Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Berliininmunkit 

Berlii­ninmunkit voi tehdä kahdella eri tyylillä. Nämä pitkulaisen malliset täy­tetään hillolla ja kermavaah­dolla. Pintaa koristaa vaaleanpunai­nen sokerikuor­rutus.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
12  annosta

Ainekset

Berliininmunkit, taikina

  • 25 g tuorehiivaa
  • 2 ½ dl maitoa
  • 1 dl sokeria
  • noin 8 dl vehnäjauhoja
  • 1 kananmuna
  • ½ tl suolaa
  • ½ rkl kardemummaa
  • 75 g voita tai margariinia sulatettuna

Berliininmunkit, paistaminen

  • 1 l rypsiöljyä

Berliininmunkit,, kuorrutus

  • 4 dl tomusokeria
  • 2 tippaa punaista elintarvikeväriä
  • noin 2 rkl vettä

Berliininmunkit,, täyte

  • 1 dl vadelmahilloa
  • 2 dl vispikermaa vaahdotettuna

Valmistusohje

Berliininmunkit leivotaan helposti näin:

  1. Sekoita puoli pakettia eli 25 grammaa tuorehiivaa ja 2 1/2 desilitraa kädenlämpöistä maitoa. Lisää yksi desilitra sokeria ja sen verran jauhoja, että muodostuu velli. Peitä kulho liinalla ja nosta lämpimään vesihauteeseen, kunnes velli kuplii, eli noin 10 minuutiksi.
  2. Lisää taikinanalkuun yksi kananmuna, puoli teelusikallista suolaa, puoli ruokalusikallista kardemummaa ja 75 grammaa sulaa margariinia. Alusta joukkoon vehnäjauhoja, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
  3. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä hetki. Leikkaa taikina noin 12 osaan ja muotoile niistä noin 4 x 10 cm:n kokoisia munkkeja. Nosta munkit leivinpaperin päälle pellille ja peitä liinalla. Anna kohota lämpimässä vähintään 30 minuuttia.
  4. Kun munkit ovat kohonneet, kuumenna rypsiöljy padassa tai paksupohjaisessa teräskattilassa 175-asteiseksi. Nosta muutama munkki kerrallaan öljyyn paistumaan. Anna kypsyä muutamia minuutteja ja käännä munkit. Tarkista ensimmäisen munkin kypsyys. Jos taikina on sisältä raakaa, jatka kypsentämistä. Jos munkit ruskistuvat liian nopeasti, alenna lämpötilaa. Nosta valmiit munkit talouspaperin päälle valumaan ja jäähtymään.
  5. Kuorrutetta varten siivilöi neljä desilitraa tomusokeria ja sekoita siihen pari tippaa elintarvikeväriä ja vettä puolen ruokalusikallisen erissä, kunnes saat notkean tahnan. Älä tee kuorrutteesta liian löysää, ettei se valu munkkien päältä pois.
  6. Tee munkkien sivuihin poikittaisviillot. Levitä kuorrutusta munkkien pinnoille ja anna kovettua muutama tunti. Täytä berliininmunkit juuri ennen tarjoamista vadelmahillolla ja kermavaahdolla.

Vinkki! Kun teet munkkitaikinan juurimenetelmällä, nopeutat leivontaa vähintään puoli tuntia.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 9/2021.

Lue myös: Lumihiutalemunkit

Lue myös Anna.fi: Nyt kävi munkki! Vapun parhaat munkit – kokeile myös helppoja uunidonitseja!


Kommentoi

Kommentoi juttua: Berliininmunkit 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.