Ruoka

Koko Suomi leipoo -voittaja Tiia paljastaa 4 vinkkiä täydelliseen täytekakkuun – sano hyvästit valuvalle kuorrutteelle ja höttöiselle pohjalle!

Koko Suomi leipoo -ohjelman kahdeksannen kauden voittaja Tiia Karonen kertoo, miten täydellinen täytekakku valmistuu ilman suurta välinearsenaalia ja vaativia koristelutekniikoita.

MTV3-kanavalla esitetyn Koko Suomi leipoo -tv-ohjelman kahdeksannen kauden voittaja on opettajaopiskelija Tiia Karonen, 29, Littoisista. Itseoppinut kotileipuri tunnetaan näyttävistä täytekakuistaan, joista pääsevät nauttimaan perheen ja ystävien lisäksi oman kotikonditorian tilausasiakkaat.

Kahden lapsen äiti innostui kakkujen leipomisesta saatuaan ensimmäisen lapsensa vuonna 2018 ja alkaessaan etsiä ideoita nimiäisjuhlien kakkuun.

”Olen leiponut 10-vuotiaasta lähtien omat synttärikakkuni. Mutta nimiäiskakku oli ensimmäinen kakku, jota aloin suunnittelemaan tavoitteellisemmin. Tein ensimmäistä kertaa kaksikerroksisen kakun, ruusupursotuksia ja sokerimassahahmon”, Tiia sanoo.

Nykyään Tiian kakut noudattavat lähes poikkeuksetta samaa, toimivaksi todettua kaavaa. Pohjana on mehevä öljy- tai voipohjainen kakkupohja, välissä hedelmä- tai marjamousse ja kuorrutteena kestävä marenki-voikreemi.

Tässä jutussa Tiia kertoo, miten täydellinen täytekakku onnistuu aloittelevalta kotileipuriltakin.

Tiia Karonen
Tiia Karonen on itseoppinut leipuri. Hän perusti oman tilauskakkuja leipovan kotikonditorian vuonna 2020. © MTV Oy / Saku Tiainen

1. Täydellinen täytekakku leivotaan öljypohjaiseen kakkupohjaan

Paras kakkupohja on mehevä ja maukas. Tiia suosii öljypohjaisia kakkupohjia, sillä öljypohjainen kakkupohja on sokerikakkupohjaa kosteampi. Syynä on, että taikinaan on sulatettu voita tai lisätty öljyä toisin kuin sokerikakkupohjaan.

Öljypohjainen kakkupohja on myös helpompi tehdä kuin sokerikakkupohja, sillä sen aineksia ei tarvitse vaahdottaa. Ainekset vain sekoitetaan kulhossa keskenään. Tiia hyödyntää Kotilieden Suklaapossu-blogin mehevää suklaakakkupohjaa versioidessaan kakkupohjia.

”Siinä ei voi epäonnistua. Ohjetta käyttää varmaan puoli Suomea”, Tiia sanoo. 

Öljypohjainen kakkupohja sopii Tiian mukaan erityisesti korkeisiin täytekakkuihin, koska sen rakenne on tiiviimpi kuin perinteisen sokerikakkupohjan. Kakku ei painu tai lässähdä, vaikka siinä olisi enemmän kerroksia.

Koska öljypohjaisen kakkupohjan taikina on raskaampaa kuin höttöisen sokerikakkupohjan, on paistossa kuitenkin oltava tarkkana.

”Itse teen 20 henkilön kakun kahteen kakkuvuokaan, vaikka käytän ne yhteen kakkuun. Jos pohja on paksu, reunat palavat ja kuivuvat helposti, ja pohja jää keskeltä raa’aksi.”

2. Takuuvarma täyte valmistuu vain kolmesta raaka-aineesta

täytekakun täyte
Tässä kakussa on täytteenä kinuskimoussea ja karviaiscurdia. © Tiia Karonen

Mousse on aina varma valinta kakun kuin kakun väliin. Yksinkertaisimmillaan valmistus vaatii vain purkin vispikermaa tai rahkaa, tuorejuustoa ja tuoreita marjoja tai marjasurvosta, Tiia sanoo.

Matalammassa kakussa täytteen voi lusikoida sellaisenaan kakun väliin. Korkeassa täytekakussa täytteen olisi hyvä olla jämäkämpää, jotta se kestää kerrosten painon eikä tursuile yli reunojen. Jämäkämpää ja tiiviimpää täytteestä saa esimerkiksi liivatteella tai vaniljakreemijauheella.

Liivate tulee ensin pehmentää kylmässä vedessä ja sitten lisätä kuumennetun nesteen joukkoon. Lopuksi liivateseos lisätään ohuena nauhana täytteen joukkoon ja siirretään viileään jähmettymään, jolloin se kovettuu.

”Jos käytän vaniljakreemijauhetta, laitan sen täytteeseen lopuksi, kun kaikki muut aineet on sekoitettu. Vaniljakreemijauheella saa myös kermakakun kuorrutteesta kovempaa”, Tiia sanoo.

3. Ei enää valuvaa kuorrutetta! Marenki-voikreemi kestää kakun pinnassa

Täydellisen täytekakun kuorrutus ei valu, vaikka kakku seisoisi huoneenlämmössä useammankin tunnin. Siksi kakkua ei kannata kuorruttaa vispikermalla, joka ei kestä lämpöä ja sulaa nopeasti.

Kolmen raaka-aineen marenki-voikreemi kestää kakun pinnassa paremmin kuin kermapursotus ja on kuohkeampaa ja kevyempää kuin voikreemi.

”Sillä voi tehdä ihan mitä vain, koska se kovettuu jääkaapissa todella kovaksi eikä menetä muotoaan. Itse teen sillä niin pursotuksia kuin kuvioitakin kakun pintaan palettiveitsellä. Lisäksi se on hyvänmakuinen”, Tiia sanoo.

Marenki-voikreemissä kriittisin vaihe on marengin teko. Valkuaiset on eroteltava keltuaisista huolella, jotta kulhoon ei päädy yhtään keltuaista. Rasvainen keltuainen estää nimittäin sokeria ja valkuaisia vaahtoutumasta marengiksi.

Marenki voi epäonnistua myös silloin, jos välineet, kuten leivontakulho, tehosekoitin tai monitoimikone, ovat jääneet rasvaisiksi.

”Kreemiin saa tulla rasvaa vasta, kun sen joukkoon lisätään huoneenlämpöinen voi nokareina”, Tiia sanoo.

4. Kekseillä ja karkeilla koristelet näyttävän kakun helposti

Kakun koristelu
Kakun pintaan voi tehdä myös kranssin pursottamalla tähtityllalla. Kakun pohjana on porkkanakakku. © Tiia Karonen

Millainen juhla, sellainen kakku! Koristelu viimeistelee kakun kunkin juhlan näköiseksi. Kakulle saa ilmettä, vaikka ei omistaisi palettiveitsiä, pyörivää kakkualustaa, tylla-arsenaalia ja reunatukia ja hallitsisi viimeisimpiä koristelutekniikoita.

Jos Tiia ei tiedä, miten hän koristelisi kakun, hän kuorruttaa kakun pinnan tasaiseksi ja latoo kakun yläreunaan keksejä, karkkeja ja macaroneja kranssin muotoon.

”Kranssi on tosi näyttävän näköinen ja helppo toteuttaa juhlaan kuin juhlaan”, Tiia sanoo.

Lue myös Anna.fi: Ihanasti överi, rennosti naku vai näyttävästi valuva? Kakkujen koristelu tekee juhlan – kokosimme inspiroivat ideat

Kommentoi

Kommentoi juttua: Koko Suomi leipoo -voittaja Tiia paljastaa 4 vinkkiä täydelliseen täytekakkuun – sano hyvästit valuvalle kuorrutteelle ja höttöiselle pohjalle!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.