Ruoka

Dumplingien taittelu on helpompaa kuin uskotkaan – katso videolta kolme tapaa taitella taikinanyytti

Dumplingien taittelu vaatii hieman sorminäppäryyttä, mutta ei ole vaikeaa. Katso videolta, miten saat valmiista dumpling-taikinasta kolme erilaista taikinanyyttiä. Kurkkaa myös vinkit taikinanyyttien kypsentämiseen paistinpannulla.

Dumplingien taittelu on hauskaa yhdessä tekemistä, joka ei vaadi kuin vähän kärsivällisyyttä ja kekseliäisyyttä. Kaupan valmiista taikina-arkeista voi taitella nunnanhattuja, ruusunnuppuja ja köysiä. Katso alla olevalta videolta miten ne onnistuvat.

Lue myös: Aasialaista ruokaa rennosti

Dumpling on yläkäsite erilaisille aasialaisille nyyteille, joissa on taikinakuori ja täytteenä kasviksia, lihaa tai äyriäisiä.

Dumplingien muodot ja nimet vaihtelevat maanosien, maiden ja kokkien mukaan. Aina edes paikalliset eivät tunnista nimien ja muotojen eroja. Aina voi puhua vain dumplingeista, jos tarkempaa nimitystä ei tiedä.

Dumplingien taittelu: katso videolta kolme tapaa taitella taikinanyyttejä

Valmistimme nyyttejä kolmella tavalla ja nimesimme ne ulkonäön perustella. Katso video alta.

1. Dumplingien taittelu: Nunnanhattu

2. Dumplingien taittelu: Ruusunnuppu

3. Dumplingien taittelu: Kierretty köysi

Kun dumplingit kypsennetään liemessä, niitä kutsutaan wontoneiksi. Kuvassa ruusunnupun muotoon taiteltu nyytti. 
Kun dumplingit kypsennetään liemessä, niitä kutsutaan wontoneiksi. Kuvassa ruusunnupun muotoon taiteltu nyytti.  Kuva: Pia Inberg

Valmista dumpling-taikinaa myydään hyvin varustetuissa kaupoissa ja aasialaisia elintarvikkeita myyvissä liikkeissä pakastealtaassa. Taikina-arkit ovat kaulittu valmiiksi pyöreiksi tai neliöiksi. Valmiiksi kaulitut ja pakastetut taikina-arkit kuivuvat helposti, joten niiden käsittelyssä on omat niksinsä.

Dumplingen taittelun jälkeen nyytit kypsennetään. Yksi tapa kypsentää on höyryttää nyytit höyrykorissa. 
Dumplingen taittelun jälkeen nyytit kypsennetään. Yksi tapa kypsentää on höyryttää nyytit höyrykorissa.  Kuva: iStockphoto

Dumplingien taittelu: 5 käyttökelpoista vinkkiä ensikertalaiselle

  1. Kaupan valmistaikinaa on todella helppo käsitellä, ja pienellä vesisuihkuavustuksella saat taikina-arkeista helposti taittuvia.
  2. Valitse dumplingin muoto taitojesi mukaan. Dumplingien muotoja on maasta ja tekijästä riippuen satoja, jos ei tuhansia. Aloita näistä kolmesta videolla näkyvästä helposta muodosta.
  3. Laita täytettä taikina-arkin sisään ensin vähän ja taitojen karttuessa lisää täytteen määrää. Kannattaa aloittaa pienellä määrällä täytettä, jotta saat taikinan helpommin rypytettyä. Tee täytteestä valmiita pieniä palleroita, jolloin täyttäminen ei ole sotkuista. Sormien pitää olla puhtaat, kun teet taittelun. Täytteeksi sopii esimerkiksi inkiväärillä ja chilillä maustettu sian- tai kananjauheliha.
  4. Valitse dumplingin muoto käyttötarkoituksen mukaan. Puolikuun muotoinen tai nunnanhattu-dumpling sopii hyvin paistamiseen pannulla, ruusunnupun muotoinen sopii keittoihin. Nyytit kypsennetään öljyssä paistamalla, höyrykorissa höyryttämällä tai keittoliemessä keittämällä.
  5. Jos teet ison määrän kerralla, pakasta valmiiksi taitellut dumplingit. Pakasta ne leivinpaperin päällä erikseen ensin parin tunnin ajan, sen jälkeen siirrä ne kannelliseen rasiaan. Taikinanyytit sulavat nopeasti, ja siksi tämä on helpoin tapa saada iso määrä dumplingeja kerralla isommalle porukalle.
Nyytit voi kypsentää myös paistamalla. Tällä tavoin kypsennettyjä nyyttejä kutsutaan nimellä gyoza.  Japanilaisia gyozanyyttejä myydään usein myös sushiravintoloissa. 
Nyytit voi kypsentää myös paistamalla. Tällä tavoin kypsennettyjä nyyttejä kutsutaan nimellä gyoza.  Japanilaisia gyozanyyttejä myydään usein myös sushiravintoloissa.  Kuva: iStockphoto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Dumplingien taittelu on helpompaa kuin uskotkaan – katso videolta kolme tapaa taitella taikinanyytti

Annn

UNOHTAMATTA makeatäytteisiä dumplingeja!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.