Ruispalat
Hiivalla kohotetut ruispalat leivotaan sekoittamalla ainekset keskenään. Uunituoreiden ruispalojen päälle sipaistaan ihanan pähkinäistä ruskistettua voivaahtoa.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 16 annosta
- Kasvis
- Laktoositon
- Maidoton
- Munaton
- Vegaaninen
Ainekset
Ruispalat
- 5 dl vettä
- 1½ rkl leipäsiirappia
- 1½ tl hienoa merisuolaa
- 25 g tuorehiivaa
- 1½ dl hiivaleipäjauhoja
- n. 7 dl ruisjauhoja
Valmistusohje
Ruispalat valmistuu helposti näin:
- Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon siirappi, suola ja hiiva. Sekoita puuhaarukalla joukkoon hiivaleipäjauhot. Sekoita ruisjauhot vähitellen joukkoon. Taikina jää pehmeän kosteaksi. Anna kohota tunnin ajan peitettynä.
- Kaada taikina runsaasti ruisjauhotetulle leivinpöydälle ja ripottele päälle myös kevyesti jauhoja. Kauli taikina 1,5 sentin paksuiseksi levyksi. Leikkaa levy taikinapyörällä tasakokoisiksi, suorakaiteenmuotoisiksi (7 cm x 11 cm) leipäpaloiksi. Pistele pinnat haarukalla. Nosta palat leivinpaperoidulle uunipellille.
- Anna kohota liinan alla puolisen tuntia. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.
- Nosta pelti jäähtymään ritilän päälle. Halkaise ruispalat vähän jäähtyneinä.
Vinkki! Nauti ruispalat lämpiminä ruskistetun voivaahdon ja esimerkiksi tomaatti-linssikeiton kera.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 5/2024.
Lue myös Anna.fi: Ruisjuurisämpylät
Kommentoi
Kommentoi juttua: Ruispalat