Ruoka

La Dolce vita -kakku on turkulaisen Enkelikahvilan kaivatuimpia leivonnaisia – salainen ainesosa siivitti täydellisen makuyhdistelmän löytymiseen

Turkulaisen Enkelikahvilan notkuvat kakkupöydät ovat vielä monen mielessä. Enkelikahvila ja myöhemmin Enkeliravintola sulki ovensa jo vuosia sitten, mutta erityisesti yksi kakku on jäänyt ihmisten mieleen. Se on La Dolce vita eli daim-kinuskikakku. Nyt paljastamme kakun ohjeen ja salaisen ainesosan.

Turkulainen Enkelikahvila niitti mainetta 1990-luvulla kaupungin herkullisimman leivonnaispöydän ansiosta. Asiakkaiden mieleen ovat jääneet erityisesti näyttävät ja maistuvat kakut sekä kahvilan suolaiset leivonnaiset. 

Enkelikahvilassa nautittiin taiteesta ja itse leivotuista herkuista

Mimi Lindquist-Grönblom ja Kari Grönblom perustivat Turkuun 1990-luvun alussa Enkelikahvilan. Alun perin vain 8 paikkainen kahvilatila Sairashuoneenkadulla kävi nopeasti pieneksi ja uusi tila löytyi muutaman vuoden jälkeen.

Uusi tila löytyi Turun taidemuseon vierestä vanhasta puutalosta, jossa oli ollut galleriatoimintaa. Pariskunta innostui tilasta ja vanha puutalo sai taidenäyttelytoiminnan lisäksi kahvilan. Alusta alkaen kahvilassa yhdistyivät sielun ja ruumin ravinto. Uuden kahvilan pöydät notkuivat itse tehtyjä leivonnaisia suolaisesta makeaan ja taidenäyttelytoimintakin jatkui suosittuna. Kahvilatoiminta muuttui pian ravintolatoiminnaksi.

Monet muistavat ravintolan erityisesti enkeleistä, joita näki tuolien selkänojissa, laseissa, ruokien nimissä sekä taiteena seinillä. Herkkusuiden piireissä ravintola muistetaan erityisen herkullisista leivonnaisistaan.

Monet kahvilan leivonnaisista olivat omistaja ”pääenkeli” Mimin omia lapsuuden herkkuja.

”Meillä on aina herkuteltu kotona ja leivonnaiset ovat olleet yltäkylläisiä ja runsaita venäläis-saksalaiseentyyliin. Ideat kahvilan leivonnaisiin tulivat suoraan minun lapsuudestani.”

Kahvilan herkkupöydässä oli tarjolla 6–8 erilaista kakkua päivittäin, jotka leivottiin aina paikan päällä. Raaka-aineissa ei pihistelty ja kahvilan suosituimpaan kakkuun, tiramisukakkuunkin käytettiin oikeaa mascarponejuustoa ja alkoholia kostutukseen.

”Tiramisukakun suosio oli valtava ja sen maine kiiri. Lopulta emme voineet enää valmistaa herkkukakkua kustannustehokkaasti ja jouduimme miettimään uusia vaihtoehtoja. Tästä sai alkunsa La Dolce vita -kakku, joka kehiteltiin korvaamaan tiramisukakkua,” Mimi kertoo.

La Dolce Vita -kakku sai alkunsa hävikkikahvista

Alkuperäinen tiramisukakku oli kostutettu kahvilla, kuten italialainen tiramisu kuuluukin valmistaa. Uudessa kakussa pitäisi olla myös kahvin makua, jäihän kahvilasta koko ajan hävikkikahvia yli, joka piti käyttää hyödyksi.

”Meillä myytiin vain juuri valunutta kahvia. Meillä ei kahvi seissyt pannussa. Tästä syystä hävikkikahvia tuli välillä, koska emme halunneet koskaan tarjota asiakkaalle pannunpohjia. Halusimme hyödyntää hyvän hävikkikahvin uuteen kakkuun.”

Kakussa piti olla siis vahva kahvin maku. Pelkästä kahvista kakkuidea ei kuitenkaan syntynyt. Mitä muuta uuteen kakkuun voisi laittaa? Eräänä päivänä halkaistessaan sokerikakkupohjaa Mimi sai idean.

Uusi kahvilla kostutettu kakku tulisi olemaan yksinkertainen ja simppeli. Siinä olisi täytteenä Mimin omat makusuosikit. Kahvilla kostutettujen sokerikakkupohjien väliin vatkattiin kermaa, itse keitettyä kinuskikastiketta sekä rouhittua Daimia, joka on Mimin oma suosikkisuklaa.

La Dolce Vita -kakku on helppo leipoa itse

Kakku on muodikkaasti sanottuna nakukakku, eli kermavaahtoa oli kakun väleissä rennosti tursuten sekä päällä lainehtien. Kakkupohja ja kakun kerrokset saivat näkyä. Kinuski oli itse keitettyä ja Daim-rouhe oli itse rouhittua.

”Kakku oli todella kostea, lähes moussemainen,” kertoo ravintolan entinen työntekijä ja nykyisen Enkeli Groupin omistaja Eki Rantala.

Eki muistelee lämmöllä Mimin La Dolce vita -kakkua. Suomalaisethan rakastavat kahvia ja juuri kahvi on tämän kakun salaisuus. Eikä sitä ollut vain lorausta, vaan kakku lähes ui kahvissa. Myös kermaa piti olla runsaasti, kerma lainehti kakun pinnalla. 

”Se on kyllä maailman yksinkertaisin kakku. Kakki ainekset ovat tuttuja ja laadukkaita. Eihän siitä voi syntyä kuin herkullinen täytekakku. Kakku poikkesi perinteisestä suomalaisesta täytekakusta kahvikostutuksen takia. Perinteinen sokerikakkupohja kostutetaan hyvin kahvilla. Kakkupohja ei saa jäädä kuivaksi, se muuttuu kosteuden ansiosta lähes moussemaiseksi. Se on kakun salaisuus. Pohjan välit täytetään löysäksi vatkatulla kermalla, lusikoitavan pehmeällä kinuskilla ja lisäksi mukaan tulee Daim-suklaasta leikattua rouhetta. Kakusta ei ole tarkoituskaan saada nättiä kakkupalaa, vaan sen pitää olla todella pehmeä. Kakkumaisuus muuttuu ilmavaksi kostutuksen ansiosta.”

La Dolce vita -kakku
La Dolce vita -kakussa oli alun perin vain kaksi kerrosta. Kotilieden testaama kakkupohja leikattiin kolmeen kerrokseen. Se on kostutettu kahvilla ja täytetty kinuskilla, kermavaahdolla ja Daim-suklaarakeilla. Pääenkeli Mimi sanoo, että kakku on vapaasti muokattavissa omaan makuun useampaan kerrokseen halutessaan. © Pia Inberg

Kakun voi leipoa helposti itse. Siinä ei ole mitään konstikasta eikä vaikeaa.

Eki sanoo, että nykyisin kaupassa on olemassa herkullista lusikoitavaa kondensoidusta maidosta valmiiksi keitettyä kinuskia säilykepurkissa ja Daimiakin löytyy valmiina rakeina pussista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: La Dolce vita -kakku on turkulaisen Enkelikahvilan kaivatuimpia leivonnaisia – salainen ainesosa siivitti täydellisen makuyhdistelmän löytymiseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.