Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Yön yli sämpylät

Yön yli sämpylät on yksi helpoimmista ja maukkaimmista sämpyläohjeista. Minimipanostus ja maksimi maku. Taikina nostetaan jääkaappiin ja siitä tehdään sämpylät aamulla. Taikinaa ei tarvitse vaivata, se vain sekoitetaan ja sitko muodostuu yön aikana kuin itsekseen. 

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
10  annosta

Ainekset

Yön yli sämpylät

  • 8 dl vettä tai muuta nestettä
  • 30 g tuorehiivaa tai 5 g kuivahiivaa (½ ps)
  • 1 rkl suolaa
  • 1 ½ dl siemeniä tai kaurahiutaleita
  • 2 ½ dl sämpyläjauhoja
  • noin 9 dl vehnäjauhoja
  • 200 g porkkana- tai muuta juuresraastetta
  • 1 rkl rypsiöljyä tai sulatettua voita

Valmistusohje

Yön yli sämpylät leivotaan helposti näin:

  1. Sekoita isossa sekoituskulhossa kahdeksan desilitraa huoneenlämpöistä vettä, 30 grammaa tuorehiivaa ja ruokalusikallinen suolaa. Sämpylät ovat runsassuolaisia. Suolan määrää voi halutessaan vähentää.
  2. Lisää puolitoista desilitraa siemeniä tai kaurahiutaleita, kaksi ja puoli desilitraa sämpyläjauhoja ja noin yhdeksän desilitraa vehnäjauhoja. Lisää jauhot desi kerrallaan ja sekoita puuhaarukalla.
  3. Raasta 200 grammaa juureksia ja lisää ne taikinaan. Lisää joukkoon kaksi ruokalusikallista öljyä tai sulaa voita taikinaan.  Taikina jää löysäksi. Sitä ei tarvitse vaivata, vaan sitko muodostuu itsekseen yön yli. Peitä kulho kelmulla tai kannella ja jätä yöksi jääkaappiin kohoamaan.
  4. Kaada taikina aamulla työpöydälle ja nostele taikinasta 10 sämpyläkasaa leivinpaperin päälle. Jos haluat säännöllisiä sämpylöitä, ota avuksi vähän jauhoja ja muotoile löysä taikina palloiksi lastan avulla.
  5. Ripottele päälle halutessasi siemeniä. Paista sämpylät 225 asteessa uunin keskitasolla 30–35 minuuttia.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 10/2022.

Lue myös: Sikke Sumari: Nami Namasten rapeakuoriset aamusämpylät

Lue myös Anna.fi: Sämpylät ilman hiivaa, nopeat pannurieskat ja 4 muuta nopeaa leipäohjetta


Kommentoi

Kommentoi juttua: Yön yli sämpylät

Sinun täytyy kommentoidaksesi.