Ruoka

5 säilykettä, jotka tulisi löytyä kaapista aina – säilyketomaatti saattaa maistua jopa tuoretta tomaattia paremmalta, väittää ruokatoimittaja

Käyttövalmiit säilykkeet helpottavat ja nopeuttavat ruoanlaittoa. Lisäksi niissä ovat maut kohdillaan, sanoo ruokatoimittaja Mari Moilanen. Nämä asiat sinun tulee tietää säilykkeiden käytöstä.

Teollisen makuisia. Epäterveellisiä. Vitamiinitasoiltaan nollaluokkaa. Laiskan kokin valinta. Purkkiruokaa on parjattu milloin milläkin argumentilla.

Säilykkeet ovat kuitenkin mainettaan parempia – joskus jopa maukkaampia kuin tuoreena ostetut versiot, väittää säilykkeistä keittokirjan kirjoittanut ruokatoimittaja Mari Moilanen.

”Esimerkiksi talviaikana tomaatit ovat Suomessa aika kurjan makuisia. Tölkissä kokonaisena säilötyissä tomaateissa maku on ihan eri. Ne on poimittu ja säilötty, kun tomaatit ovat olleet täydellisessä kypsyydessään”, Moilanen sanoo.

Tomaatti saa makua muun muassa auringosta, jota Suomessa ei talviaikaan ole tarjolla. Lisäksi kaupoissa myytävät kasvikset saatetaan poimia raakoina, jotta ne ovat myyntikelpoisia varastoinnin ja kuljetuksenkin jälkeen.

Moilanen kertoo Tölkkiruokaa-teoksessaan (WSOY), ettei säilöntä poista esimerkiksi kasvisten proteiineja. Vitamiinitasotkin säilyvät C-vitamiinin kaltaisia vesiliukoisia vitamiineja lukuun ottamatta.

Ruokatoimittajan mukaan säilykkeitä kannattaa suosia laajan valikoiman vuoksi. Säilykkeet mahdollistavat sellaisten raaka-aineiden kokeilun, joita ei Suomessa tuoreena juuri saa.

”Lähikaupoissa ei lähtökohtaisesti myydä jakkihedelmää, joka on hyvä lihankorvike”, Moilanen sanoo.

Lue myös: Säilykepurkkien ja -pullojen sterilointi näin onnistut

Ruokatoimittaja Mari Moilanen
Säilykkeet ovat usein tuoretuotteita edullisempia. Ruokatoimittaja ja -kirjailija Mari Moilanen ei kuitenkaan pihistelisi säilykkeen hinnan suhteen. ”Tietyllä tavalla hinta korreloi laadun kanssa. Kannattaa ostaa eri hintaluokista viisi tomaattimurskaa ja maistella lusikalla jokaisesta. Sitten ymmärtää, mihin hinta perustuu”, Moilanen sanoo. © Mari Moilanen

Säilykkeiden säilymisajoissa on eroja – pullistuneeseen tai lommoutuneeseen säilykkeeseen ei pidä tarttua

Nimensä mukaisesti säilykkeet säilyvät tuoretuotteita pidempään. Säilymisajoissa on kuitenkin eroja.

Täyssäilykkeet eli ilmatiiviisiin metallitölkkiin säilötyt tuotteet voivat säilyä käyttökelpoisina huoneenlämmössä jopa vuosia. Säilöttävä ruoka sterilisoidaan eli kuumennetaan 120 asteessa. Kuumennus saa mikrobi- ja entsyymitoiminnan lakkaamaan.

Lasi- ja pahvitölkkeihin pakatut puolisäilykkeet pastöroidaan eli kuumennetaan noin 100 asteessa. Toisin kuin täyssäilykkeisiin, niihin voidaan lisätä säilöntäaineita, kuten suolaa, sokeria, happoa ja etikkaa.

Avaamattomana puolisäilyke säilyy täyssäilykettä lyhyemmän ajan, noin vuoden.

Pelkkää parasta ennen -päiväystä Mari Moilanen ei tuijottaisi. Pullistunutta tai lommoutunutta tölkkiä hän ei koskaan käyttäisi.

”Vaikka lommo olisi hyvin pieni, saumojen välistä on voinut päästä mikrobeja ja bakteereita, jotka voivat pilata tuotteen nopeastikin”, Moilanen sanoo.

Jos säilykkeen tuoksu, ulkonäkö ja maku ovat kohdillaan, pitäisi tuotteen olla syömäkelpoinen parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin.

Puolisäilykkeet tulee säilyttää viileässä. Avattuna ne säilyvät jääkaapissa noin pari kuukautta. Pahviin pakatut on käytettävä nopeammin. Avatut kalasäilykkeet tulee käyttää muutaman päivän sisällä.

”Pitää muistaa, että jos on kyse suolakurkuista tai muista etikka-sokeriliemeen säilötyistä kasviksista, nesteen on peitettävä kasvikset kokonaan. Neste auttaa kasviksia säilymään. Sitä ei saa kaataa pois”, Moilanen sanoo.

Avattuja, etikettömiä säilykkeitä pöydällä.
Metallitölkkeihin säilötyt täyssäilykkeet tulee säilyttää huoneenlämmössä. Jääkaapissa tölkit voivat ruostua. Avattujen tölkkien sisällön voi siirtää jääkaappiin kannelliseen astiaan. © Mirva Kakko

Ruokatoimittaja vinkkaa 5 säilykettä, jotka jokaiselta tulisi löytyä

Kuumennuskäsittely tekee säilykkeistä käyttövalmiita. Siksi niitä on helppo ja nopea valmistaa esimerkiksi mökillä, veneessä tai telttaretkellä.

Säilykkeet ovat myös hyvä kotivara: niistä saa aina tehtyä jotain ruokaa.

Sen ruokatoimittajana työskentelevä Mari Moilanen huomasi, kun koronapandemia iski. Kaupassa käyminen ja tartuntariski mietityttivät.

Oli kurkattava kuiva-ainekaappiin.

”Tajusin, että tässähän tulee oikeasti todella monen päivän ruoat, jos kaapista löytyvät tietynlaiset säilykkeet”, Moilanen sanoo.

Hän on huomannut, että pitkälle pääsee, kun kotona on säilykkeitä, joita on helppo yhdistellä ja hyödyntää eri aterioissa. Nyt ruoka-alan ammattilainen kertoo omat suosikkisäilykkeensä ja perustelee, miksi jokaisen kannattaisi hankkia sellaiset kaappiinsa.

Tomaattisäilyke

Tomaattisäilykkeet ovat monen aterian perusraaka-aineita. Niistä saa tehtyä pastoja, keittoja, kastikkeita, patoja ja uuniruokia. Eri tomaattisäilykkeet soveltuvat eri tarkoituksiin.

Kalasäilyke

Kalasäilykkeistä saa terveydelle edullisia omega-3-rasvahappoja. Ne sopivat proteiiniksi niin pastoihin, salaatteihin, tortilloihin kuin kulho- ja uuniruokiinkin.

Palkokasvisäilyke

Säilötyt palkokasvit, kuten pavut ja linssit, ovat halpa ja vähäkalorinen korvike lihalle. Niissä on runsaasti proteiinia ja vitamiineja. Säilöttyinä pavut ovat käyttövalmiita, eivätkä liotusta ja keittämistä.

Pavut sopivat käytettäviksi kokonaisina, uunissa paahdettuina, padoissa, salaateissa, tomaattikastikkeissa, muussattuina tahnoissa ja soseutettuina keitoissa.

Nduja-tahna

Sianlihasta ja peperoncinochilistä valmistettu salamilevite antaa ruokiin lämmintä tulisuutta. Nduja-tahnassa on paljon makua, joten pienikin määrä riittää. Kaapista ei tarvitse muita mausteita kaivella.

Pastakastike valmistuu purkista kermaa, ripauksesta suolaa ja nduja-tahnaa. Sillä on helppo tuunata myös tuttuja kotiruokia, kuten makaronilaatikko, kiusaus tai pasta, uuteen uskoon.

Gochujang-chilitahna

Gochujang on mutkattomuutta arvostavan mauste. Korealainen, fermentoitu chilitahna sopii sellaisellekin, joka ei ole voimakkaan tulisuuden ystävä.

Tulisuutta voi säädellä tahnan määrällä. Jo pieni lusikallinen antaa tomaatti- tai kermakastikkeeseen lämpöä ja potkua. Gochujang-tahnasta, majoneesista ja tonnikalasta tulee herkullinen täyte bao buneille.

Lue myös Anna.fi: Säilykkeet avuksi mökkikeittiöön – nappaa helpot reseptit!

Nduja-kiusaus uunivuoassa (vas. yläkulma) ja lautasella (oik. alakulma).
Nduja-tahnaa käytetään perinteisesti pastassa ja pizzassa. Mari Moilasen mielestä se sopii mainiosti myös klassisiin suomalaisiin arkiruokiin, kuten makaronilaatikkoon ja kiusaukseen (kuvassa). © Mari Moilainen

Mari Moilasen teos Tölkkiruokaa (WSOY) ilmestyy 4. huhtikuuta 2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 säilykettä, jotka tulisi löytyä kaapista aina – säilyketomaatti saattaa maistua jopa tuoretta tomaattia paremmalta, väittää ruokatoimittaja

Lukija396420

Palkokasvien kutsuminen lihankorvikkeeksi on vähän hassua, mutta myös ärsyttävää. Ne ovat ihan vain papuja ja linssejä – tämä on vähän sama kuin sanoisi mustikoiden olevan banaanien korvike.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.