Ruoka

Tunnetko jo kätevät hävikkiruokasovellukset? Niiden avulla ostat halpaa hävikkiruokaa netistä

Hävikkiruokasovellusten tai verkkosivustojen avulla säästät selvää rahaa ja teet ekotekoja.

Ostatko jo hävikkiruokaa netistä? Hävikkiruokasovellusten avulla kaupat, kahvilat ja ravintolat pienentävät omaa ruokahävikkiään sekä saavat vielä käyttökelpoisen elintarvikkeen tai valmiin ruoan kuluttajan käyttöön. Kuluttajaa tämä hyödyttää etenkin rahallisesti, sillä alennukset voivat hävikkiruokasovelluksissa olla suuriakin.

Tavoite on kaikilla sama: ruokahävikin pienentäminen. Maailmassa heitetään käyttökelpoista ruokaa pois liikaa, ja näiden sovellusten avulla kaikki voittavat.

Hävikkiruoassa ei ole kyse pilalle menneestä ruoasta, vaan kaupat saattavat myydä jonkin sovelluksen kautta kuranttia tavaraa, jota on valmistettu liikaa menekkiin nähden, pakkaus on virheellinen tai uudistunut tai parasta ennen -merkintä on tulossa pian vastaan.

Hävikkiruokasovellus ja hävikkiruokaa netistä – lataa puhelimeen tai käytä sivustoa selaimessa

Mobiililaitteeseen ladattavan sovelluksen avulla toimivia yrityksiä on muutamia: esimerkiksi ResQ Club, Matsmart ja Fiksuruoka, joista kaksi viimeistä toimivat myös verkkoselaimen kautta, jolloin sovellusta ei tarvitse ladata puhelimeen.

Fiksuruoka on hävikkiruokasovellus, josta voi ostaa elintarvikkeita edullisemmin kuin kaupasta.  Se toimii myös selaimessa. 
Fiksuruoka on hävikkiruokasovellus ja se toimii myös selaimessa. Osta hävikkiruokaa netistä. © kuvakaappaus App-storesta

ResQ Club -sovelluksesta saa kahviloiden, leipomoiden ja ravintoloiden edellisen päivän tuotteita noin puoleen hintaan. Tuotteet tilataan ja maksetaan sovelluksessa, jonka jälkeen ne noudetaan myymälästä. Sovelluksesta saattaa löytää edellisenä päivänä leivottua hapanjuurileipää, leivonnaisia tai leivoksia puoleen hintaan. Myös jotkut ruokakaupat ovat mukana tässä sovelluksessa, ja kaupasta voi hakea kokonaisen ruokakassin erittäin halpaan hintaan.

ResQ Clubista voi tehdä löytäjä  myös tuoretuotteista. 
ResQ Club on hävikkiruokasovellus, jossa ravintolat, kahvilat, kaupat ja hotellit myyvät hävikkiruokaa. Se toimii ympäri Suomen. © kuvakaappaus App-storesta

Resq Clubissa on mukana on myös hotelleja. Scandic-hotellien tiedotteessa Hävikkiviikolla syyskuussa 2023 ketjusta kerrottiin, että Suomessa kaikki Scandic-hotellit ovat mukana ResQ Club -palvelussa, jonka kautta asiakas voi ostaa hotellin aamiaiselta, lounaalta tai muista tarjoiluista ylijäänyttä ruokaa kotiin. Suomen Scandic-hotelleissa pelastettiin viime vuonna 53 000 hävikkiannosta ResQ Clubin kautta.

ResQ Club toimii pääasiassa isoissa kaupungeissa ympäri Suomen, mutta tarkan tiedon saa lataamalla sovelluksen ilmaiseksi ja tarkastamalla oman kaupungin tilanteen kartasta. Karttapalvelussa näkyy selkeästi oman alueen mukana olevat myyjät.

Matsmart ja Fiksuruoka ovat sivustoja ja sovelluksia, jotka myyvät kuivaelintarvikkeita, kodin tavaraa ja siivoustarvikkeita. Tuoretuotteita näissä sovelluksissa ei myydä.

Matsmart on hävikkiruokasovellus, josta voi ostaa elintarvikkeita edullisemmin kuin kaupasta.  Se toimii myös selaimessa. 
Matsmart on hävikkiruokasovellus ja se toimii myös selaimessa. Osta hävikkiruokaa netistä. © kuvakaappaus App-storesta

Hävikkiruokasovellus ei ole ainut vaihtoehto hävikkiruoan löytämiseen

Jos ResQ Club -sovelluksella ei ole toimintaa omassa kaupungissasi, voit ostaa hävikkiruokaa myös lounasravintoloista.

Monet lounasravintolat myyvät hävikkiruokaa iltapäivisin. Myös jostain kouluista saattaa saada oppilaiden lounastunnin jälkeen ruokaa edullisemmin.

Lounasruokailua järjestävä Sodexo kertoo Kotiliedelle, että heidän kaikissa ravintoloissaan ympäri Suomen myydään ylijäänyttä lounasruokaa edullisemmin kotiin vietäväksi.

”Jos lounaalta on jäänyt ruokaa yli, myymme sitä ravintoloissamme edullisempaan, noin viiden euron hintaan lounasajan päättymisen jälkeen kymmenen minuutin ajan, mieluiten omaan rasiaan”, brändi-, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Mira Perander Sodexolta kertoo.

Myös vihannestorilta kannattaa etsiä hävikkiruokaa. Toreilta saa monesti edullisemmin vihanneksia, jotka eivät sovellu esimerkiksi ulkonäkönsä puolesta normaalihinnalla myymiseen. 

Turun torilla myytiin syksyllä 2023 käyriä kurkkuja halvalla, koska ne ovat hassun näköisiä. 
hävikkiruokaa halvalla  © Sanna Mansikkamäki

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tunnetko jo kätevät hävikkiruokasovellukset? Niiden avulla ostat halpaa hävikkiruokaa netistä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.