Ruoka

Sleepy Girl -hittijuoman väitetään auttavan nukahtamisessa – selvitimme, onko väitteessä perää

Sleepy Girl -mocktailia sekoitellaan sosiaalisen median viraaleiksi nousseissa videoissa. Ennen nukkumaanmenoa juotavan magnesiumlisää ja hapankirsikkamehua sisältävän alkoholittoman mocktailin sanotaan rentouttavan. Pitääkö väite paikkansa?

Sleepy Girl -mocktail on villinnyt viime aikoina Instagramissa ja Tiktokissa. Lukuisilla videoilla kerrotaan drinkin auttavan nukahtamisessa ja rauhoittavan levottomia jalkoja.

Levottomat jalat on vaiva, jossa alaraajoissa tuntuu epämiellyttävä paineen tunne ja pakotus paikallaan istuessa tai levossa. Jalkoja on jatkuvasti liikuteltava ja niitä on vaikeata saada rauhoittumaan.

Alkoholittomaan Sleepy Girl -drinkkiin tulee hapankirskikkamehua, soodavettä ja magnesiumjauhetta. Magnesium on tärkeä kivennäisaine, mutta se on myös suosittu ravintolisä.

Kotiliesi kokeili mocktailin valmistusta. Drinkki maistui hyvältä ja janokin lähti, mutta onko siitä apua levottomiin jalkoihin ja unen saamiseen? Kysyimme asiantuntijalta.

Katso videolta Sleepy girl -mocktailin valmistus:

Lue myös Anna.fi: Magnesiumin uskotaan auttavan moneen vaivaan – selvitimme, missä tilanteissa suosittu ravintolisä oikeasti voi olla hyödyksi

Asiantuntija: Hapankirsikkamehun litkiminen ei ole suositeltavaa

Hapankirsikoiden sanotaan sisältävän luontaista tryptofaania ja melatoniinia, jotka helpottavat nukahtamista.

”Kirsikkamehua, maitoa ja kiiviä on tutkittu nukahtamisen näkökulmasta. Tutkimusnäyttö on vähäistä ja ristiriitaista”, Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian professori Ursula Schwab kertoo Kotiliedelle.

Tryptofaania on luontaisesti maitovalmisteissa, lihassa, kalassa, soijassa sekä useissa pähkinöissä ja siemenissä. Kirsikoissa on vain vähän proteiinia, joten tryptofaaniakin on vähän.

Hapankirsikkamehun litkiminen ei ole muutenkaan suositeltavaa. Mehujen juominen ei ole hyväksi suun terveydelle.

Ruokaviraston juomasuosituksissa sanotaan, että mehujen toistuvaa juomista pitäisi välttää. Päivittäin nautittuna ne altistavat hampaat eroosiolle eli hammaskiilteen ohenemiselle.

Juomasuosituksen mukaan päivään voi sisältyä lasillinen täysmehua aterian yhteydessä. Jos juoman nauttii ilman ateriaa, sen olisi suun terveyden näkökulmasta hyvä olla vettä.

Lue myös Anna.fi: Syö itsesi uneliaaksi – nämä tutut ruoat sisältävät tryptofaania, joka edistää nukahtamista

Magnesiumkuurista voi olla hyötyä levottomiin jalkoihin

Entä voiko magnesiumista hyötyä nukahtamisessa? Magnesiumkuurista voi olla apua levottomiin jalkoihin, Schwab kertoo.

”Lyhyt, esimerkiksi kahden viikon kuurina otettava magnesiumkuuri voi olla hyödyllinen joillekin, jos henkilö on perusterve ja munuaiset toimivat normaalisti.”

Schwab kuitenkin huomauttaa, että tutkimusten mukaan kolmasosa lääkkeiden, myös ravintolisien vaikutuksesta on lumevaikutusta. Lumevaikutuksella on huomattava rooli.

”Jopa röntgenkuvissa on havaittu paranemisia lumelääkkeen vaikutuksesta. Ihmismielellä voi olla todella kova vaikutus siihen, että joku auttaa, vaikka se ei oikeasti fysiologisesti auttaisikaan.”

Suomalaiset saavat riittävästi magnesiumia

Magnesium on monipuolinen ravintoaine. Elimistö tarvitsee magnesiumia esimerkiksi perusaineenvaihdunnan säätelyyn, hermoston normaalin toiminnan ylläpitämiseen ja lihassolujen toimintaan.

Tutkimusten mukaan suomalaiset saavat ruoasta tarpeeksi magnesiumia. Terveellä ihmisellä ravitsemuksesta johtuva magnesiumin puutos on erittäin harvinainen.

FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan naiset saavat magnesiumia keskimäärin 337 mg ja miehet 404 mg magnesiumia päivässä. Riittävä päivittäinen saanti on naisilla 300 mg ja miehillä 350 mg.

”Tutkimusten mukaan suomalaisilla on hyvä tilanne, ja monipuolisesta ruoasta saadaan tarpeeksi magnesiumia.”

Voiko magnesiumia saada liikaa?

Magnesiumin liikasaanti ei ole Schwabin mukaan yleensä ongelma, jos munuaiset toimivat normaalisti.

”Munuaiset poistavat ylimääräisen magnesiumin elimistöstä. Mutta jos henkilöllä on munuaisten vajaatoimintaa, siinä tapauksessa liikasaanti voi olla ongelma. Jos on yhtään munuaisten toiminta heikentynyt, magnesiumlisiä ei pidä ottaa, ellei asiasta ole sovittu erikseen lääkärin kanssa.”

Hapankirsikkamehu
Ihmejuoma Sleepy Girl -mocktailin sanotaan auttavan nukahtamisessa. Asiantuntija kumoaa väittämän. Suun terveyden kannalta ei ole hyvä juoda mehuja ja näyttö hapankirsikkamehun vaikutuksesta nukahtamiseen on vähäistä.  © Sanna Mansikkamäki

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sleepy Girl -hittijuoman väitetään auttavan nukahtamisessa – selvitimme, onko väitteessä perää

Sinun täytyy kommentoidaksesi.