Ruoka

Vietnamilaiset kesärullat dipataan aasialaisiin kastikkeisiin – näihin jäät koukkuun!

Kesän tullen salaatit valtaavat tilaa lautasilta kuin huomaamatta. Vaihteeksi kannattaa kokeilla myös vietnamilaisia kesärullia. Ne ovat käytännössä riisipaperiin käärittyä salaattia.

Vietnamilaiset kesärullat ovat mainiota illanistujaisruokaa.Vietnamilaisten kesärullien jekku piilee siinä, että riisipaperiin kääritään tuoreita kasviksia ja yrttejä, jotain proteiinipitoista sekä ohutta riisinuudelia eli vermiselliä. Rullia dipataan aasialaisiin kastikkeisiin, jolloin makumaailma on yhtäaikaa mausteinen ja raikas. Koukuttavan hyviä rullia tulee popsittua huomaamatta yksi toisensa perään.

Lue myös: Helppo, nopea, raikas kesäruoka – katso herkulliset ohjeet!

Vietnamilaiset kesärullat – näin teet ne

Vietnamilaiset rullat on helppo tehdä, mutta hetki niiden värkkäyksessä vierähtää. Hauskinta niiden valmistus on rennosti porukassa puuhaten. Yksi pilkkoo kasviksia, toinen valmistelee kastikkeet, kolmas rullaa. Ja niin edelleen.

Riisipaperiarkkeja myydään tavallisten markettien Aasia-hyllyissä sekä etnisissä kaupoissa. Riisipaperiarkit kastellaan yksitellen pehmeiksi kuumassa, muttei kiehuvassa vedessä. Liottamiseen sopii parhaiten laakea, syvä lautanen tai vaikkapa suuri piirakkavuoka tai tarjotin, jossa on reunat. Arkkia ei tarvitse liottaa ikuisuuksia. Yleensä noin minuutti riittää. Riisipaperin kuuluu pehmetä niin, että se on helppo rullata, mutta ei liikaa, jotta se pysyy koossa eikä repeile. Harjoitus tekee tässäkin mestarin.

Ohje: Vappu Pimiän vietnamilaiset riisipaperirullat

kesärullat ja dippi

Ylimääräiset vedet kannattaa kuivata kevyesti käsin ravistellen. Arkin voi nostaa myös keittiöpyyhkeelle, joka imee ylimääräisen kosteuden. Talouspaperin päälle arkkeja on turha nostaa kuivumaan. Ne tarttuvat toisiinsa kuin liimattu.

Rullaillessa rentous on valttia. Ensimmäiset rullat ovat todennäköisesti varsin persoonallisen näköisiä. Onneksi tyyli ei ratkaise, vaan tärkeintä on maku. Ei siis haittaa, vaikka paperi menisi hieman ryttyyn tai siihen tulee pieni reikä. Pääasia on, että täytteet pysyvät sisällä.

kesärullien rullaus

Mitä täytteeksi?

Rento ote on hyvä säilyttää myös täytteiden kohdalla. Noin desilitra täytettä riittää. Liika täyte tekee sekä rullauksesta että syömisestä hankalaa. 

Täytä arkin keskiosa, käännä reunat täytteiden päälle ja kääri sievästi rullalle. Jos haluaa panostaa ulkonäköön, arkin pohjimmaiseksi laitetaan täytteet, joiden halutaan näkyvän päällimmäisenä.

Täytteitä valitessa on vain mielikuvitus rajana: avokadoa, ohueksi suikaloitua kurkkua ja porkkanaa, silmusalaattia, rucolaa, mangoa, pähkinöitä, tofua, katkarapuja, broileria ja sieniä. Ja tietenkin riisivermiselliä eli ohuen ohutta riisinuudelia. Rullailun sujuvuuden helpottamiseksi kaikki täyteainekset kannattaa ensin suikaloida tai pilkkoa omiin kulhoihinsa. Makua tuovat chili sekä erilaiset yrtit, kuten korianteri ja thaibasilika. Lisäksi voi tirauttaa hieman limetinmehua.

vietnamilaiset kesärullat

Vietnamilaiset kesärullat täydentyvät kastikkeilla  

Rullien kanssa tarjotaan usein limetinmehusta ja kalakastikkeesta sekoitettua, chilillä maustettua kastiketta. Vähintään yhtä herkullinen kastike valmistuu myös maapähkinävoista. Kastikkeiden kanssa voi myös oikoa mutkat suoriksi. Valmis sweet chili -kastike tai vedellä hieman ohennettu hoisin-kastike syntyvät sekunneissa.

Kesärullat kannattaa syödä tuoreina. Riisipaperi kovettuu, jos rullat laittaa jääkaappiin. Jos täytteitä ja kastikkeita jää yli, niistä voi seuraavana päivänä koota vaikka raikkaan salaatin vietnamilaisten rullien makumaailmaa mukaillen.

Ohjeet:

Dippikastike kesärullille

Maapähkinäkastike

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vietnamilaiset kesärullat dipataan aasialaisiin kastikkeisiin – näihin jäät koukkuun!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.