Spelttileipä
Spelttileipä – spelttileipään ja -sämpylöihin yhdistellään erilaisia spelttijauhoja. Leivässä on speltille tyypillinen makean pähkinäinen maku.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
- Kasvis
- Kevyt
- Maidoton
- Vegaaninen
Ainekset
Spelttileipä
- 5 dl vettä
- 3 dl omenamehua
- 50 g hiivaa
- 1 dl sipulirouhetta
- 2 rkl valkosipulijauhetta
- 1 dl persiljaa
- 1 dl kehäkukkaa tai
- tai ruiskukkaa tai
- 1 ripaus sahramia
- 2 tl Himalajan ruususuolaa
- tai suolaa
- 1 dl auringonkukkaöljyä
- 2 dl spelttileseitä
- 4 dl täysjyväspelttijauhoa
- 2 dl spelttirouhetta
- 2 dl spelttihiutaleita
- 4 dl hiivaleipäspelttijauhoa
- 8 dl puolikarkeita spelttijauhoja
Valmistusohje
Spelttileipä leivotaan näin:
Spelttileivän ohjeella leivot yhden limpun tai 12 spelttisämpylää.
- Sekoita tuore hiiva haaleaan veteen ja mehuun, lisää kuivatut mausteet ja suola sekä auringonkukkaöljy. Alusta jauhot taikinaan ja anna taikinan nousta tunnin ajan.
- Jaa taikina limpuksi ja pötköksi, josta leikkaat palat sämpylöiksi. Pyörittele limppu ja sämpylät tasaisiksi ja kohota liinan alla pellillä puoli tuntia.
- Paista spelttileipä 225-asteisessa uunissa, sämpylöitä noin 12 minuuttia, limppua 25-30 minuuttia.
Vinkki: Tässä leivässä on käytetty spelttijyvän eri osia. Jos et kuitenkaan halua hankkia useita erilaisia spelttijauhoja, voit korvata esimerkiksi spelttihiutaleilla myös spelttileseet ja spelttirouheet. Myös sipulirouheen voi halutessaan jättää pois.
Katso myös: Speltti-hunajasämpylät
Katso myös Anna.fi/Ruoka: Spelttirieskat
Kommentoi
Kommentoi juttua: Spelttileipä