Ruoka

Argentiinalainen chimichurri - näillä vinkeillä teet parhaan grilliruokien yrttikastikkeen!

Chimichurri viimeistelee grilliruoan. Tämän yrittisen kastikkeen ohje kannattaa ottaa haltuun. Se on kastikkeiden aatelistoa ja sopii erityisen hyvin grilliruokien kylkeen. Nopea kastike maistuu myös vegaaneille.

Chimichurri, alkujaan argentiinalainen yrttikastike kuuluu samaan klassikkokastikkeiden kerhoon kuin italialainen vastineensa, pestokin. Öljystä, yrteistä ja mausteista sekoitettava grillikastike sopii niin liha-, kala- kuin kasvisruokien kumppaniksi. Se on aivan ihanaa ronskeina lusikallisina salaatin päällä ja sopii mainiosti myös erilaisiin marinadeihin.

Lue myös: Tahnat, dipit ja kastikkeet – näillä ohjeilla saat arkiruokaan hetkessä uutta makua

chimichurri ja grillipihvi

Chimichurri – vain sekoitus ja valmista tuli!

Chimichurri, tämä argentiinalainen maukas yrttikastike, on aina sekoittajansa näköinen, mutta yhteistä kaikille chimichurreille lienee persilja, valkosipuli ja öljy. Usein makua täydentävät vielä chili sekä tilkka punaviinietikkaa.

Vaihtelua ja veikeää makua chimichurriin saa erilaisilla yrteillä, kuten korianterilla, oreganolla tai timjamilla sekä lisäämällä mausteeksi esimerkiksi juustokuminaa, paprikaa, sipulia tai vaikkapa sitruunaa tai limettiä. Keväällä tuoreet yrtit voi vaihtaa myös nokkoseen. Jos oikein villiksi heittäydyt, silppua yrttien kaveriksi myös porkkanan naatteja. 

chimichurri

Ohje: Argentiinalainen yrttikastike

Chimichurri on mitä helpoin valmistettava. Hienonna vain valkosipuli ja tuoreyrtit, mittaa kaikki ainekset kannelliseen tölkkiin tai pulloon ja ravista sekaisin. Valmista tuli! Chimichurrin voi mainiosti tehdä vaikka pari päivää etukäteen valmiiksi. Parhaimmillaan sen maku onkin seuraavana päivänä, kun se on saanut vetäytyä yön yli  jääkaapissa.

Chimichurria voi tehdä kerralla isommankin määrän. Se säilyy jääkaapissa viikon tai kaksikin ja se sopii myös pakastettavaksi. Jos siis kasvimaan yrttipuskat tuottavat kesällä satoa enemmän kuin tarpeeksi, tässä ohje, joka kannattaa ehdottomasti pitää mielessä. 

yrttejä, sitruunaa ja sipuleita

Chimicurri – lihan, kalan ja kasvisten paras kaveri

Chimichurri tekee kaikesta vielä vähän parempaa. Sen on kepeä ja raikas, joten se komppaa mukavasti raskaitakin liha- ja grilliruokia. Erityiseen loistoon chimichurri herää naudan-, karitsan- ja porsaanlihan kanssa. Argentiinassa chimichurria tarjotaan usein grillatun entrecôte-pihvin kanssa. 

Ohje: Grillattu entrecôte asado

Yrttikastikkeessa riittää makua myös miedommille kala- ja kasvisruoille. Chimichurria voi käyttää myös marinointiin sekä sellaisenaan salaatin kastikkeeksi. Grillikauden ulkopuolella chimichurrilla voi maustaa myös uunibroilerin- ja kalan tai paahdetun kukkakaalin. 

chimichurri ja broileria

Lue myös Anna.fi: Näin tehdään Fernet con cola eli argentiinalainen drinkki

Artikkelia on muokattu 30.5.2023 ja 4.6.2024

Kommentoi

Kommentoi juttua: Argentiinalainen chimichurri - näillä vinkeillä teet parhaan grilliruokien yrttikastikkeen!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.