Ruoka

Vau, mitkä värit ja muodot! Henrik loihtii upeita tuorepastoja ilman kananmunaa – ”Pastavillitykseni lähti lapasesta”

Henrik Jaakkola jakaa sosiaalisessa mediassa kuvia vegaanisista tuorepastoista, jotka ovat kuin taideteoksia. Inspiroidu kivoista ideoista ja nappaa talteen Henrikin vegaaninen tuorepasta, perusohje kaikkiin muotoihin!

Olisipa hauska kokeilla itsekin, ajatteli helsinkiläinen Henrik Jaakkola, 31, kun hän törmäsi Instagramissa videoon, jossa valmistui vegaaninen tuorepasta.

Henrik hankki pastakoneen lokakuussa 2021, eikä ole sen jälkeen ostanut kaupasta pastaa kertaakaan. Kotikeittiössä valmistuu parhaimmillaan jopa neljänä päivänä viikossa niin tagliatellea, farfalleja, ravioleja, cavatelleja kuin karamellinkin muotoisia tuorepastoja lähes kaikissa sateenkaaren sävyissä. Reilun kolmen kuukauden aikana eri malleja on tullut testattua lähemmäs 20.

”Nyt kun tekniikan on oppinut, taikinan vaivaaminen ja pastan pyörittely on terapeuttista. Olen kiinnostunut historiasta, ja siksi usein laitan taustalle jonkin historia-aiheisen videon tai podcastin”, Henrik sanoo.

Jos kokeilu onnistuu, kuva lopputuloksesta päätyy pastalle omistetulle Pastahenrik-Instagram-tilille, jonka Henrik perusti kavereiden kannustamana.

Lue myös: Nappaa nerokas idea kotikeittiöön – tuorepastaa uskomattoman helposti ja paljon kerralla

Karamellin muotoiset täytepastat
Karamellipastojen sisällä on punasipulipyreetä. Kuva: Henrik Jaakkola
Tortellonit vegaanisella juustotäytteellä.
Sormuksen mallisten tortellonien täytteenä on vegaanista juustoa. Henrik käyttää pastan värjäämiseen vain luonnollisia raaka-aineita. Haastavimmaksi on osoittautunut kirkkaan punaisen saavuttaminen. Punajuuri antaa liian liilan sävyn, tomaattipyree oranssin ja punaviini haalean punertavan. Kuva: Henrik Jaakkola

 

 

Henrik Jaakkola
Henrik Jaakkola jakaa kuvia näyttävistä tuorepastoistaan Pastahenrik-nimisellä Instagram-tilillään. Kuva: Pinja Nikki

Fammun spagetista salviapastaan

Vanhempien tekemä pasta carbonara ja äidin kermainen jauhelihakastike. Pasta on kuulunut Henrikin suosikkiruokien joukkoon lapsesta pitäen. Ensimmäisiä ruokia, jonka hän muistaa, on fammun eli isoäidin ylikypsä spagetti lihapullien kanssa.

”Italialaiset paheksuisivat fammun spagettia. Jos ostan kuivapastaa kaupasta, saatan edelleen keittää sen kypsemmäksi kuin italialaiset. Tuorepastan keitän al denteksi parissa minuutissa”, Henrik sanoo.

Pastassa parasta Henrikin mielestä on se, että vaihtoehtoja on loputtomasti: erilaisia pastamuotoja ja -ruokalajeja on satoja. Viime aikoina hän on innostunut voi-salviapastasta, jonka hän valmistaa kasviperäisestä voista. Se saa sulaa ensin kevyellä lämmöllä, jonka jälkeen joukkoon lisätään salvianlehdet ja pieni määrä pastan keitinvettä. Lopuksi tuorepasta sotketaan kastikkeen sekaan. Henrik on myös laminoinut salviaa tagliatellen pintaan.

salviapastan laminointi
Salviapasta on tällä hetkellä yksi Henrikin suosikeista. Hän on kokeillut myös pastan laminointia. Kuva: Henrik Jaakkola
Tagliatellet kuivumassa henkarissa.

Tagliatellet kuivuvat kätevästi henkarissa. Kuva: Henrik Jaakkola

Pastakoneesta kaikki lähti

Sysäys tuorepastaharrastukselle tuli syksyllä 2021 illanistujaisissa, kun Henrik otti puheeksi näkemänsä pastavideot. Kaveriporukka alkoi suunnitella yhteisen pastakoneen hankkimista, jota kukin voisi vuorollaan lainata.

”Monesti laitteista ollaan hetken aikaa superhaltioituneita, mutta sitten koneet jäävät käyttämättä. Minulle kävi niin riisinkeittimen kanssa. Pastavillitykseni lähti kuitenkin niin lapasesta, etten lainaa konettani tällä hetkellä lainkaan kavereille”, Henrik sanoo ja naurahtaa.

Sittemmin myös muu välineistö on kasvanut. Marcato-klassikkokoneen lisäksi Henrikillä on useita raviolimuotteja ja -leimasimia, puu- ja kuviokaulimia sekä gnocchilauta.

Puinen raviolimuotti ja muotin avulla tehty ravioli.
Puinen raviolimuotti on tehty käsityönä. Henrik sai sen joululahjaksi äidiltään. Raviolin musta väri on peräisin aktiivihiilestä, jota Henrik on ostanut luontaistuotekaupasta. Perinteisesti pasta värjätään mustaksi mustekalan musteella. Kuva: Henrik Jaakkola
Kuivattuja pastan jämiä lasipurkissa
Henrik kuivaa pastan teosta ylijääneet jämät ja kerää purkkiin esimerkiksi nopeita pastakeittoja varten. Kuva: Henrik Jaakkola

Vegaaninen tuorepasta tehdään vedestä ja durumjauhoista

Ensin kaadetaan jauhot pöydälle keoksi, sitten keskelle tehdään kraateri, johon rikotaan kananmunat. Näin tuorepastan valmistus alkaa tyypillisesti. Kaikki Henrikin tekemät tuorepastat ovat kuitenkin vegaanisia. Syynä ovat liha-, maito- ja kananmunatuotannon eettiset ongelmat ja vaikutus ilmastoon ja ympäristöön. Liha- ja maitotuotteiden käyttöä vähentämällä ruokavalion ilmastovaikutuksia voitaisiin pienentää 30–40 prosenttia, arvioi valtioneuvoston selvitys.

”En lähde kenellekään sanomaan, että lihan syönnistä tulisi luopua kokonaan, mutta sitä tulisi vähentää. Jos oma tilini kannustaa kasvisruokailun pariin, se on vain hienoa”, Henrik sanoo.

Henrik on noudattanut 14-vuotiaasta lähtien pääosin kasviperäistä ruokavaliota mutta ei ole enää vegaani. Pastahenrik-Instagram-tilin on tarkoitus toimia myös hänelle itselleen muistutuksena siitä, että lähes kaiken voi tehdä vegaanisesti.

”Ravioli al uovo voi olla vaikea veganisoida. Siinä ison raviolin sisälle on laitettu lepäämään keltuainen, joka leviää kauniisi lautaselle, kun raviolin avaa haarukalla ja veitsellä. Olen yrittänyt miettiä jotain keltaista vegaanista kastiketta, mutta vielä en ole keksinyt sopivaa”, Henrik sanoo.

Pastataikina leikattuna pötköiksi.
Pastataikinan on oltava jämäkkää ja sileää, jotta sitä on helppo muotoilla. Kuva: Henrik Jaakkola
spizzulus-pastoja, gnocchilauta, veitsi ja leikkuulauta
Yksi Henrikin kokeilemista malleista on sardinialainen spizzulus, joka rullataan pienistä pastatangoista gnocchi-laudan avulla ja nipistetään päistä pieniksi rinkuloiksi. Kuva: Henrik Jaakkola

Vegaaninen tuorepasta valmistuu kananmunien ja hienojen 00-jauhojen sijaan durumjauhoista ja vedestä. Henrik lisää joukkoon lorauksen oliiviöljyä, jotta taikinaa on helpompi muovata. Käytännössä ainesosaluettelo on sama kuin kaupassa myytävissä kuivapastoissakin.

Henrikin mukaan vegaaninen pastataikina vaatii hieman enemmän vaivaamista, mutta muuten valmistus ei poikkea perinteisestä tuorepastasta. Tavoitteena on saada aikaiseksi mahdollisimman jämäkkä ja sileä taikinapallo, jota on helppo työstää pastakoneella ohueksi niin, ettei taikina hajoa tai mene muussiksi. Taikinan paksuutta on mahdollista säätää pastakoneen asetuksilla. Aluksi Henrik käytti pastakoneesta asetusta kolme, mutta suosii nyt asetusta viisi, jolla saa ohuempaa jälkeä.

Spagetin teko pastakoneella
Spagetin teko on Henrikin mukaan yllättävän haastavaa. Kuva: Henrik Jaakkola
penne-pastaa ja tagliatellea kuivumassa pellillä
Henrik teki ystävilleen ensimmäiset tilauspastat. Kuva: Henrik Jaakkola

Tavoitteena täydellinen spagetti

Inspiraatiota pastaharrastukseensa Henrik ammentaa Instagramista, jossa hän seuraa yli 100 pasta-aiheista tiliä. Muista pasta-amatööreistä hänen suosikkinsa on uusiseelantilainen muotisuunnittelija Emilie Pullar, jonka marmoiroidut pansotit ja farfalle-kuosit ovat kuin taidetta.

Henrikin tavoitteena on oppia tekemään mahdollisimman nättejä sorpresineja eli simpukkamaisia pieniksi taiteltuja pastakääröjä.

”Myös spagetti on yllättävän vaikea tehdä itse. Leikkurini tekee spagetista aika pientä. Vielä kun oppisin tekemään parasta mahdollista tomaattikastiketta parhaan mahdollisen spagetin kaveriksi, se olisi aika hienoa”, Henrik sanoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vau, mitkä värit ja muodot! Henrik loihtii upeita tuorepastoja ilman kananmunaa – ”Pastavillitykseni lähti lapasesta”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.