Ruoka

Donitsiseinä on juhlien takuuvarma katseiden kerääjä – näin nikkaroit sen helposti itse

Donitsiseinä on juhlakauden suloinen ja leikkisä ihastuttaja. Sen rakentaminen on helppoa ja vie aikaa vain muutaman tunnin.

Hullaannuta juhlavieraat trendikkäällä donitsiseinällä, joka on varma katseenvangitsija ja tuo piristystä tarjoilupöytään. Donitsiseinä sopii ilostuttajaksi esimerkiksi valmistujaisjuhliin ja hääjuhliin tai vaikkapa syntymäpäiväkekkereille.

Donitsiseinän voi asettaa esimerkiksi noutopöytään, jossa se nojaa seinään. Muista varata tarjolle riittävästi donitseja, sillä ne hupenevat seinältä varmasti alta aikayksikön!

Lue myös: Täydellisen kuohkea donitsi kohotetaan kaksi kertaa ja uppopaistetaan – leivontaguru Markus Hurskainen on testannut, mistä jauhoista tulee paras donitsitaikina

Näin rakennat donitsiseinän – tarvikkeet:

Donitsiseinän rakentaminen on helppoa ja vie aikaa vähimmillään parisen tuntia. Rakenna donitsiseinä ajoissa, esimerkiksi viikko ennen juhlapäivää, jotta voit pyhittää juhlia edeltävät lähimmät päivät muille juhlavalmisteluille.

Tarvikkeet ja materiaalit (20 donitsin seinä):

Vinkki: Jos hankit donitsiseinän taustalevyn rauta- tai puutavarakaupasta ja haluat päästä helpolla, pyydä kaupan asiakaspalvelijaa leikkaamaan levy haluamaasi kokoon. Voit myös tiedustella, löytyisikö kaupasta puulevyä, joka on jo valmiiksi reiällinen, jolloin säästyt reikien poraamiselta. Puutapit kannattaa myös hankkia kaupasta valmiiksi oikean kokoisina pitkien puukeppien sijaan, jotta vältyt ylimääräiseltä sahaushommalta.

Donitsiseinä – tee näin:

  1. Sahaa puu- tai vanerilevy haluamaasi kokoon. Taustalevyn sopiva koko riippuu siitä, kuinka monta donitsia haluat laittaa siihen. Esimerkiksi noin 60 x 80 senttimetrin kokoiselle levylle mahtuu 20 donitsia.
  2. Hio puulevyn terävät reunat sileiksi hiekkapaperilla. Putsaa puulevy liasta ja puupölystä.
  3. Laske mittanauhan tai viivoittimen avulla porattavien reikien paikat ja merkkaa ne taustalevyyn lyijykynällä. Jätä reikien väliin tilaa noin 15 senttimetrin verran, jotta seinälle asetettavien donitsien väliin jää riittävästi tilaa. Esimerkiksi 60 x 80 senttimetrin kokoiselle pystysuuntaiselle taustalevylle mahtuu noin viisi allekkaista donitsiriviä, jolloin kullekin riville mahtuu neljä donitsia.
  4. Poraa puulevyyn reiät, joihin kiinnität myöhemmin puutapit. Varmista, että poraamasi reiät ovat sopivan kokoiset, jotta puutapit mahtuvat niihin.
  5. Maalaa puulevy maalilla, jonka väri on mieleesi. Maalaa myös puutapit haluamasi värisellä maalilla. Anna maalin kuivua. Varmista käyttämäsi maalin kuivumisaika maalipurkin käyttöohjeesta.
  6. Kiinnitä puutapit yksitellen reikiin. Kasta yksi puutappi kerrallaan liimaan ja työnnä se reikään noin viiden senttimetrin syvyyteen. Kun laitat puutapit reikiin, kierrä niitä hieman edestakaisin, jotta ne asettuvat helpommin paikoilleen. Anna liiman kuivua.
  7. Koristele puulevy haluamallasi tavalla, vain mielikuvituksesi on rajana. Voit käyttää koristeena esimerkiksi pitsisiä aluspapereita, jotka liimat puutappien ympärille. Jos maalaat taustalevyyn koristekuvioita, muista varata aikaa maalin kuivumiselle. Voit koristella taustalevyn myös liimaamalla siihen koristekukkia tai säkenöiviä hileitä.
  8. Aseta tuoreet donitsit puutappeihin juuri ennen juhlien alkua. Saat donitsiseinästä sitä näyttävämmän, mitä koristeellisempia ja värikkäämpiä donitseja laitat siihen tarjolle. Voit ostaa donitsit kaupasta tai valmistaa ne itse. Nautinnollisia juhlahetkiä!

Koristeluvinkki: Lisää donitsiseinän näyttävyyttä kiinnittämällä taustalevy vanhan peilin tai taulun kehyksiin.

Lue myös Anna.fi: Donitsit ovat amerikkalainen versio kotoisista munkeista – valmista helposti uunissa tai perinteisesti uppopaistaen

Donitsiseinä on juhlien katseen vangitsija.
Maalaa ja koristele donitsiseinän taustalevy juhlien teemaan sopin värein. Päästä taiteellinen minäsi valloilleen, vain mielikuvitus on rajanasi! © Viola Virtamo

Kommentoi

Kommentoi juttua: Donitsiseinä on juhlien takuuvarma katseiden kerääjä – näin nikkaroit sen helposti itse

Sinun täytyy kommentoidaksesi.