Argentiinalainen chimichurri – näillä vinkeillä teet parhaan grilliruokien kastikkeen!

Chimichurrin ohje kannattaa ottaa haltuun. Se on kastikkeiden aatelistoa ja sopii erityisen hyvin grilliruokien kylkeen. Nopea kastike maistuu myös vegaaneille.

Alkujaan argentiinalaisen kastikkeen, chimichurrin, voi niputtaa samaan klassikkokastikkeiden kerhoon kuin italialaisen vastineensa, pestonkin. Öljystä, yrteistä ja mausteista sekoitettava kastike sopii niin liha-, kala- kuin kasvisruokien kumppaniksi. Se on aivan ihanaa ronskeina lusikallisina salaatin päällä ja sopii mainiosti myös marinadeihin.

Lue myös: Tahnat, dipit ja kastikkeet – näillä ohjeilla saat arkiruokaan hetkessä uutta makua

chimichurri-kastike ja grillipihvi

Vain sekoitus ja valmista tuli!

Chimichurri on aina sekoittajansa näköinen, mutta yhteistä kaikille chimichurreille lienee persilja, valkosipuli ja öljy. Usein makua täydentävät vielä chili sekä tilkka punaviinietikkaa.

Vaihtelua ja veikeää makua kastikkeeseen saa erilaisilla yrteillä, kuten korianterilla, oreganolla tai timjamilla sekä lisäämällä mausteeksi esimerkiksi juustokuminaa, paprikaa, sipulia tai vaikkapa sitruunaa tai limettiä. Keväällä tuoreet yrtit voi vaihtaa myös nokkoseen. Jos oikein villiksi heittäydyt, silppua yrttien kaveriksi myös porkkanan naatteja. 

chimichurri

Ohje: Argentiinalainen chimichurri-kastike

Chimichurri on mitä helpoin valmistettava. Hienonna vain valkosipuli ja tuoreyrtit, mittaa kaikki ainekset kannelliseen tölkkiin tai pulloon ja ravista sekaisin. Valmista tuli! Chimichurrin voi mainiosti tehdä vaikka pari päivää etukäteen valmiiksi. Parhaimmillaan sen maku onkin seuraavana päivänä, kun se on saanut vetäytyä yön yli  jääkaapissa.

Chimichurria voi tehdä kerralla isommankin määrän. Se säilyy jääkaapissa viikon tai kaksikin ja se sopii myös pakastettavaksi. Jos siis kasvimaan yrttipuskat tuottavat kesällä satoa enemmän kuin tarpeeksi, tässä ohje, joka kannattaa ehdottomasti pitää mielessä. 

chimichurri-kastikeainekset

Chimicurri – lihan, kalan ja kasvisten paras kaveri

Chimichurri on kastike, joka tekee kaikesta vielä vähän parempaa. Sen on kepeä ja raikas, joten se komppaa mukavasti raskaitakin liha- ja grilliruokia. Erityiseen loistoon chimichurri herää naudan-, karitsan- ja porsaanlihan kanssa. Argentiinassa chimichurria tarjotaan usein grillatun entrecôte-pihvin kanssa. 

Ohje: Grillattu entrecôte asado

Kastikkeessa riittää makua myös miedommille kala- ja kasvisruoille. Yrttistä chimichurri-kastiketta voi käyttää myös marinointiin sekä sellaisenaan salaatin kastikkeeksi. Grillikauden ulkopuolella chimichurrilla voi maustaa myös uunibroilerin tai paahdetun kukkakaalin. 

chimichurri ja broileria

Keskustelu

Kommentoi juttua: Argentiinalainen chimichurri – näillä vinkeillä teet parhaan grilliruokien kastikkeen!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X