Pataruoka hurmaa helppoudellaan – katso helpot ja herkulliset lihapatojen ohjeet

Pataruoka on talven ehdoton ykkösherkku, joka hurmaa helppoudellaan ja hissukseen hautuneilla mauillaan. Poimi tästä Kotilieden parhaat reseptit maukkaisiin pataruokiin!

Pataruoka on viikonloppuruokaa parhaimmillaan. Sujauta vain ainekset samaan pataan niin ruoka valmistuu kuin itsekseen. Vähäisestä vaivasta huolimatta lopputulos vie kielen mennessään ja sopii tarjottavaksi vieraillekin. Kokeile Kotilieden herkullisia reseptejä.

Lue lisää: Gluteenittomat pataruoat arkeen ja juhlaan – 5 mehevää ohjetta

Paraskaan pataruoka ei välttämättä vaadi kalliita aineksia, vaan aikaa ja malttia. Mausteilla ruokaan voi loihtia aina uutta jujua. Parhaimmillaan pataruoka vie matkalle maailman ympäri. 

Lihapataan kannattaa hyödyntää sidekudospitoisia ruhonosia, kuten etuselkää, lapaa sekä ulko- ja kulmapaistia. Luullinen liha tuo makuun syvyyttä. Ruskistamalla lihat huolellisesti ennen haudutusta pataan saa entistä herkullisemman maun.

Pataruoka saa hautua hissukseen uunin lempeässä lämmössä tai liedellä hiljaa poreillen, jotta sidekudospitoinen liha mureutuu. Padassa tulee olla lientä niin, että ainekset melkein peittyvät. Lisää lientä tarvittaessa tai hauduta ilman kantta, jolloin ylimääräinen neste haihtuu. 

Lisää pataan lihan seuraksi jotain hapanta, kuten tilkka etikkaa, tomaattipyreetä tai vaikkapa loraus punaviiniä. Happo tasapainottaa makua ja pitää huolen, etteivät mahdolliset juurekset hajoa haudutuksen aikana. Tarkista maku ennen tarjoilua ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Pataruoka valmistuu myös kanasta, kalasta, äyriäisistä tai kokonaan ilman eläinperäisiä tuotteita. Sesongin juurekset sopivat lähes pataan kuin pataan, ja pitkään hautuessaan ne tuovat ruokaan makua ja väriä.

Pataruokaa kannattaa valmistaa kerralla iso annos, sillä se vain paranee, kun sen lämmittää seuraavana päivänä.

Pataruoka naudanlihasta 

Naudan lihasta valmistuu moni klassinen pataruoka. Palapaisti on perinteikäs lihapata suoraan mummin keittiöstä. Tämän liharuoan jujuja ovat murea ja laadukas naudan paisti ja lihapalojen reilu ruskistus voissa. Aineslista on simppeli, mutta palapaistin maku hurmaa taatusti.

Merimiespihvin nimi on hieman harhaanjohtava, sillä kyseessä ei ole varsinaisesti pihvi vaan hissukseen uunissa hautuva pataruoka. Merimiespihveissä perunat, liha ja olut muodostavat kielenvievän liiton. Klassikkoruoasta on erilaisia versioita. Yleensä ateria valmistetaan naudanlihasta, kuten edullisesta kulmapaistista.

Myös maailmalla herkutellaan lihapadoilla. Burgundilaispata on yksi ranskalaisen keittiön klassikoista. Kun sitä lämmittää seuraavana päivänä, sen maku vain paranee. Italialainen klassikko puolestaan on osso buco, joka tarjoillaan perinteisesti risoton kera.  

Marokkolainen lihapata maustetaan marokkolaisittain kukkaisella ras el hanout -mausteseoksella sekä luumuilla ja kypsenetään hitaasti uunissa. 

Vietnamilainen liha-kurpitsapata vaatii pitkän kypsennysajan, mutta palkitsee ruokailijan upealla maullaan. Eksoottisen kuuloista five spice -maustetta löytyy hyvin varustetuista ruokakaupoista sekä etnisistä ruokakaupoista.

Pasta mielletään usein arjen pikaruoaksi, mutta uunissa ajan kanssa hautunut liharagu on viikonlopun slow foodia parhaimmillaan. Se tehdään naudan luullisesta lihasta, josta tuntien hauduttelun jälkeen tulee niin mehevää, että se suorastaan sulaa suuhun. Pinnalle vielä vastaraastettua parmesaania, niin avot! 

Tarvittaessa pataruoka valmistuu myös arki-illan iloksi. Nopea marokkolaismausteinen jauhelihapata vaatii valmistuakseen vain puoli tuntia. Marokkolaisin maustein höystetty pata yhdistää jauhelihan, juurekset ja linssit. Naudan jauhelihan sijaan voi käyttää myös karitsan jauhelihaa. Tarjoa lisänä keitettyä couscousia ja rapeakuorista leipää. 

Pataruoka porsaan lihasta tai makkarasta  

Myös porsaan lihasta valmistuu maukas pataruoka. Mausteinen possupata tehdään luullisesta sian suolalavasta, salottisipuleista ja porkkanasta. 

Liha-juurespata syntyy sekin edullisesta porsaan suolalavasta helposti isommallekin porukalle. Perunat, porkkanat ja lantut tekevät ruoasta täydellisen aterian, jota höystää ihanasti tuore rosmariini. 

Possupata kasslerista on viileiden syysilmojen ehdoton lohturuoka. Uunissa hitaasti haudutettava possupata saa makua mausteista ja kuivatuista hedelmistä.

Hapankaalipata on herkullista talviruokaa, josta savustettu sianliha tekee mehevän. Hissukseen uunissa hautuva pataruoka maustetaan katajanmarjoilla ja laakerinlehdillä.

Mausteinen makkarapata valmistuu meksikolaisen suosikkiruoan, chili con carnen makuja mukaillen. Mausteinen tomaattiliemi saa muhia ja makuuntua liedellä kannen alla puolisen tuntia ja vasta sitten joukkoon lisätään ruskistetut makkaranpalat sekä kidneypavut. Valitse pataan napakan mausteista makkaraa, kuten chorizoa ja pilko joukkoon myös taateleita, niin makuelämys on vailla vertaa.

Omenainen possupata maustetaan marokkolaisittain. Lopputulos on hieman hapanimelä, johon raikkaan hapokas omena tuo raikkautta.

Pataruoka lampaan lihasta 

Lammas on perinteinen pääsiäisruoka, mutta se sopii mainiosti myös pataruokaan leppoisalle viikoloppuaterialle. Mausteinen lammaspata vie kielen mennessään! Padan hidas haudutus takaa lihan mureuden.

Lampaanpotka ja sahramicouscous tursuavat makua, liemestä tehdystä kastikkeesta puhumattakaan. Täydellinen pataruoka juhlaan tai leppoisaan viikonloppuun.

Tämä maukas lammaspata syntyy lampaanpotkasta, joka saa hautua hissuksiin uunissa tai liedellä säilyketomaattien, punaviinin ja yrttien kera. Tarjoa pata uunijuuresten tai juuressoseen kanssa. Timjamilla maustettu lammaspata puolestaan kypsyy mureaksi tomaattien sekä sipulien kera. 

Marokon kansallisruokiin kuuluva taginepata tarjoillaan kuumana. Mausteinen lammastagine valmistuu 2-3 tunnissa ja lihapalat nautitaan suoraan padasta leivän tai kuskusin kanssa.

Tästä padasta riittää jaettavaa isommalle porukalle ja miksei myös pienelle! Punaviini tuo juuri sopivasti makua lihan ja kasvisten tueksi. Pitkä haudutusaika takaa lihan mureuden.

Lihapadat riistasta 

Myös riistasta syntyy maukas lihapata. Kokkaa maukas pataruoka esimerkiksi karitsan tai kauriin lihasta. Tämä riistapata on tuhti lihapata, joka on helppo tarjottava isollekin joukolle. Lisämakua riistapataan antavat porkkanat, selleri, palsternakka ja pekoni.

Herkullinen poronkäristys on aina maistuva, huippuhelppo pataruoka, jonka voi hauduttaa kypsäksi uunissa tai liedellä. 

Ranskalainen jänispata on herkku, jota rustiikkisempaa pataa saa etsiä. Helposti kuivaksi jäävä jänis muhii meheväksi olutliemessä.

Älä ujostele myöskään sorsapadan kanssa, sen tekeminen on helppoa. Liha saa mennä ylikypsäksi ja juurekset kypsyvät lihasta irtoavassa nesteessä meheviksi.

Lue myös Anna.fi: Lihapata voi olla edullista arkiruokaa tai viikonlopun herkku – näillä ohjeilla murea ja maukas pataruoka onnistuu

Lihapata karjalanpaistista 

Herkullinen pataruoka valmistuu myös karjalanpaistilihasta. Se on ykeensä sekoitus naudan ja porsaan lihaa. Porsaan liha takaa pataruoan täyteläisen mehevyyden ja nauta tekee sen makumaailmasta rikkaan ja lihaisan.

Karjalanpaisti on perinneruokien parhaimmistoa. Tuhti lihapata onnistuu helposti aloittelijaltakin. Tarvitset vain oikeat raaka-aineet, paljon aikaa ja malttia, niin lopputulos on suussa sulava.

Perinteisen karjalanpaistin lisäksi karpalanpaistilihoista voi valmistaa myös maukkaan juures-lihapadan sekä oluella maustetun pyynikin lihapadan.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pataruoka hurmaa helppoudellaan – katso helpot ja herkulliset lihapatojen ohjeet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X