Yrttinen pataleipä

Yrttinen pataleipä 

60+
min
15 annosta
yli 60 min
Blonditiinan kolmen yrtin pataleipä maistuu rosmariinilta, timjamilta ja oreganolta.

Ainekset

7 dl vehnäjauhoja
2 dl hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja
1 1/2 - 2 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3 1/2 dl vettä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl silputtuja yrttejä: oregano, timjami, rosmariini
2-4 valkosipulinkynttä

Valmistusohje

  1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet, hienonnetut yrtit ja valkosipulinkynnet. . Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.
  2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja anna kohota vielä  puoli tuntia.
  3. Pane kannellinen, 2–3 litran uunipata kylmään uuniin ja käännä termostaatti 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut pöydällä  puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista  ja nosta taikina tulikuumaan pataan. Tee pinnalle muutama koristeviilto ja ripausta päälle hivenen jauhoja niin saat kauniin leivän. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin puoleksi tunniksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä  vartin verran.
  4. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti. Älä peitä leipää leivinliinalla, jotta se säilyttää rapean kuorensa.

Katso myös pataleipäohjeet:

Rouheinen pataleipä

Pataleipa

Välimerellinen pataleipä

Punajuuripataleipä

Punajuuripataleipä
Ruoka.fi: Karpalo-pataleipä

09.11.2016
Tiina Rantanen
Tiina Rantanen