Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Savukalavoileipäkakku

Savukalavoileipäkakku kätkee sisäänsä mehevän savusiikatäytteen ja raikkaan parsatäytteen. Juhlava viime silaus syntyy mädistä.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
10  annosta

Ainekset

Savukalavoileipäkakku

  • 16 isoa viipaletta vehnäpaahtoleipää

Kostutus

  • 1 dl maitoa

Parsatäyte

  • 400 g vihreää parsaa
  • ½ kurkkua
  • 280 g piparjuurituorejuustoa
  • ½ tl suolaa

Savusiikatäyte

  • 400 g savusiikaa
  • 2 keitettyä kananmunaa
  • 200 g ranskankermaa
  • 4 rkl tilliä hienonnettuna
  • 1 sitruunan raastettu kuori ja -mehu
  • ½ tl suolaa

Kuorrutus

  • 2 dl vispikermaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • ¼ tl suolaa

Koristelu

  • 50 g kirjolohenmätiä
  • 50 g vihreää parsaa

Valmistusohje

Savukalavoileipäkakku valmistuu helposti näin:

  1. Aloita voileipäkakun valmistus esikäsittelemällä 400 grammaa parsaa. Jätä kolme paksuinta parsaa koristeluun. Huuhtele loput parsat ja poista varren alaosasta kovat puumaiset osat. Keitä suolalla maustetussa vedessä 3 minuuttia. Jäähdytä jääkylmässä vedessä ja valuta. Nosta kuivumaan talouspaperin päälle.
  2. Valmista parsatäyte. Raasta puolikas kurkku karkeaksi. Nosta kurkkuraaste kulhoon. Halkaise parsat pituussuunnassa ja pilko pieniksi paloiksi. Lisää kulhoon kurkkukuutiot sekä kaksi rasiaa eli yhteensä 280 grammaa piparjuurituorejuustoa. Sekoita ainekset ja mausta puolikkaalla teelusikallisella suolaa. Perkaa 400 grammaa savusiikaa ja poista nahka ja ruodot huolellisesti. Kuori ja hienonna kaksi keitettyä kananmunaa kulhossa. Lisää joukkoon 200 grammaa ranskankermaa, savusiika ja neljä ruokalusikallista hienonnettua tilliä. Mausta täyte hyvin pestyn sitruunan kuoriraasteella ja -mehulla.
  3. Leikkaa 16 isoa viipaletta vehnäpaahtoleipää ohuelti kuorettomiksi ja puolita leivät kolmioiksi. Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 24–26 cm) kelmulla ja aseta keskelle suorareunainen juomalasi, jonka halkaisija 7 cm. Levitä vuoan pohjalle leipäviipaleita tiivisti vieri viereen. Osan leivistä voit paloitella ja tilkitä niillä välejä. Kostuta leivät maidolla kevyesti ja levitä päälle parsatäyte. Levitä täytteen päälle toinen leipäkerros samaan tapaan. Kostuta ja levitä päälle savukalatäyte.
  4. Peitä pinta samaan tapaan leipäkerroksella ja kostuta. Poista lasi varovasti ja peitä kakku huolellisesti kelmulla. Nosta päälle painoksi lautanen ja anna kakun vetäytyä kylmässä yön yli. Nosta jääkaappiin sulamaan 50 grammaa koristeeksi tulevaa kirjolohenmätiä.
  5. Nosta mäti valumaan siivilään jääkaappiin. Vaahdota kaksi desilitraa vispikermaa ja 200 grammaa maustamatonta tuorejuustoa kulhossa ja mausta neljäsosa teelusikallisella suolaa. Levitä kuorrutus voileipäkakun reunoille ja pinnalle palettiveitsen avulla.
  6. Vuole raaoista parsoista kuorimaveitsellä ohuita nauhoja. Kääri 3–4 parsanauhaa rullalle ja nosta kakun pinnalle. Asettele loput nauhamaisesti kakun päälle. Koristele savukalavoileipäkakku mädillä.

Vinkki! Valmista tarjolle myös iki-ihana mätijuustokakku.

savukalavoileipäkakku

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 11/2023.

Lue myös Anna.fi: Savulohi-voileipätorttu


Kommentoi

Kommentoi juttua: Savukalavoileipäkakku

Sinun täytyy kommentoidaksesi.