Ruoka

Tomaatin kalttaus kuuluu joka kokin perustaitoihin – näin kalttaus tehdään oikeaoppisesti

Tomaatin kalttaus tarkoittaa tomaatin kuorintaa. Monesta tomaattiruoasta tulee paremman makuisia, kun ne valmistaa kaltatuista tomaateista.

Tomaatin kalttaus tarkoittaa yksinkertaisesti tomaatin kuorimista. Kalttaus saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta on todella helppo tehdä.

Et tarvitse kalttaukseen kuorimaveistä, vaan terävän veitsen ja kiehuvaa vettä. Homma hoituu muutamassa minuutissa.

Katso videolta, miten tomaatin kalttaus onnistuu:

Tomaatin kalttaus – tee näin

  1. Tee tomaattiin ristiviilto terävällä veitsellä kannan vastakkaiselle puolelle.
  2. Upota tomaatti kauhalla kiehuvaan veteen noin 15 sekunniksi tai kunnes kuori alkaa irrota.
  3. Siirrä tomaatti kulhoon, jossa on jääkylmää vettä. Tomaatti jäähtyy ja sen kypsyminen loppuu.
  4. Revi kuori irti sormin tai veitsen avulla.

Lue myös: Tomaatti sopii ihan mihin ruokaan vain – kokosimme parhaat käyttövinkit ja reseptit suomalaisten suosikkivihanneksesta

Tomaatin kalttaus – milloin se kannattaa?

Jos teet paahdettuja tomaatteja uunissa kuorineen, kuori lähtee irti ja saattaa palaa tomaatin viereen. Palanut kuori ei maistu hyvälle. Keitoissa tomaatin kuoret jäävät rumasti keiton pintaan.

Tomaatti kannattaa kaltata eli kuoria kun tekee tomaattisalsaa, itse tehtyä ketsuppia, tomaattikeittoa, paahdettuja uunitomaatteja tai tomaattikastiketta. Kuoritut ja kaltatut tomaatit sopivat myös salaatteihin.

Myös ranskalainen tomaattikeitto bouillabaisse ja gazpachokeitto onnistuvat parhaiten kaltatuista tomaateista.

Kaltatulla tomaatilla tehdyssä ruoassa ei ole kitkerää tomaatinkuoresta irtoavaa makua.

Tomaatin kalttauksesta saattaa olla myös apua suolisto- ja vatsavaivoihin. Kalttaus kannattaa, jos sairastat esimerkiksi jotain suolistosairauksia kuten divertikuliittia tai suolistosi on muuten vain arka tai raa’at vihannekset tai niiden kuoret aiheuttavat vatsakipuja.

tomaatin kalttaus
Kaltatulla tomaatilla tehdyssä ruoassa ei ole kitkerää tomaatinkuoresta irtoavaa makua. © Katri Schröder

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tomaatin kalttaus kuuluu joka kokin perustaitoihin – näin kalttaus tehdään oikeaoppisesti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.