Ruoka

Mikä ihmeen 0,7 kakkupohja? Koko Suomi leipoo -ohjelman voittaja Anne paljastaa täydellisen täytekakun kaavan

Kun Anne Laitila järjestää juhlat, kakkujen, tarjottavien, esillepanon ja koristeiden suunnittelu alkaa jopa kaksi vuotta etukäteen. Kysyimme Annelta, miten hän innostui kakkujen leipomisesta. Nappaa kokeiluun itseoppineen kotileipurin parhaat vinkit ja resepti juhlavaan täytekakkuun.

Jauhot lentävät seinille, munat saattavat valua pitkin pöytää. Siellä täällä on avonaisia purnukoita.

Kun pyhäjärvinen Anne Laitila, 43, leipoo, keittiö näyttää hyvin samankaltaiselta kuin kakku, joka siivitti hänet MTV3-kanavan Koko Suomi leipoo -ohjelman 7. kauden voittoon, jossa kilpailijat mittelivät parhaan kotileipurin tittelistä.

”Olen aika vauhdikas leipuri. Jossain tapahtuu koko ajan jotakin. Kun yksi osa paistuu, toinen hyytyy”, Anne kuvailee.

Anne Laitilan leipoma illuusiokakku.
MTV3-kanavan Koko Suomi leipoo -ohjelman finaalitehtävänä oli leipoa illuusiokakku. Anne Laitila suunnitteli kakun, joka kuvastaa hänen leipomistyylinsä vauhdikkuutta. Kuva: Miira Ojanen/MTV

Leivontahetken kaoottisuus kuitenkin hämää. Leipuri itse asiassa on hyvinkin suunnitelmallinen. Välineet ovat siistissä järjestyksessä erillisessä leivontakaapissa, ja leivontapäiville on olemassa päivärytmi.

Myös leivonnaiset mietitään hyvissä ajoin jokaista yksityiskohtaa myöten. 13 vuotta täyttävän kuopuksen rippijuhliin on vielä muutama vuosi, mutta Anne on jo alkanut keräämään ideavihkoonsa ideoita tarjottavista, astioista ja juhlien teemasta – sellainen oli kahden vanhemmankin lapsen juhlissa.

Esikoisen juhlat olivat maalaisromanttiset: menu oli kiinnitetty vanhoihin ikkunanpokiin, maidot kaadettu samaa aikakautta henkiviin lasipulloihin. Oikeanlaisia serviettejä Anne metsästi verkkokaupoista monta iltaa. Koristeita varten omasta metsästä kaadettiin kokonainen koivu, josta sahattiin alustat kukka-asetelmille. Keskimmäisen juhlien punaiseksi langaksi nousi puolestaan Marimekko.

Kuopuksen juhlien teemaksi kotimaisen designin ystäväksi tunnustautuva Anne on ajatellut Aarikkaa. Hän on jo alkanut keräillä sopivia kynttilänjalkoja ja tarjoiluastioita. Värimaailma voisi olla mustavalkoinen, kuten keskimmäisellä lapsella.

”Tyttäreni nauroi, että äiti rajoita vähän. Näihin juhliin on vielä aikaa”, juhlien järjestämistä rakastava Anne sanoo ja nauraa.

Rakkaus täytekakkuihin syttyi ristiäisiä suunnitellessa

Juhlista sai alkunsa myös suurin leivontarakkaus, täytekakut. Jo lapsena Anne leipoi 16 vuotta nuoremman pikkuveljensä syntymäpäiviin junan ja auton muotoisia kakkuja.

Kun Annen oma kuopus syntyi 2009, hän halusi ristiäisiin kakun, joka olisi erilainen, jotain muuta kuin perinteinen kermakakku.

Inspiraatiota hän ryhtyi etsimään leivontablogeista. Kakkujen upeat sokerimassaruusut ja -muut koristeet saivat Annen innostumaan todella.

”Olen aina tykännyt askartelusta ja käsillä tekemisestä. Sokerimassakoristeet sopivat siihen puoleen. Ajattelin, että samalla pääsen toteuttamaan toista intohimoani, leipomista”, Anne kuvailee.

Anne Laitila
Anne Laitila on tarkka leipuri, joka katsastaa uudella paikkakunnalla vieraillessaan aina ensimmäisenä markettien leivontaosastot. Kuva: Miira Ojanen/MTV

Sokerimassasta muotoutuivat myös koristeet ristiäiskakun päälle: pieniä kukkasia sekä vauva, joka nukkui viltin päällä. Itse kakku oli leikattu levykakkupohjasta suorakaiteen malliseksi ja pursotettu valkoisella ja sinisellä kermavaahdolla. Lopputulos vakuutti vieraat.

Kehut kannustivat Annea jatkamaan harjoittelua. Täytekakkuja valmistui niin nimipäiville, naapurin syntymäpäiville kuin ystävien ja sukulaisten juhliinkin. Pikkuhiljaa kypsyi ajatus myös omasta leivontablogista, johon kakut voisi kuvata.

Mrs Hiekkakakku -blogin Anne perusti lopulta 2012. Sinne hän on taiteillut niin yksisarvisen kuin Nalle Puhista tutun Tiikerinkin muotoisia kakkuja sekä näyttäviä mirror glaze -kakkuja, joissa on peilikiille.

”Saatoin aluksi leipoa useita kakkuja joka viikonloppu. Jossakin kohtaa aloin nipistää yöunista, kun pienten lasten kanssa en ehtinyt leipoa päivällä”, Anne sanoo.

Nykyään kakuille on omistettu muutama viiikonloppu kuukaudesta.

Lue myös: Mirror glaze -suklaakakku – tee upea peilikiille kakun pinnalle

Hedelmäinen täytekakku lautasella. Koristeena on marenki-voikreemistä pursotettuja ruusukkeita.
Paras kakku pääsiäiseen on Annen mukaan raikas ja kevyt, mieluiten keltainen – vaikka se ei leipurin suosikkiväreihin kuulukaan. Näyttävän ulkoasun takaavat marenki-voikreemi, jota käytetään sekä kakun kuorruttamiseen että somien ruusukkeiden pursottamiseen. Kuva: Anne Laitila

Pehmeän täytekakun salaisuus ovat öljy ja perunajauhot

Kuohkeus, hyvä paistopinta, riittävä kosteus ja yhteensopivat täytteet. Siinä on täydellisen täytekakun kaava.

Vaaleista kakkupohjista paras on Annen mielestä perinteinen sokerikakkupohja.

”En itse tykkää vedellä tehdystä sienikakkupohjasta, sillä mielestäni sen rakenne on hiukan kumimainen. Voikakkupohja puolestaan on pikkuisen liian raskas.”

Kaikki alkaa munien ja sokerin vatkaamisesta vaahdoksi. Vaahto on tarpeeksi jämäkkää, kun sen pintaan pystyy tekemään vatkaimien kärjillä kahdeksikon, joka pitää muotonsa – aivan kuten kotitaloustunneillakin neuvotaan. Sokerin määrän suhteen Anne on tarkka: hän leipoo pohjat 0,7 kakkupohja -ohjeella, jossa sokerin ja jauhojen grammat saadaan, kun kananmunien paino kerrotaan luvulla 0,7.

”Sokeria ei saa olla liikaa, koska silloin pohja kypsyy liian nopeasti, jolloin pinnasta tulee pitsimäinen”, Anne sanoo.

Kakkupohjan pehmeyden takaavat perunajauhot, joita Anne sekoittaa taikinaan yhden osan kahta osaa vehnäjauhoja kohden. Lisäksi hän lorauttaa neljän munan kakkutaikinaan hieman vajaa puoli desiä öljyä, jotta pohja on tukevampi eikä murene. Vinkin hän löysi Instagramista.

Sitten taikina kaadetaan vuokaan ja paistetaan. Kypsän pohjan tunnistaa siitä, että kakku on lähtenyt irtoamaan vuoan reunasta.

”Harvoin enää kokeilen kakun kypsyyttä tökkäämällä tikun kakun keskelle ja katson, tarttuuko siihen taikinaa. Kun kakku vaikuttaa kypsältä, annan sen olla uunissa vielä 5–10 minuuttia, jotta kypsyys on täydellinen”, Anne sanoo.

Viimeiset kriittiset vaiheet ovat kakun kosteuttaminen ja täyttäminen. Nestettä tulisi olla riittävästi, jotta kakku ei maistu suussa liian kuivalta, mutta ei niin paljon, että pohja puuroutuu ja painuu kasaan.

Jos täyte on löysää, Anne laittaa kakkupohjan reunoille ennen täytettä marenki-voikreemiä, joka varmistaa sen, etteivät kakun reunat lähde pullistelemaan. Usein hän käyttää apuna lisäksi reunakalvoa, jotta pinnasta tulee mahdollisimman sileä.

Koko kakun tekoon olisi Annen mukaan syytä varata reilusti aikaa, mieluiten useampi tunti. Hän suosittelee tekemään pohjan edeltävänä päivänä ja jättämään täytön seuraavalle.

Hedelmäinen täytekakku leikattuna niin, että täytteet näkyvät.
Hedelmäisen täytekakun reseptin Anne kehitteli kolmisen vuotta sitten omaan pääsiäispöytäänsä ystävänsä kakun innoittamana. Kermavaahto, mangososeet ja ananasmurskat vaihtuivat tuorejuustosta ja maitorahkasta sekoitettuun moussemaiseen täytteeseen, johon Anne lisäsi tuoretta mangoa. Kuva: Anne Laitila

Lue myös Annan juttu: Ihanat täytekakut! Juhlien herkullisimmat täytekakut hurmaavat myös ulkonäöllään

Kakku omalle nimikaimalle

Asiakkuuspäällikkönä työskentelevä Anne on itseoppinut leipuri, jonka perusleivontataidot ovat perua koulun kotitaloustunneilta sekä lapsuudenkodista maatilalta, jossa äiti, isoäidit ja tädit leipoivat vähintään kerran viikossa. Pieni Annekin vaivasi ensimmäisen oman pullataikinansa alle kouluikäisenä.

Myöhemmin hän on hakenut oppia katsomalla Youtube-videoita, seuraamalla blogeja, leivonta-aiheisia Instagram-tilejä sekä lukemalla leivontakirjoja ja -lehtiä.

Vuosien harjoittelu on kasvattanut itsevarmuutta niin, että nykyään Anne seisoo lähes poikkeuksetta ylpeänä kakkujensa takana – ellei sitten lasketa Koko Suomi leipoo -ohjelman voitokasta finaalikakkua.

”Se oli ihan kauhea verrattuna siihen, mihin pystyn ja kykenen. Mutta kisassa kakut tehdään muutamassa tunnissa. Yleensä minulla on aikaa huomattavasti enemmän”, Anne sanoo.

Otetaan pieni ajatusleikki.

Jos aikaa olisi rajattomasti ja Anne saisi vapaat kädet, kenelle tunnetulle henkilölle hän suunnittelisi ja leipoisi kakun mieluiten?

”Ensimmäisenä tulee mieleen Kukkohovin Anne. Hän oli niin ihanan lempeä ja tuki ja turva kisassa. Anne uskaltaa käyttää värejä ja kuoseja, joten siitä olisi suunnittelussa helppo lähteä liikkeelle”, Anne kuvailee Koko Suomi leipoo -ohjelman juontajaa.

Ideat lähtevätkin heti ryöppyämään päässä: Kuningatar-teema, jotain bling blingiä ja luksusta. Kakku voisi olla näyttävä, korkea ja monikerroksinen. Koristeeksi ehkä vohvelipaperista tehtyä pitsiä, päälle elintarvikekimalletta.

Juuri luovuus on Annen mielestä täytekakkujen leipomisessa parasta. Leipominen on leikkikenttä, jossa saa vapaasti toteuttaa itseään.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mikä ihmeen 0,7 kakkupohja? Koko Suomi leipoo -ohjelman voittaja Anne paljastaa täydellisen täytekakun kaavan

eikka

Itsellä toimii 4 munaa,2 dl sokeria 2dl jauhoja 2tl leivinjauhetta – kaava. Ja vähän kuohkeamman jos haluaa niin 2 rkl kiehuvaa vettä lisäksi. Munat on kyllä erikokoisia mutta jos ihan pieniä munia on niin sitten viisi kpl. Ei ole täydellinen mutta helppo.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.