Pho, laksa ja ramen – tunnetko herkulliset aasialaiset keitot?

Oletko sinäkin menettänyt sydämesi aasialaisille, eksoottisen mausteisille keitoille? Näillä ohjeilla otat keitot hatuun ja hurmaat pöytäseurueesi.

Pho, laksa ja ramen pitävät kaikki sisällään nuudeleita ja runsaasti kasviksia sekä lämpimiä makuvivahteita, jotka ihastuttavat erityisesti kylmänä vuodenaikana.

Kookospohjainen laksa on Malesian mausteinen nuudelikeitto

Laksa on alunperin malesialainen, kookospohjainen keitto, jota voi varioida lähes loputtomiin. Keittoon lisätään tyypillisesti riisinuudeleita, mutta muut sattumat voi valita jääkaapin sisällön mukaan.

Kasviksista joukkoon sopivat niin parsakaali, kesäkurpitsa, sokeriherneet kuin kuutioitu kurpitsa ja bataattikin.

Ruokaisuutta tuovat kana, katkaravut tai esimerkiksi tofu. Keiton voi viimeistellä esimerkiksi tuoreilla yrteillä, kuten thai-basilikalla tai korianterilla sekä chiliviipaleilla. Myös pähkinät sopivat keiton höysteeksi.

Currytahnasta intensiivisen makunsa saava laksa on Aasiassa suosittua sadepäivän ruokaa ja se maistuukin erityisen lohduttavalta kylmänä vuodenaikana.

Mausteinen soppa lämmitää ihanasti ja maistuu tukkoisemmallekin nuhanenälle. Chili antaa mukavasti takapotkua, mikäli vauhti uhkaa hyytyä kaamoksen keskellä.

kookos-tofulaksa

Resepti: Kookos-tofulaksa

Ramen-keitto on japanilainen katuruokasuosikki

Ramen on trendikäs, japanilaisen katukeittiön nuudelikeitto, josta on olemassa lukuisia eri versioita. Perinteisesti ramenkeiton lientä haudutetaan parikin vuorokautta, mutta maukkaan pikaversion voi kotikeittiössä loihtia esimerkiksi kanaliemestä ja maustaa misotahnalla sekä soijakastikkeella.

Ramen-keitto on mitä parhainta seurusteluruokaa: Keitä liemi, annostele nuudelit kulhon pohjalle ja kata muut höysteet pöytään. Niistä jokainen ruokailija voi koostaa mieleisensä annoksen.

Perinteisesti ramen-keittoon lisätään porsaanlihaa, mutta myös broileri ja tofu toimivat loistavasti. Soppaan sopivat myös keitetyt kananmunat tai uppomunat, vihreät vihannekset, kuten pinaatti, paksoi, parsakaali ja vihreät pavut sekä siitake- tai herkkusienet.

Viime silaus syntyy hienonnetusta kevätsipulista ja seesaminsiemenistä.

ramenkeitto

Resepti: Ramenkeitto

Vietnamilainen pho-keitto kruunataan runsailla lisukkeilla

Vietnamilaisen pho-keiton sielu on luullisesta naudan lihasta huolella haudutettu liemi. Tavallisesti sen valmistukseen kuluu tunteja, mutta kotikeittiön pikaversio syntyy myös valmiista, laadukkaasta lihaliemestä, joka maustetaan muun muassa tähtianiksella, neilikalla, kanelilla sekä inkiväärillä.

Kuten japanilaisesta ramen-keitosta, myös phosta on olemassa lukuisia erilaisia versioita. Perinteisesti keitto pitää sisällään riisinuudeleita sekä ohueksi leikattua naudanlihaa tai lihapullia, toisinaan myös broileria.

Muiden vietnamilaisten ruokien tapaan, myös pho-keitto viimeistellään usein runsailla lisukkeilla: tuoreilla yrteillä, kuten thai-basilikalla ja korianterilla, kevätsipulilla, iduilla, limetti- tai sitruunalohkoilla sekä erilaisilla maustekastikkeilla, kuten chiliöljyllä tai Sriracha-, hoisin- ja kalalastikkeella.

Keitto tarjotaan suuresta kulhosta. Lientä on yleensä paljon, sillä perinteisesti Vietnamissa ei juoda ruoan kanssa, vaan liemi ikään kuin korvaa ruokajuoman.

vietnamilainen kanakeitto

Reseptit:

Pho-keitto lammaspullilla

Vietnamilainen kanakeitto

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pho, laksa ja ramen – tunnetko herkulliset aasialaiset keitot?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X