Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Spelttileipä

Spelttileipä – spelttileipään ja -sämpylöihin yhdistellään erilaisia spelttijauhoja. Leivässä on speltille tyypillinen makean pähkinäinen maku.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
12  annosta

Ainekset

Spelttileipä

  • 5 dl vettä
  • 3 dl omenamehua
  • 50 g hiivaa
  • 1 dl sipulirouhetta
  • 2 rkl valkosipulijauhetta
  • 1 dl persiljaa
  • 1 dl kehäkukkaa tai
  • tai ruiskukkaa tai
  • 1 ripaus sahramia
  • 2 tl Himalajan ruususuolaa
  • tai suolaa
  • 1 dl auringonkukkaöljyä
  • 2 dl spelttileseitä
  • 4 dl täysjyväspelttijauhoa
  • 2 dl spelttirouhetta
  • 2 dl spelttihiutaleita
  • 4 dl hiivaleipäspelttijauhoa
  • 8 dl puolikarkeita spelttijauhoja

Valmistusohje

Spelttileipä leivotaan näin:

Spelttileivän ohjeella leivot yhden limpun tai 12 spelttisämpylää.

  1. Sekoita tuore hiiva haaleaan veteen ja mehuun, lisää kuivatut mausteet ja suola sekä auringonkukkaöljy. Alusta jauhot taikinaan ja anna taikinan nousta tunnin ajan.
  2. Jaa taikina limpuksi ja pötköksi, josta leikkaat palat sämpylöiksi. Pyörittele limppu ja sämpylät tasaisiksi ja kohota liinan alla pellillä puoli tuntia.
  3. Paista spelttileipä 225-asteisessa uunissa, sämpylöitä noin 12 minuuttia, limppua 25-30 minuuttia.

Vinkki: Tässä leivässä on käytetty spelttijyvän eri osia. Jos et kuitenkaan halua hankkia useita erilaisia spelttijauhoja, voit korvata esimerkiksi spelttihiutaleilla myös spelttileseet ja spelttirouheet. Myös sipulirouheen voi halutessaan jättää pois.

Katso myös: Speltti-hunajasämpylät

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Spelttirieskat


Kommentoi

Kommentoi juttua: Spelttileipä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.