Ideoita ruoanlaittoon

Mysi Lahtisen moskovanpata on legendaarinen – suosikkiruoan salaisuus piilee smetanassa ja sinihomejuustossa

Tunnettu ruokatoimittaja ja kirjailija Mysi Lahtinen, 81, on kuollut. Muistatko hänen legendaarisimmat ruokaohjeensa vielä?

Pitkän uran ruokakirjoittamisen saralla tehnyt Mysi Lahtinen kuoli perjantaina 8. maaliskuuta, kertoo Helsingin Sanomat. Lahtinen tunnettiin muun muassa ahkerana keittokirjailijana. Moskovanpata, kaalikääryleet, lipstikkakeitto ja lampaanviulu kuuluvat hänen pidetyimpiin resepteihinsä.

Lue lisää: Mysi Lahtisen lampaanviulu isoäidin tapaan on legendaarinen pääsiäisohje

Häneltä ilmeistyi useita ruokakirjoja, joista viimeisimmäksi jäi HS kirjojen kustantama Mysi kokkaa ja kertoo -kirja. Siihen on koottu rakastetun ruokatoimittajan suosituimmat reseptit ja herkullisimmat ruokatarinat.

Hänet muistetaan myös Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen ruokapalstan pitäjänä. Hän kirjoitti tarinoitaan ja reseptejään 13 vuoden ajan ja lyhyesti myös vuonna 2017.

Nelonen-kanavalla pyöri Mysi Lahtisen emännöimä Kotona tehtyä -niminen ruokaohjelma.

Kotimaisten raaka-aineiden ja lähiruoan kannattaja

Mysin ruokaohjeet ovat sesonkipainotteisia. Hän ylistää Mysi kokkaa ja kertoo -kirjassa vuodenaikojamme ja nostaa sesonkiherkut esille.

”Suomalaisen keittiön onni on neljä vuodenaikaa. Jo varhain keväällä herkutellaan korvasienillä, nokkonen valmistuu keitoksi vailla vertaa, ja raparpereista keitetään ensimmäinen suloinen kiisseli.”

Suomalaista silakkaa Mysi rakasti.

”Silakka on hinnaltaan vaatimaton, mutta muuta vaatimatonta siinä ei sitten olekaan. Kuha, ahven ja siika asettuvat ylpeästi herkuttelijan lautaselle”, hän ylistää kotimaisia kaloja.

Mysi kokkaa ja kertoo kirja (HS Kirjat).
Mysi kokkaa ja kertoo -kirja julkaistiin 2016 HS Kirjojen kustantamana.

Ei arkiruokaa ja juhlaruokaa – on vain hyvää ruokaa

Lahtisen legendaarisesta lausahduksesta voisimme kaikki ottaa oppia.

”Hyväntuulinen kokki ymmärtää, ettei ole olemassa erikseen arki- ja juhlaruokaa. On ainoastaan hyvää ruokaa – arkena ja pyhänä, ja vain sitä kannattaa pöydässään tarjota”, Lahtinen kertoo Mysi kokkaa ja kertoo -kirjassa. Moskovanpata on myös Mysi kokkaa ja kertoo -kirjasta.

Mysi Lahtisen moskovanpata

  1. Kuori ja silppua sipulit. Silppua myös kaksi suolakurkkua ja pane kurkkupalat siivilään valumaan. Säästä liemikin.
  2. Sulata padassa voi. Paistele sipuleita viitisen minuuttia. Lisää hunaja. Sekoita hyvin ja lisää suolakurkut. Paista ahkerasti käännellen vielä toiset viisi minuuttia.
  3. Lisää pippurit. Paista vielä hetkinen, jotta pippurit ehtivät herätä. Kaada suolakurkkuliemi pataan.
  4. Vedä pata sivuun ja peittele kannella.
  5. Kuutioi paisti. Paista pieni erä kuutioita kerrallaan pannussa voissa kauniin ruskeiksi. Kaada lihat pataan sipulin ja suolakurkun seuraksi. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada tilkkanen pataan.
  6. Ripota vehnäjauhot lihakuutioiden päälle. Sekoita ainekset. Lisää lihaliemi ja sekoita taas.
  7. Murustele juusto liemeen. Sekoita kunnes juusto sulaa. Lisää lopuksi smetana.
  8. Laita kannella peitelty moskovanpata 200-asteiseen uuniin tunnin ajaksi. Alenna lämpö sitten 150 asteeseen. Kypsennä ruokaa vielä puolisen tuntia tai niin kauan, että liha on mureaa.
  9. Ota kansi padan päältä ja anna ruuan olla uunissa sen aikaa, että pinta saa vähän väriä ja kastike kiehuu kasaan. Silppua kolmaskin suolakurkku ja ripottele se ruoan päälle. Tarjoile moskovanpata keitettyjen perunoiden kanssa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mysi Lahtisen moskovanpata on legendaarinen – suosikkiruoan salaisuus piilee smetanassa ja sinihomejuustossa

Maikin tyttärentytär

Omistan yhden Mysi Lahtisen kirjan ja sitä on mukava lukea, kun kertomukset antavat lisää potkua ruualle. Moskovanpata on todella maukasta, kannattaa tehdä!
Kiitos Mysi <3

Nanna

Tämä on paras pataruoka,mitä olen ikinä syönyt.Meillä taistellaan tästä!

Sirpa Rekola

Mysi oli serkkuni.Surullista,ettei hän tänä jouluna ole enää antamassa uusia ohjeita meille ruokia rakastaville.Minulla on hänen kirjojaan,joita luen kun joku asia ottaa päähän.Mysin kirjoissa on niin hauskoja kirjoituksia,että tulee hyvälle tuulelle.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.