Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Sienigalette

Sienigalette tuo syksyn kielelle. Hyödynnä täytteeseen metsäsieniä tai siitakesieniä ja parita ne pekonin kanssa. Nam!

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
6  annosta

Ainekset

Sienigalette

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • 100 g kylmää kuutioitua voita
  • 1 rkl kuivattuja, jauhettuja metsäsieniä (esim. tattia)
  • 2 tl nokkosjauhetta tai timjamia
  • ¾ dl jääkylmää vettä tai piimää

Täyte

  • ½ l metsäsieniä (esim. kantarelleja) tai viljeltyjä siitakesieniä
  • 170 g pekonia
  • ¼ tl jauhettua muskottipähkinää
  • ¼ tl rouhittua mustapippuria
  • 2 rkl tuoreita yrttejä (esim. salviaa ja timjamia)
  • 2 dl juustoraastetta (parmesaania tai emmentaalia)
  • 2 rkl ranskankermaa

Voitelu

  • 1 kananmuna

Valmistusohje

Sienigalette leivotaan helposti näin:

  1. Nypi taikinan ainekset eli kolme desilitraa vehnäjauhoja, puoli teelusikallista suolaa, sata grammaa kylmää kuutioitua voita, ruokalusikallinen kuivattuja, jauhettuja metsätieniä, kaksi teelusikallista nokkosjauhetta tai timjamia sekä 3/4 desilitraa jääkylmää vettä tai piimää kulhossa. Kaada taikina pöydälle ja muotoile kevyesti palloksi. Painele pallo littanaksi ja kääri kelmuun. Älä työstä taikinaa liikaa, jotta siitä ei tule sitkeää. Nosta kelmutettu taikina jääkaappiin tunniksi.
  2. Hienonna puoli litraa metsäsieniä ja paista niitä kevyesti kuivalla pannulla noin 10 minuuttia, kunnes neste on haihtunut. Pilko paketti pekonia kuutioksi ja lisää se pannulle sienien kanssa. Paista rapeaksi. Mausta neljäsosa teelusikallisella muskottipähkinää, neljäsosa teelusikallisella mustapippuria ja kahdella ruokalusikallisella tuoreita yrttejä.
  3. Ota taikina jääkaapista, kauli tai painele se pyöreöksi leivinpaperin päälle. Liu’uta leivinpaperi pellille.
  4. Sekoita kaksi desilitaa juustoraastetta ja kaksi ruokalusikallista ranskankermaa. Voitele piirakkapohja juustoseoksella. Jätä reunoille 2–3 cm tyhjää tilaa reunojen kääntämistä varten. Levitä paistettu sieni-pekoniseos juustoraasteen päälle. Taita reunat täytteen päälle.
  5. Voitele reunat kananmunalla. Paista galettea 200 asteessa uunin keskitasolla 30 minuuttia.
  6. Ripottele päälle sormisuolaa, jos haluat.

Vinkki! Tarjoa sienigalette rapsakan salaatin kera.

sienigalette

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 18/2023.

Lue myös Anna.fi: Suolainen piirakka on takuuvarma tarjottava – kokosimme parhaat piirakkaohjeet joka makuun


Kommentoi

Kommentoi juttua: Sienigalette

Sinun täytyy kommentoidaksesi.