Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Munkkitaikina

Munkkitaikina leivotaan perinteiseen tyyliin ja kohotetaan hiivalla. Uppopaistamalla teet klassikkomunkit. Vastapaistetut munkit tuovat mieleen lapsuuden juhlahetket. Katso tästä munkkiohje, jolla onnistut takuuvarmasti!

Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
45  annosta

Ainekset

Munkkitaikina

  • 5 dl maitoa
  • 50 g tuorehiivaa
  • 1 ½ dl sokeria
  • 2 munaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 tl kardemummaa
  • appelsiinin raastettu kuori
  • noin 14 dl vehnäjauhoja
  • 150 g margariinia

Uppopaistaminen

  • 1 l rypsiöljyä

Valmistusohje

Munkkitaikina ja munkit leivotaan helposti näin:

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon munat, sokeri, suola mausteet ja jauhot sekä lopuksi pehmeä rasva. Alusta pehmeä munkkitaikina ja anna sen kohota noin 20 minuuttia vedottomassa paikassa leivinliinalla peitettynä.

2. Leivo taikinasta 45 pyöreää pullaa ja kohota niitä leivinliinan alla 10 minuuttia. Paista pyöreitä munkkeja tai rinkilöitä: työnnä molemmat etusormet pullan keskelle ja pyöräytä rinkeliksi.

3. Kaada rasva kuivaan paksupohjaiseen kattilaan tai pataan, sillä vesitippakin saa kuuman rasvan roiskumaan.  Varaa  lieden viereen kansi, jolla voit tukahduttaa tulen, jos rasva syttyy palamaan. Älä koskaan käytä vettä sammuttamiseen. Varaa viereen myös patalappu tai mieluiten patakinnas sekä talouspaperilla vuorattu laakea astia ja reikäkauha.

4. Kuumenna rasva 180-asteiseksi. Vähennä lämpöä, kun rasva on riittävän kuumaa. Jos et omista rasvalämpömittaria, pudota kuumaan öljyyn vaalea leipä tai taikinapala. Lämpötila on sopiva, kun taikinapala alkaa poreillen kiehua. Haaleassa rasvassa leivonnainen imee rasvaa. Liian kuumassa leivonnaiset ruskistuvat nopeasti, mutta ne jäävät sisältä raaoiksi.

5. Uppopaista 2-4 munkkia kerrallaan kuumassa rasvassa, ettei rasva jäähdy. Kun munkin toinen puoli on saanut kauniin värin, käännä se reikäkauhalla ja paista toinen puoli. Nosta kypsät munkit valumaan talouspaperilla vuoratulle alustalle. Kierittele kuumat munkit sokerissa lautasella tai paperipussissa.

 Vinkki: Valitse oikea rasva vappumunkkien valmistukseen.  Uppopaistamiseen sopivat auringonkukka-, rypsi-, soija- ja maissiöljy. Uppopaistorasvaksi sopii hyvin kookosrasva sekä munkinpoistorasva, joka valmistetaan kasvirasvoista.

Lue myös: Täydellisen kuohkea donitsi kohotetaan kaksi kertaa ja uppopaistetaan – leivontaguru Markus Hurskainen on testannut, mistä jauhoista tulee paras donitsitaikina

Lue myös Anna.fi: Vapun helpoin herkku! Nämä donitsit osaisi jopa Homer Simpson tehdä – sitruunadonitsit valmistuvat uunissa 12 minuutissa


Kommentoi

Kommentoi juttua: Munkkitaikina

Epä onnistu kahdesti

Ei tää ohje toimi…

Sinun täytyy kommentoidaksesi.