. Tulee varmaan tehtyä jatkossakin.
Hei! Veden ei tarvitse olla lämmintä. Olen tehnyt leipää ihan hanakylmään veteen ja kuivahiiva on toiminut ihan moitteettomasti. Ja astiakin voi olla lasinen, kuumuutta kestävä.
Herkullisia leipähetkiä!
Tein eka kertaa pataleipää ja tällä ohjeella, aivan ihanaa tuli! Kohotusaika venähtikin varmaan noin 26 h mutta eipä tuntunut ainakaan haittaavan. Uskaltaisikohan kokeilla seuraavan kerran kylmään veteen, niinkuin ”Helenainen” oli tehnyt.
Mites onnistuuko tuoreesta hiivasta? Ehkä herneen kokoinen pala riittää? Teen gluteenittomasti ja ajattelin lisätä auringonkukka ja kurpitsan siemenseosta. Hasselpähkinä jauhetta ajattelin myös kokeilla.Sekä gluteenittomia kaurahiutaleita että leseitä vai kannattaako lese jättää pois ettei tule liian tiivistä? Kaurajauhoa gluteeniton ja gluteeniton jauhoa käytän. Spelttijauhoista jos tekee niin olen joskus tehnyt sunspelt jauhoista ja sunspelt täysjyväjauhoista. Spelttiä kestän jonkin verran.
Kommentoi juttua: Rouheinen pataleipä