Ruoka

5 tapaa tehdä puurosta terveyspommi – resepti täydelliselle puurolle

Uusimman tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat todellista puurokansaa. Sehän on selvä. Onhan puuro terveellinen valinta ja maukas vaihtoehto niin aamupalaksi, välipalaksi tai iltapalaksi. Miten puurosta saisi vieläkin terveellisemmän?

Saarioisen suuressa puurotutkimuksessa käy ilmi, että kaikenikäiset suomalaiset syövät puuroa.

Neljä kymmenestä suomalaisesta syö puuroa päivittäin tai useita kertoja viikossa.

luksus myslikaurapuuro

Suosikkilistan kärjessä ovat kaura-, riisi- ja mannapuuro. Puuroa syödään ennen kaikkea terveellisyyden takia, mutta tärkeinä syinä mainitaan myös hyvä maku ja ravitsevuus sekä se, että puuro pitää nälän hyvin loitolla.

Lue myös: Tuunaa kaurapuuro herkuksi! 3 ihanaa ideaa

”Puuroja syödään usein aamiaisella, mutta niitä nautitaan myös väli- ja iltapalana. Puurojen syöminen lounaalla on sekin lisääntynyt. Valmispuuro on helposti mukaan otettava, kevyt ja maukas herkku moneen tilanteeseen”, innovaatiojohtaja Mirja Lonka Saarioisilta kertoo.

Puuro aloittaa aamun, mutta sopii myös iltapalaksi.

Puurot sopivat monenlaiseen ruokavalioon. Ne sopivat keventäjälle, terveysintoilijalle, kuidun tarpeeseen ja tuomaan lisäenergiaa päivään.

Mutta miten peruspuurosta saisi vieläkin terveellisemmän?

Puuro taipuu moneksi

Modernit ja trendikkäät tuorepuurot ovat monen mieleen, ja niitä nauttiikin Saarioisen tutkimuksen mukaan noin joka viides vähintään kerran viikossa.

Tuorepuuroja, kuten muitakin puuroja, valmistetaan itse tai ostetaan valmiina kaupasta.

Puuroihin lisätään makua ja mausteita, ja vain joka kymmenes syö puuron sellaisenaan.

Viljapohjainen puuro syödään useimmiten voi- tai margariinisilmän tai marjojen kera. Riisipuuron sekaan puolestaan kuuluu useimpien vastaajien mielestä sokeri, kaneli ja voi tai margariini sekä vispipuuron sekaan maito tai kerma ja sokeri.

”Olen syönyt kaurapuuroa niin kauan kuin muistan! Vieläkin lähes jokainen aamu lähtee käyntiin lautasellisella kaurapuuroa. Lisukkeet tuovat hieman vaihtelua ja vaihtelevat kausittain”, kertoo yksi tutkimukseen osallistunut. 

taateli-spelttipuuro

5 tapaa tehdä puurosta vieläkin terveellisempi

Puuron joukkoon voi lisäillä erilaisia kuidun, proteiinin ja vitamiinien lähteitä. Joskus puuroon lisätätään raejuustoa ja rahkaa tuomaan proteiinia, marjoja C-vitamiiniksi ja kuidun lähteeksi ja pähkinöitä ja laadukasta öljyä hyvien rasvojen saamiseksi.

Pelkässä puurossa on monesti paljon hiilihydraattia, mutta proteiininlähteenä se ei ole paras mahdollinen valinta.

Puuro on kuitenkin helppo valmistaa. Esimerkiksi vanhuksille, jotka eivät jaksa tai pysty valmistamaan itse monipuolista ruokaa, lisukkeilla tuunattu puuro voisi olla avain osaksi monipuolista ruokavaliota.

Puurosta saa todella helposti myös vitamiini- ja proteiinipommin, kunhan sen valmistaa monipuolisten lisukkeiden kera.

Valmispuurotkin ovat helppo tuunata terveyspommeiksi näillä vinkeillä.

mustaherukkapuuro

Kananmunalla puurosta proteiini- ja vitamiinipommi

Kyllä! Usko tai älä, mutta kananmuna sopii puuroon. Sekoita raakaa kananmunaa valmiin puuron joukkoon ja puuro muuttuu nopeasti proteiini- ja vitamiinipommiksi.

Suomalainen kananmuna on todella turvallinen käyttää myös raakana. Kananmuna on myös eläinperäististä proteiineista vähiten ympäristöä kuormittava, joten se on myös ekologinen valinta.

Lue myös: 5 terveellistä smoothieta: yhdellä raaka-aineella täydellinen koostumus

Kananmunassa on hurjasti proteiinia ja erilaisia vitamiineja. Kananmuna on hyvä lähde välttämättömille tyydyttymättömille rasvahapoille, raudalle, fosforille, hivenaineille, rasvaliukoisille vitamiineille (A, D, E ja K) ja useimmille vesiliukoisille B-vitamiineille. Ainoastaan C-vitamiinia kananmunassa ei ole ollenkaan.

Kananmuna puuron joukossa tekee siitä kermaisen ja pehmeän koostumukseltaan.

kananmunan säilyttäminen, kananmuna, älä säilytä kananmunaa väärin, kananmuna
Suomalainen kananmuna on terveellinen ja turvallinen valinta. Sen voi käyttää puuron joukkoon raakana.

Marjoista kuitua ja C-vitamiinia

Lisää kotimaisia marjoja puuron joukkoon. Puolukka, tyrni, mustikat ja herukat ovat loistavia valintoja puuron joukkoon.

Pähkinöistä makua ja hyviä rasvoja

Pähkinät ovat erittäin näppärä ja terveellinen vaihtoehto puuron joukkoon, koska ne sisältävät paljon terveellisiä ja pehmeitä rasvoja sekä proteiinia, kuitua, vitamiineja ja mineraaleja.

Pähkinät ovat hyvin energiapitoisia, joten jo pieni määrä riittää antamaan aimo annoksen terveellisyyttä puuron joukoon. Pähkinöiden sisältämä rasva on hyvää, tyydyttymätöntä pehmeää kasvirasvaa, joka sisältää runsaasti omega 3-rasvahappoja. Pähkinät ovat siis erittäin sydänystävällinen lisä jokaisen ruokavalioon.

Yksi loistava tapa lisätä pähkinät puuroon on liottaa niitä yön yli kylmässä vedessä ja sen jälkeen soseuttaa ne pehmeäksi. Pähkinätahna sekoittuu puuron joukkoon huomaamatta, joten nirsot pähkinäkammoisetkaan eivät edes huomaa niitä, jos toimit näin.

Leseistä ja siemenistä kuituja

Finravintotutkimuksen (2019) mukaan suomalaiset saavat liian vähän kuitua. Vaikka olemme puurokansaa, niin pelkästä puurosta ei saa tarpeeksi kuitua. Tuunaa puurosta siis kuitupommi näiden ohjeiden avulla.

Parhaita kuidun lähteitä ovat pellavansiemenet, chiasiemenet ja KauraKuitunen, joka on tehty kypsästä kaurarouheesta. KauraKuitusen kuitupitoisuus on vertaansa valilla, sillä se sisältää 69,7 % kuitua. Kun taas vertailun vuoksi esimerkiksi kauralese sisältää vain noin 18 % kuitua.

Kermainen spelttihelmi-kaurapuuro

Lisää puuroon hyviä rasvoja

Suomalaiset saavat myös liian vähän hyviä rasvoja. Meihin on istutettu rasvapelko, mutta tasapainoinen ruokavalio tarvitsee myös rasvoja. Valitse puurosi joukkoon hyviä rasvoja. Lorauksella hyvää ja laadukasta öljyä, saat päivän rasva-annoksen kuntoon.

Pehmeää rasvaa tulee saada, koska se pienentää veren kokonaiskolesterolin ja haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuuksia. Pehmeän rasvan mukana tulevat myös välttämättömät rasvahapot ja rasvaliukoiset vitamiinit.

Lorauta puuron joukkoon esimerkiksi jotain näistä terveellisitä öljyistä: pellavansiemenöljyä, hamppuöljyä, saksanpähkinäöljyä, hasselpähkinäöljyä tai avokadoöljyä.

Täydellinen terveyspuuro

Millainen olisi resepti ravintorikkaalle ja maukkaalle puurolle? Teimme perusohjeen, jota on helppo muokata oman maun mukaan.

Valmista puuro esimerkiksi kaurahiutaleista ja lähde muokkaamaan sitä.

Lisää joukkoon halutessasi makeuttajaksi esimerkiksi kotimaista hunajaa ja valitse marjat tai öljyt oman makusi mukaan. Tätä ohjetta on helppo muokata.

1 annos kaurapuuroa

Lisää joukkoon:

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 tapaa tehdä puurosta terveyspommi – resepti täydelliselle puurolle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.