Ruoka

Uunivuoka on kodin monikäyttöastia – valitse sopivin materiaali ja kokkaa rohkeasti uutta

Uunivuoka kannattaa valita omien ruoanvalmistustapojen ja -tottumusten mukaan. Tutustu eri vuokien ominaisuuksiin ja valitse itsellesi sopivin vuoka. 

Uunivuoka on yksi keittiön käytetyimmistä ruoanvalmistusvälineistä. Siinä valmistuvat herkut uunijuureksista puuroihin ja lasagnesta peltipiirakoihin.

Lue myös: Piirakkavuoka – vuoan valinnassa tärkeintä on koko ja materiaali

Uunivuoka voi olla lasinen, metallinen, pinnoitettu tai keraaminen, laakea, pyöreä, matala tai kannellinen. Vuokia on kaupan hyllyt pullollaan ja ostosreissulla saattaa pää mennä pyörälle. Millainen on hyvä uunivuoka ja mitä sen valinnassa tulee ottaa huomioon? 

Uunivuokaa valitessa kannattaa olla huolellinen ja miettiä omia ruoanvalmistustapojaan. Kuinka paljon tekee uuniruokia ja millaisia ruokia valmistaa uunissa? 

Jos keittiön säilytystilat ovat rajalliset eikä kaappiin halua montaa uunivuokaa, kannattaa valita mahdollisimman monikäyttöinen vuoka, joka sopii omiin ruoanvalmistustapoihin.

Uunivuoan muoto ja koko valitaan käyttötarkoituksen mukaan

Kaapissa on syytä olla ainakin yksi parin litran vetoinen korkealaitainen uunivuoka, sillä riittävän korkeilla reunoilla varustetussa vuoassa ruoka pääsee kiehumaan ilman, että se kuohuu yli ja sotkee uunin pohjan. Matalareunaisessa uunivuoassa voi valmistaa vähäliemisiä uuniruokia, kuten uunikalaa, lihamureketta ja paistoksia. 

Pyöreä uunivuoka soveltuu tarvittaessa myös padaksi, kun sen päälle asettaa sopivan kokoisen lautasen tai vaikkapa teräskattilan kannen, jonka nuppi tai kahva kestää kuumuutta. Suorakaiteen muotoinen uunivuoka puolestaan käy myös lasagnelle tai vaikkapa piirakoiden tai brownien paistamiseen.

Annoskokoiset uunivuoat ovat näppäriä myös tarjoiluastioina. Annosvuoissa voi tarjota annoksittain valmistetut uuniruoat, mutta ne soveltuvat myös muiden kuin uuniruokien tarjoiluun. Aseta annosuunivuoassa tarjolle alkusalaatti tai -keitto, jälkiruoka tai käytä niitä tarjoiluastioina esimerkiksi kylmille kastikkeille.

Uunivuoan materiaali – lasinen, metallinen, keraaminen vai pinnoitettu?

Uunivuoka voi olla lasinen, keraaminen, teräksinen tai pinnoitettu. Eri materiaaleilla on erilaiset käyttöominaisuudet. Osa materiaaleista ei kaipaa on herkkiä naarmuuntumaan, toiset voi huoletta laittaa sekä uuniin, pakastimeen että astianpesukoneeseen.

1. Lasivuoka on helppohoitoinen

Lasivuoka voi olla kirkas tai värjätty ja niitä löytyy monen kokoisina ja muotoisina. Lasivuoan etuihin kuuluu se, että pohjaan kurkkaamalla näkee milloin ruoka tai leivonnainen on pohjaa myöten kypsä.

Lasi on helppohoitoinen materiaali, sillä sen voi huoletta pestä koneessa. Kiinni palanut ruoka kannattaa tosin liottaa ennen varsinaista pesua. Lasivuoan voi laittaa myös mikroaaltouuniin ja pakastimeen. Se ei kuitenkaan kestä äkillisiä lämpötilan vaihteluita, joten vuoka tulee siksi jäähdyttää huolellisesti ennen pakastamista ja antaa sen lämmetä pakastamisen jälkeen huoneenlämpöiseksi ennen uuniin nostoa. Kuumaa astiaa ei myöskään saa laittaa kylmälle teräspöydälle.

Lasivuoka kannattaa voidella tarttumisen estämiseksi. Lasivuoan kanssa voi käyttää niin metallisia, muovisia kuin puisiakin työvälineitä. Pinta saattaa kuitenkin naarmuuntua, joten se ei kestä kovia ja hankaavia otteita.

2. Keraaminen uunivuoka on kaunis tarjoiluastia

Keraamisissa vuoissa riittää valinnan varaa. Niitä löytyy eri kokoisina ja mallisina. Moni keraaminen uunivuoka on myös kaunis tarjoiluastiana. 

Kuten lasivuokakin, myös keraaminen vuoka käy paitsi uuniin, myös mikroon ja pakastimeen, kunhan muistaa välttää suuria ja äkillisiä lämpötilan vaihteluita. Saatavilla on myös liedelle sopivia keraamisia vuokia. 

Keraamisen vuoan voi pestä astianpesukoneessa ja sen pinta kestää myös metalliset työvälineet sekä hankaamisen vaikka teräsvillalla. Tarttumisen ehkäisemiseksi vuoka kannattaa kuitenkin voidella ennen käyttöä. Keraaminen vuoka, kuten myös lasivuoka johtaa hieman metallia huonommin lämpöä, joten ruoan kypsyminen voi niissä vielä hieman pidempään. 

3. Metallivuoka ei sovi ruona säilyttämiseen

Metallisia vuokia on tarjolla monen kokoisia ja muotoisia. Metallivuoan voi huoletta pestä asianpesukoneessa, mutta pinttynyt ja kiinni palanut ruoka kannattaa liottaa ennen varsinaista pesua. Metallisia työ- ja pesuvälineitä kannattaa käyttää varoen, jottei pinta naarmuuntuisi. Vuoka kannattaa voidella ettei ruoka tartu pohjaan tai reunoille.

Moni metallinen uunivuoka on kaunis myös ruoan tarjoiluun, mutta siinä ei kannata säilyttää kovin happamia ruokia tai leivonnaisia, sillä ne syövyttävät terästä. Metallivuoassa valmistettu ruoka kannattaa siirtää toiseen astiaan ennen pakastamista. 

4. Pinnoitettu uunivuoka pestään käsin

Pinnoitettu vuoka estää ruokien ja leivonnaiset tarttumisen vuokaan, mutta pinta on silti hyvä voidella sipaisulla öljyä. Pinnoitettu uunivuoka ei kestä metallisia työvälineitä tai hankaavia pesuvälineitä, sillä sen pinta on herkkä naarmuille. 

Pinnoitettua vuokaa ei saa laittaa mikroaaltouuniin, mutta se sopii astainpesukoneessa pestäväksi, ellei sen käyttöohjeessa toisin neuvota.

5. Alumiinivuoka vaatii usein voitelun

Uunivuoka voi olla myös alumiinista valmistettu. Alumiinivuoan käytössä kannattaa olla tarkkana ja lukea käyttöohje huolellisesti.

Alumiinivuoka pestään kuumalla vedellä käsin ja tarvittaessa käytetään astianpesuainetta. Astianpesukoneeseen sitä ei saa laittaa, sillä konetiskiaine syövyttää alumiinia. Pintaa on syytä käsitellä varoen ja leivottaessa vuoka tulee voidella ja jauhottaa huolellisesti, sillä leivonnaiset tarttuvat helposti alumiinivuokaan kiinni. 

Mihin uunivuokaa voi käyttää?

Uunivuoka on loputtoman monipuolinen käytettävä. Siinä valmistuvat arjen pelastajaruoat makaronilaatikosta kiusauksiin, mutta myös makoisat viikonloppuruoat uunibroilerista lasagneen. Ja sopiihan uunivuoka tietysti myös hissukseen hautuneiden puurojen tekoon.

Vuokaruoat ovat arjen suosikkeja

Erilaiset vuokaruoat ovat tyypillisimpiä uunivuoassa valmistettavia ruokia. Makaronilaatikon, kiusausten ja perunasosevuokien lisäksi uunivuoassa valmistuvat myös mehevät lasagnet ja muut maukkaat vuokaruoat.

Uunivuoka sopii myös makeaan ja suolaiseen leivontaan

Uunivuoka sopii moneen muuhunkin kuin ruoan valmistukseen. Siinä valmistuvat myös suolaiset ja makeat leivonnaiset sekä erilaiset paistokset. Piirakoiden ja brownien paistamiseen paras on suorakaiteen mallinen uunivuoka.

Pienet annoskokoiset uunivuoat sopivat jälkiruokien, kuten crème brûléen sekä panna cottan valmistukseen. 

Valitse matalareunainen uunivuoka uunikalan ja lihamurekkeiden paistamiseen

Matalareunaisessa uunivuoassa kannattaa paistaa vähäliemisiä uuniruokia, kuten uunikalaa ja lihamureketta. Myös uunibroileri on kätevä paistaa uunivuoassa. Lisukkeet valmistuvat vuoassa broilerin tai kalan kanssa rinta rinnan.

Lue myös Anna.fi: Helpot ja nopeat peltiruoat ovat kiireisen arjen pelastus – 5 parasta peltiruokaa

Uunivuoka puuron ja pataleivän valmistukseen

Uunivuoka on loistovalinta myös iki-ihanien uunipuurojen valmistukseen. Matalammassa suorakaiteen muotoisessa uunivuoassa valmistuvat näppärästi nopeasti kypsyvät, hiutaleista valmistettavat uunipuurot.

Hissukseen yön yli uunissa hautuva uunipuuro kannattaa hauduttaa korkeareunaisessa pyöreässä uunivuoassa, jonka päälle voi asettaa kannen pinnan palamista suojaamaan. 

Pyöreä uunivuoka soveltuu myös suositun pataleivän paistamiseen, kunhan vuoan löydät päälle sopivan kokoisen kannen tai uunin lämpöä kestävän lautasen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uunivuoka on kodin monikäyttöastia – valitse sopivin materiaali ja kokkaa rohkeasti uutta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.