Ruoka

Pasta on täydellinen arkiruoka – herkuttele carbonaralla ja muilla italialaisilla klassikkopastoilla!

Pasta ja erityisesti italialaiset klassikot eivät turhaan ole suosittuja. Kokosimme ohjeet, joilla hurmaat kuin italialainen nonna. Onko oma valintasi carbonara, pesto vai cacio e pepe?

Pasta on italialaisen aterian peruselementti. Se voi olla pääruoka tai alkupalan jälkeen tarjottava väliruoka eli primo piatto.  Carbonara, ragu ja norma – poimi ohjeet ja opettele tekemään elämäsi parhaat italialaiset klassikot.

Pasta-annos ei odota syöjiään, ja siksi se tarjotaan heti valmistumisen jälkeen, sillä sen koostumus kärsii odotusajasta.

Lue myös: Tiedätkö, mikä pasta sopii minkä kastikkeen kanssa? Näin yhdistät pastan ja kastikkeen kuin italialainen

Mikä pasta millekin kastikkelle?

Ei ole aivan sama mitä pastaa käytät. Täydellisen onnistumisen takaa se, että valitset juuri tiettyyn kastikkeeseen sopivan pastatyypin. Italialaiset ovat todella tarkkoja siitä, mikä kastike sopii millekin pastalle. 

Esimerkiksi ohut ja pitkä pastatyyppi, kuten spagetti, capellini tai linguine, sopii parhaiten öljypohjaisen kastikkeen tai hiukan ohuemman tomaattikastikkeen pariksi.

Leveään nauhapastaan, kuten tagliatelleen tai fettuccineen, sopii puolestaan runsas juusto- tai kermapohjainen kastike tai lihakastike.

Onttojen ja kuviollisten pastojen, kuten putkimaisen pennen ja kierteisen fusillin kanssa käyvät kastikkeet, joissa on mukavia sattumia. 

Pastakin on tietenkin parasta itse tehtynä. Tuorepastan valmistus vaatii hiukan vaivaamista, mutta lopputulos on vaivan väärti. Yksinkertaisimmillaan pastataikinaan tarvitsee vain kolme raaka-ainetta: jauhoja, kananmunia ja oliiviöljyä. Käytä valmistukseen mieluiten durumvehnäjauhoja, sillä niistä syntyy paras sitko.

Lue lisää: Pasta on parasta itse tehtynä – näillä vinkeillä onnistut!

Pasta: keittäminen vaatii tarkkuutta

Pastan keittäminen ei ole vaikeaa, mutta muutama sudenkuoppa siinä vaanii. Kaikessa yksinkertaisuudessaan italialainen keittotyyli vaatii ison kattilan, reilusti keitinvettä ja suolaa sekä jatkuvaa kypsyysasteen tarkkailua. 

Al dente tarkoittaa täydellistä kypsyyttä: pinnalta pehmeää mutta sisältä napakkaa. Keitto-ohje ja -aika löytyvät aina paketin kyljestä, mutta niihin ei kannata sokeasti luottaa. Parhaaseen lopputulokseen pääset, kun seuraat pastan kypsymistä tarkasti.

Lue myös: Keitä pasta kuin italialaiset – kiinnitä huomiota näihin 3 kohtaan

Italialaiset klassikot kasviksista

Laadukas pasta ei välttämättä kaipaa monimutkaisia kastikkeita. Kun pasta on hyvin keitetty, se näyttelee annoksen pääosaa ja joukkoon sekoitetun kastikkeen tehtäväksi jää annoksen täydentäminen. Joskus vain hyvä oliiviöljy, chili ja valkosipuli riittävät, kuten pasta all’aglio, olio e peperonico -pastassa.

Myös cacio e pepe kuuluu yksinkertaista, mutta hyvää -kategoriaan. Cacio e pepe eli juustoa ja pippuria on yksi parhaista ja huippukokkien ympäri maailmaa ylistämä annos. Lampaanmaidosta valmistettu suolainen pecorino romano ja mustapippuri muodostavat sellaisen makuparin pastalle, ettei muuta tarvita. 

Yksinkertaisia, mutta herkullisia klassikoita ovat myös sitruunainen pasta limone sekä salvia-voipasta, joka valmistuu niin helposti, ettei sitä oikein edes ruoanvalmistukseksi voi kutsua. 

Pasta alla Norma eli sisilialainen munakoisopasta on monen mielestä vegepastojen ykkönen. Tulinen peperoncino eli kuivattu chili tuo kastikkeeseen potkua. 

Pesto on pastakastikkeiden klassikko. Ehkä tunnetuin pesto on Pohjois-Italian Genovasta kotoisin oleva klassinen pesto genovese eli basilikasta, oliiviöljystä, pinjansiemenistä sekä parmesaanijuustosta ja valkosipulista valmistettu vihreä yrttikastike. Aito italialainen pesto valmistetaan morttelissa murskaamalla, mutta peston ainekset voi hienontaa myös veitsellä tai ajan säästämiseksi vaikka tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa.

Italialaiset klassikot lihasta, kalasta ja äyriäisistä

Carbonara on Italian Lazion maakunnalle ja erityisesti Rooman kaupungille ominainen pastaruoka. Munista, juustosta ja pastan keitinvedestä valmistuu herkullinen kastike – ilman kermaa. 

Ragù napoletano tai ragù di carne -ohje on Napolin alueen erikoisuus. Se eroaa bolognalaisesta serkustaan pasta bolognesesta siinä, että napolilainen ragù tehdään kokolihasta, ei jauhelihasta. 

Tomaattia ja pekonia sisältävä pasta all’amatriciana on suosittu abruzzolainen pastakastike ja levinnyt koko Keski-Italiaan. Ruoasta on monia muunnelmia, mutta sen tärkein ainesosa on pecorinojuusto.

Kysy kalatiskiltä pieniä hieta- tai sydänsimpukoita ja tee niistä pastaa. Pasta alle vongole eli simpukkapasta on suosittu ruoka koko Italiassa, erityisesti Napolin alueella. Ripaus chiliä tekee annoksesta täydellisen.

Pasta con le Sarde eli sardiinipasta on tyypillinen sisilian alueen pasta, jonka tärkein raaka-aine pastan ja sardiinien ohella on fenkoli. 

Italialaiset lasagneklassikot

Lasagne lienee yksi suosituimmista italialaisista pastoista. Uunissa paistettava ruoka sisältää ainakin juustoa ja tomaattikastiketta, usein myös jauhelihaa. Pastalevyjen väliin voidaan kerrostaa myös makkaraa, lihapullia tai kasviksia.

Italialaiset täytetyt pastat

Cannellonit valmistetaan suurista pastaputkista, joiden sisään voi laittaa esimerkiksi sieniä tai kasviksia. Täyttämisen jälkeen cannellonit paistetaan uunissa esimerkiksi tomaatti-, valko- tai kermakastikkeella peitettynä.

Kokeile myös muita täytettyjä pastoja: ravioleja ja tortellineja.

Lue myös Anna.fi: Parhaat pastareseptit! Oletko jo testannut näitä 10 helppoa, nopeaa ja ihanan maukasta pastaa?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pasta on täydellinen arkiruoka – herkuttele carbonaralla ja muilla italialaisilla klassikkopastoilla!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.