Ruoka

Puolankalaisen Ritvan rahkapullat saavat hihkaisemaan ihastuksesta: ”Leipomisharrastukseni on verenperintöä”, Ritva sanoo ja jakaa täydellisen pullaohjeen

Puolankalainen Ritva Hiltunen on valmistanut ison satsin herkullisia rahkapullia pääsiäiseksi jo usean vuosikymmenen ajan. Pääsiäispullat maistuvat kylässä käyville lapsille ja lapsenlapsille, ja osa niistä päätyy pakkaseen.

Kainuussa, Puolangalla asuvan Ritva Hiltusen kotona tuoksuu usein vastaleivottu. Pääsiäisen aikaan keittiöstä leijailee yleensä rahkapullien houkutteleva tuoksu.

Ritvan pääsiäisperinteisiin kuuluu leipoa kerralla suuri määrä rahkapullia. Tänä vuonna persikkaviipaleella viimeisteltyjä herkkupullia valmistui peräti 66 kappaletta.

Ritva jakoi keväisestä leivontaurakastaan kuvan eräässä Facebookin ruokaryhmässä. Kuvapäivitys haali hetkessä liki tuhat tykkäystä ja runsaasti ihastelevia kommentteja.

”Jos kaksi ihmistä syö joka päivä yhden pullan, niin kuukaudeksi riittää”, eräs kommentoija kirjoittaa.

Pääsiäispullien leivonnasta on kehkeytynyt jokavuotinen traditio, ja Ritva onkin leiponut rahkapullia pääsiäiseksi jo usean vuosikymmenen ajan. Hän valmistaa ne aina saman tutun reseptin mukaisesti.

”Löysin reseptin aikoinaan jonkin lehden ohjeesta”, Ritva kertoo Kotiliedelle.

Lue myös: Pääsiäispulla ihastuttaa monilla muodoillaan – poimi ohjeet babaan, kulitsaan, rahkapullaan ja uusiin hitteihin

Ritvan leipomat rahkapullat keittiön pöydällä.
Rahkapulliin voi laittaa halutessaan useamman persikkaviipaleen tai vaikkapa persikkakuutioita yhden viipaleen sijaan. © Ritva Hiltunen

Ritvan rahkapullat menevät kuin kuumille kiville

Rahkapullat maistuvat erityisen hyvin Ritvan ja hänen miehensä luona kylässä käyville kahdelle lapselle ja kolmelle lapsenlapselle. Ritva antaa pullia lahjaksi myös tutuille ja ystäville, jotka eivät pysty itse leipomaan.

Rahkapullat ovat suurta herkkua myös Ritvalle itselleen. Kaikkein parhaiten ne maistuvat ulkoilun jälkeen, esimerkiksi kesämökillä ulkotöiden jälkeen tai hiihtoretken päätteeksi, ja ehdottomasti kahvin kera.

”Ei sitä kuitenkaan ihan alvariinsa kärsiä noita syödä, pitää aina vähän pitää taukoa niiden syömisessä”, Ritva nauraa.

Yksi Ritvan rahkapullien salaisuus on hänen mielestään se, että ne eivät ole liian rasvaisia.

”Niissä on sopiva rasvamäärä, jonka vuoksi se on mieleinen syötävä. Tuo rahkatäyte on minusta siinä ihan hyvä, mutta tykkään kokonaisuudesta, pohjasta ja täytteestä.”

Lisäksi täydellisten pullien salaisuus on Ritvan mielestä sopivat ainemäärät. Taikinan hyvä alustaminen, kohotukset ja sopiva paistolämpötila ovat myös olennainen osa onnistuneita pullia.

Parasta pullien leivonnassa on Ritvan mielestä onnistumisen tunne, joka tuo hyvän ja iloisen mielen.

”Tykkään tehdä voipullia ja korvapuusteja. Tykkään myös tehdä erilaisia kakkuja, juustokakkuja, piirakoita, sämpylöitä ja kahvileipiä.”

Leipominen on Ritvalle harrastus ja tapa rentoutua

Leipominen on eläkkeellä olevalle Ritvalle tapa rentoutua. Hän leipoo jotain yleensä noin kahden viikon välein. Pullaa hän leipoo yleensä harvemmin, mutta tekee niitä kerrallaan aina ison satsin, josta osa päätyy pakkaseen.

Ritvalla ja hänen miehellään on kotona kaksi isoa pakastinta, jotka täyttyvät leipomusten lisäksi myös marjoista, sillä hänen miehensä on kova marjastamaan.

Ritvan taikomat herkut ovat maistuneet kaikille, ja Ritva kokee itsekin, että hän on onnistunut leivonnoissaan.

”Pullien leipominen taitaa onnistua minulta parhaiten.”

”Leipomisharrastukseni on varmaan verenperintöä, koska äitini oli kova leipomaan. Sain pienestä pitäen seurata, kun äitini leipoi, ja tein pienen pieniä pullia silloin itsekin.”

Ritva kehitti leivontataitojaan kotitalouskurssilla, jonka hän kävi 15-vuotiaana. Kun Ritva oli nuori, leipominen oli hänestä ihanaa.

”Päiväni oli pelastettu, kun leipomukset onnistuivat hyvin.”

17-vuotiaana Ritva meni leipomoon töihin puoleksitoista vuodeksi. Leipomossa hän teki muun muassa leivonnaisia ja ruokaleipiä. Elämäntyönsä hän teki hoitoalalla.

Lue myös Anna.fi: Kuivakakut säilyvät hyvin ja vain paranevat vetäytyessään jääkaapissa muutaman päivän – katso luottoleivonnaisten parhaat reseptit!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puolankalaisen Ritvan rahkapullat saavat hihkaisemaan ihastuksesta: ”Leipomisharrastukseni on verenperintöä”, Ritva sanoo ja jakaa täydellisen pullaohjeen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.