Talous

Miten voi säästää rahaa ruokamenoissa? Näillä vinkeillä säästät ruokakuluissa vuodessa jopa tuhansia

Suunnittele, tee itse, vertaile hintoja. Kokosimme 13 vinkkiä, joiden avulla voit säästää arjen ruokakuluissa pitkän pennin.

Ruokamenot ovat yksi kotitalouksien suurimmista kuluista asumisen ja lämmityskustannusten ohella. Menojen pienentäminen vaatii pieniä tekoja. Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa omat tottumukset.

Voit säästää kuukaudessa useita kymppejä ja vuodessa satasia ellei peräti tuhansia kokkaamalla arkkiruoat itse ja tekemällä töihin eväät. Porvoon maa- ja kotitalousnaiset antoivat Kotilieden lukijoille ruokaohjeita ja vinkkejä edulliseen mutta maittavaan ruokailuun.

Näin säästät arjen ruokakuluissa

Sanonta ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pitää paikkansa myös arjen ruokahuollon suunnittelussa.

Jos ruokaa jää yli, yritä hyödyntää se mahdollisimman hyvin.

Edellispäivän jauhelihakastike lämmitetään seuraavana päivänä uudelleen tai levitetään lasagnen väliin, sujautetaan tortilloihin tai loihditaan mausteilla, yrteillä tai raikkailla kasviksilla uudenlaiseksi.

Viikonlopun vokki mehevöityy riisillä ja kasviksilla uudenmakuiseksi ateriaksi. Juustokannikalla tuunataan seuraavan päivän munakas.

13 vinkkiä säästäväiselle kokille

 1. Tee itse. Näin varmistat, että ruokasi on tuoretta ja terveellistä. Tee kerralla isommat satsit ja pakasta osa.
 2. Mieti määriä. Älä kokkaa enemmän kuin syöt. Ruokahukka tietää rahanmenoa.
 3. Vältä heräteostoksia. Keskitä ostokset yhteen tai kahteen kertaan viikossa ja suunnittele ostoslista etukäteen.
 4. Pidä kotona hyvää perusruokavarastoa ja täydennä jääkaappia vain tuoretuotteilla viikon aikana.
 5. Hyödynnä aterioiden tähteet. Esimerkiksi sosekeiton voi sujauttaa pastakastikkeen joukkoon tai lasagneen lisämehevyyttä antamaan.
 6. Älä osta ruokaa kioskilta tai huoltoasemalta.
 7. Vertaile hintoja. Tutki etenkin kilo- ja litrahintoja. Tarjoustuotteet eivät aina ole edullisimpia.
 8. Hyödynnä sesonki. Kauden tuotteissa hinta on yleensä alhaisemmillaan.
 9. Tyhjennä jääkaappi. Pidä välillä jääkaapin putsauspäivä. Näin ruokatavarat eivät ehdi vanheta.
 10.  Järjestä kaapit. Käy jääkaappi, pakastin ja kuiva-ainekomero läpi säännöllisesti. Aseta ensiksi vanhenevat tuotteet esiin, jotta ne eivät jää käyttämättä.
 11. Suosi eväitä. Pakkaa kotiruokaa evääksi töihin ja valmista välipalat urheiluharrastuksiin.
 12. Mene metsään. Poimi marjat ja sienet talteen ja kasvata vihanneksia, yrttejä ja perunoita. Pakasta, kuivaa ja säilö.
 13. Kirjaa menosi. Tee se edes toisinaan, jotta tiedät, mihin rahasi todella kuluvat.

Miten sinä säästät ruokakuluissa? Jaa omat vinkkisi kommentoimalla!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten voi säästää rahaa ruokamenoissa? Näillä vinkeillä säästät ruokakuluissa vuodessa jopa tuhansia

Pyykkäri

Ihan hyviä vinkkejä – ja varmasti aika lailla itsestään selvyyksiä talouden ja rahojen kanssa taisteleville. Mitä uuutta tuohon voisi lisätäkään? Itse tosin en suunnittele ruokalistaa etukäteen vaan annan kaupan tarjousten ja ”vanhaksi menevien” tuotteiden sen tehdä puolestani. Jos kaupassa on jauheliha, broilerileikkeet ja siskonmakkarat alennettu 30 tai 50 prosentilla, on viikon ruokalista siinä. Siihen päälle jogurtit ja muut alennetut maitotuotteet. Useaa ruokaa voi syödä kaksi päivää joten noilla eletään hyvin viikko. Aina ei vanhentunutta ruokaa ole; pitää vahtia ja käydä useammin kaupassa. Joskus taas kyllästyy totaalisesti samoihin ruokiin.

Ongelmaksi itselläni muodostuu se, että vihannekset ja hedelmät ovat niin kalliita. Puhutaan paljon siitä, kuinka pitäisi syödä terveellisesti ja enemmän kasviksia. Perunaa, kaaleja ja juureksia lukuunottamatta vihannesosaston tuotteet ovat kuitenkin kalliita. Viime aikoina on tosin saanut appelsiineja alle eurolla kilo.

Viimeaikainen keskustelu ruuan hinnasta ja laadusta on myös mielenkiintoinen: halvalla ei saa hyvää, sanotaan. Jos ostaa halpaa, saa syyttää itseään… No, näi ehkä on – ja syyttäkööt köyhät itseään! Tosin einekset tuntuvat olevan kaikkein kamalin ruoka – niitä ei köyhänkään tarvitse ostaa jollei halua. Pakastepizzat ovat – anteeksi vaan – pahan makuisia verrattuna itse tehtyihin. Ja niissähän sitä maailmaa matkaillutta epäeettistä halparuokaa löytyy.

Meni hiukan ohi aiheesta. Anteeksi siitä.

Fabbari

Sinkun ei vältämättä kanna käydä kaupassa noin harvoin vaan mielummin vaikka joka toinen päivä. Itse käyn lähes päivittäin. Sinkun ei kannata pitää kotonaan kauhean suurta ruokavarastoa ja sitoa pääomaansa mahdollisesti vanheneviin ruokiin. Ja jos ei omista pakastinta niin sitä suuremmalla syyllä.

Merkku

Jutun ensimmäinen ja toinen ns neuvo kumoavat toisensa.

Helen66

Jos suinkin mahdollista, niin kannattaa poimia mustikat ja puolukat. Huipputerveellistä ilmaiseksi. Syksyisin monilla on liikatarjontaa omenista, luumuista ja muustakin oman puutarhan sadosta. Kannattaa rohkeasti ottaa vastaan tai itsekin pyytää.
Täällä asuinpaikkakunnallani toimii kierrätyskeskuksen yhteydessä ”Yhteinen jääkaappi”. Käytössä on myös pakastin. Sinne ihmiset saavat viedä itsellen ylimääräistä ruokaa. Jos joku on lähdössä reissuun, niin voi viedä jakoon elintarvikkeet, jotka muuten päätyisivät biojätteeseen. Välillä jääkaappi ja pakastin pursuavat vaikka mitä, toisinaan tarjolla on vain vähän jotain. Loistava idea toteutettavaksi muuallakin!

Äiti

Pakastin on köyhälle tärkeä! Ostan paljon -60 % ilta-alesta ja laitan pakastimeen. Kaikki leivät ja valtaosa lihoista kun on ostettu alesta niin se tekee kuukauden ruokabudjettiin jo isot säästöt.
Pakasta pienemmissä erissä: jos ostan vaikka ison possun ulkofileen niin leikkaan sen pihveiksi ja pakastan 3 pihvin erissä, jolloin se riittää yhdelle aterialle meidän perheessä. Samoin leivät viipaloin ennen pakastimeen laittoa, jotta voin ottaa helposti sulamaan pienen määrän kerrallaan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.