Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Vegaaninen kasvispiirakka

Vegaaninen kasvispiirakka on saanut inspiraationsa ranskalaisesta kasvispadasta eli ratatouillesta. Tomaatin, kesäkurpitsan ja munakoison makukombo on täydellinen.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
10  annosta

Ainekset

Vegaaninen kasvispiirakka, pohja:

  • 2 ½ dl vehnäjauhoja
  • 1 dl grahamjauhoja
  • ½ tl leivinjauhetta
  • ½ tl suolaa
  • 50 g vegaanista margariinia
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 2 rkl kylmää vettä

Vegaaninen kasvispiirakka, täyte

  • 3 punasipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 suippopaprikaa
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 2 dl vettä
  • ½ kasvisliemikuutio
  • 1 tl Herbes de provence -yrttimaustetta

Pinnalle

  • 4 tomaattia
  • 1 kesäkurpitsa
  • 1 munakoiso
  • ½ tl suolaa
  • 1 rkl oliiviöljyä

Persillade

  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 ruukku persiljaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • ½ tl suolaa

Valmistusohje

Vegaaninen kasvispiirakka leivotaan helposti näin:

1. Yhdistä kaksi ja puoli desilitraa vehnäjauhoja, desilitra grahamjauhoja, puoli teelusikallista leivinjauhetta ja 1/4 teelusikallinen suolaa. Raasta joukkoon 50 grammaa jääkaappikylmää voita ja lisää puoli desilitraa oliiviöljyä. Sekoita murumaiseksi. Lisää kaksi ruokalusikallista vettä ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kauli taikina ja laita se leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan (halkaisija 25 cm). Anna jähmettyä jääkaapissa tunnin ajan.

2. Hienonna kolme punasipulia ja kolme valkosipulinkynttä. Pilko kaksi suippopaprikaa. Kuumenna neljä ruokalusikallista oliiviöljyä ja paista sipuleita ja paprikaa hetki. Lisää kaksi ruokalusikallista tomaattipyreetä, ruokalusikallinen punaviinietikkaa, kaksi desilitraa vettä ja puolikas kasviliemikuutio. Kypsennä keskilämmöllä 10-15 minuuttia niin, että paistos hautuu pehmeäksi muhennokseksi. Mausta teelusikallisella Herbes de Provence -yrttimaustetta ja jäähdytä.

3. Viipaloi neljä tomaattia, kesäkurpitsa ja munakoiso. Poista tomaattiviipaleista siemenet. Levitä kurpitsat ja munakoisot leivinpaperille ja ripottele molemmin puolin pinnalle yhteensä teelusikallinen suolaa. Anna kasvisten itkettyä 30 minuuttia. Kuivaa viipaleet talouspaperilla.

4. Esipaista pohjaa 180-asteisen uunin alatasolla 15 minuuttia. Levitä pohjalle kasvispaistos ja asettele pinnalle munakoisot, kurpitsat ja tomaatit. Sivele pintaan ruokalusikallinen oliiviöljyä. Paista 45 minuuttia.

5. Valmista persillade. Kuori ja hienonna kaksi valkosipulinkynttä, hienonna ruukku persiljaa. Laita ne ja puoli teelusikallista suolaa kulhoon, hiero hetki esim. lusikalla niin, että persilja mehustuu ja pehmenee. Lisää kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä. Viimeistele vegaaninen kasvispiirakka levittämällä yrttiseosta piirakan pinnalle ennen tarjoilua tai tarjoa mausteöljy erikseen kulhosta.

Vinkki! Jos haluat tehdä suuremman piirakan, käytä valmista kaulittua lehtitaikinalevyä pohjana ja tuplaa täytteen määrä. Saat pellillisen piirakkaa isoihin juhliin.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 11/2022.

Lue myös: Mehevä kasvispiirakka – katso parhaat täytteet, myös gluteenittomiin ja vegaanisiin piirakoihin

Lue myös Anna.fi: Mehevä kasvispiirakka maistuu kaikille – parhaat ohjeet helppoihin ja nopeisiin herkkuihin


Kommentoi

Kommentoi juttua: Vegaaninen kasvispiirakka

Sinun täytyy kommentoidaksesi.