Ruoka

Säilykepurkkien ja -pullojen sterilointi - näin onnistut

Mehut ja marmeladit sekä hapankaali, pikkelöidyt kurkut ja muut itse tehdyt säilykkeet säilyvät parhaiten, kun tölkit ja purnukat ovat puhtaita. Näin purkkien sterilointi hoituu helpommin.

Säilykepurkkien ja -pullojen puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee. Oleellista on käyttää puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita. Pese siis tölkkien ja korkkien lisäksi kaikki muutkin välineet huolellisesti mahdollisimman kuumalla vedellä ja keitä välineitä lopuksi vesikattilassa tai huuhtele kiehuvalla vedellä.

Lue lisää: Parhaat vinkit säilöntään

Aloita sterilointi aina liottamalla purkkeja, kansia sekä tiivisteitä yön yli kylmässä vedessä säilöntää edeltävänä päivänä. Siten astioiden pinnassa olevat itiöt heräävät, jolloin ne voidaan tuhota. Jos tätä ei tehdä, astioiden pinnassa on kuumennuksen jälkeenkin säilykkeitä pilaavia itiöitä.

Liotuksen jälkeen astiat tulee vielä pestä huolellisesti astianpesuaineella ja huuhdella. Tämän jälkeen ne ovat valmiita kuumennettavaksi.

pikkelöidyt kurkut

Sterilointi keittämällä

Liotuksen jälkeen tölkit voi joko steriloida uunissa kuumentamalla tai kattilassa keittämällä. Keittäminen on kätevä vaihtoehto, jos steriloitavana on vain muutama pieni lasitölkki.

Laita liotetut, pestyt ja huuhdellut tölkit kattilaan ja lisää vettä sen verran, että astiat peittyvät kokonaan. Keitä tölkkejä kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan ja siirrä ne sitten puhtaalle alustalle kuivumaan. Muista kiehauttaa myös kannet, korkit ja tiivisteet.

Sterilointi uunissa kuumentamalla

Toinen vaihtoehto steriloimiseen on uunissa kuumentaminen. Laita pestyt astiat 125-asteiseen uuniin ja kuumenna niitä vähintään 15 minuuttia. Kuumennuksen jälkeen tölkit ovat valmiita täytettäviksi.

Tölkkien kuumetessa uunissa, upota metallikannet ja tiivisteet vesikattilaan ja kiehauta ne. Muista, että kumikorkit eivät kestä pitkää keittämistä.

kurkumalla maustettu marttojen hapankaali

Kuumaa kuumaan

Säilöntäastioiden tulee olla kuumia, kun ne täytetään. Steriloi astiat siis juuri ennen kuin aloitat purkittamisen. Kun pullotat kiehuvan kuumaa hilloa tai muuta säilykettä, tee se esimerkiksi sanomalehden päällä. Älä purkita kylmällä alustalla, sillä pullot ja purkit voivat särkyä nopean lämmönvaihtelun takia.

Täytä pullot ja purkit piripintaan ja sulje ne tiiviisti kuumina. Jäähtyessä pitäisi kuulua naksahdus. Se kertoo, että korkki on tiiviisti kiinni. Tiiviisti sulkeutuva kansi estää uusien mikrobien pääsyn tölkkiin, jolloin ruoka säilyy pitkään.

Lue lisää Marttojen vinkkejä tölkkien sterilointiin täältä.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Säilykepurkkien ja -pullojen sterilointi - näin onnistut

Lukija469029

Onnistuuko nämä samat konstit myös metallisiin juomapulloihin? Uuniin en kyllä uskalla laittaa, mutta tuo kiehuva vesi vois varmasti toimia… Ostin itselleni tämmöiseen kauniin Meri-pullon: https://www.meribottles.com/ mutta sitä kun ei voi koneessa pestä niin alkaa ikävästi haisemaan hetken kuluttua.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.