
Ostatko joululaatikot kaupasta? Näin tuunaat valmislaatikot entistä maukkaammiksi
Noin 75 prosenttia suomalaisista ostaa joululaatikot valmiina kaupasta, käy ilmi Saarioisen tiedotteesta. Neuvomme muutaman niksin, joiden avulla voisi luulla valmislaatikoiden olevan omasta uunista peräisin!
Kaupan valmislaatikot ovat yleensä niin hyviä, että niitä suosimalla voi säästää aikaa ja vaivaa jouluvalmisteluissa. Valmiista laatikoista saa entistä mehevämpiä käden käänteessä. Ripaus mausteita ja tilkka kermaa tekevät ihmeitä!
Valmislaatikot: Näin loihdit niihin uutta makua
- Lusikoi valmislaatikko pakkauksesta kulhoon ja lorauta joukkoon tilkka kermaa. Porkkanalaatikon makuun sopii hyvin myös kookoskerma ja lanttulaatikon joukkoon miedonmakuiset maitotuotteet, kuten ranskankerma ja smetana.
- Lisää mausteita mielesi mukaan. Esimeriksi porkkanalaatikko saa hetkessä uutta ilmettä inkivääristä ja ripauksesta kardemummaa.
- Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun uunivuokaan ja lisää pinnalle voinokareita sekä korppujauhoja, rouhittuja hasselpähkinöitä tai manteleita. Lanttulaatikon pintaa voi säväyttää myös piparkakkumuruilla.
- Nosta laatikko 175 asteiseen uuniin kuumenemaan.
1. Porkkanalaatikko
Porkkanalaatikkoon kannattaa sekoittaa loraus kermaa ja jouluisia mausteita. Kokeile muskottipähkinää, valkopippuria, kanelia ja halutessasi tähtianista. Ole kuitenkin varuillasi, ettei laatikosta tule liian mausteinen!
Ole varovainen, kun sekoitat laatikkoa, ettet vahingossa riko riisien rakennetta.
2. Lanttulaatikko
Tuo lanttulaatikkoon lisää makeutta lisäämällä pari teelusikallista siirappia tai hunajaa. Mehevän rakenteen saat sekoittamalla joukkoon kananmunan ja kermaa. Kerman sijasta voit kokeilla myös smetanaa tai ranskankermaa.
Mausteiksi kannattaa valita muskottipähkinää, inkivääriä tai neilikkaa maun mukaan. Lanttulaatikkoon sopii myös piparimausteseos.
3. Perunalaatikko
Perunalaatikko ei vaadi kummempia mausteita: voi ja kerma tai maito riittävät. Jos haluat laatikkoon enemmän makeutta, lisää pari teelusikallista siirappia.
Valmislaatikot tyylikkäästi tarjolle
Kun olet maustanut laatikot, asettele ne kauniisiin, uuninkestäviin astioihin. Jos haluat, voit tehdä lusikalla tai haarukalla kuvioita pinnalle.
Kaikkiin laatikkoihin voi lisätä pinnalle korppujauhoa tai leipämurskaa ennen lämmittämistä. Lopuksi kannattaa kruunata laatikot vielä muutamalla voinokareella ennen kuin ne menevät uuniin.
Lämmitä laatikoita 175-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia – ja kas, uunista tulee aivan kuin itse tehtyjä joululaatikoita!
Jos kuitenkin haluat tehdä laatikot alusta loppuun itse, kokeile näitä ohjeita:
Imelletty perunalaatikko on joulupöydän klassikoita. Paista imellettyä perunalaatikkoa 100-asteisessa uunissa noin 2 tuntia.
Perinteinen porkkanalaatikko tehdään täysmaitoon ja ripaus muskottia kruunaa klassikon. Laatikon pinnalle tulee mantelijauhetta ja voinokareita.
Jouluinen lanttulaatikko saa makeutta siirapista. Lanttulaatikon valmistaminen on helppoa, sillä lantut vain keitetään ja survotaan. Lopuksi kaikki aineet sekoitetaan paistovuoassa.
Vinkit: Saarioinen, K-Ruoka
Kommentoi
Kommentoi juttua: Ostatko joululaatikot kaupasta? Näin tuunaat valmislaatikot entistä maukkaammiksi
En ikinä – teolliset laatikot on teollisia.
Laatikot voi tehdä osissa lantut kuoria ja sopeuttaa ja sikseen voi pakastaa ja tehdä valmiiksi jouluviikolla. Riisipuuroa voi syödä ja osan käyttää porkkana sikseen kanssa laatikkoon ja porkkanat voi olla osa ruuan lisukkeena ja loput keitetyt palat soseuttaa. Mikäli kylmää tilaa on ei kannata käyttää valmis tuotteita. Laatikot ovat myös perinneruokia, kuten rosolli, jota voi syödä muutenkin.
Kaupan tai omatekoiseen lanttulaatikoon hyvän lisän saa omena raasteesta tai soseesta .Tämä vinkki oli aikanaan K -kaupan lehdessä ohje hieno lanttulaatikoon. Ohjetta olen näyttänyt yli 50vuotta.
Teen itse laatikot, mutta kaupan laatikot voi tuunata, laitan kuppiin ja sekoitan , maustan ja lisään maitoa ja (siirappia), toki maistan ettei mene överiksi ja mitä laatikkoa tuunaa, sitten vuokaan ja uuniin, paistoaika lyhyempi, porkkanalaatikon jämät voi käyttää sämpylätaikinaan tai paistaa lettuja esim.
Ostan joko luotetulta valmistajalta hyväksi havaitut tuotteet tai teen itse. Laatikoitten tekeminen ei ole vaikeaa, aikaa se vie, tosin kiertoilmauunin keksimisen jälkeen paljon vähemmän. Ongelma ei ole laatikoiden tekeminen, vaan se, että niitä tulee itse tehden aina liikaa, kaikki ei kulu vaikka kuinka pakastaisi ja tuunaisi. Astioiden riittävyys voi olla toinen ongelma, sillä ei itse tehty ruoka niin arvotonta ole, että se pítäisi kypsentää kertakäyttöisessä peltipurkissa. Tähänkin on ratkaisu: hyvät tulenkestävästä lasista valmistetut vuoat, joille on helppo keksiä muuatkin käyttöä.
Mutta kehnojen valmislaatikoiden tuunaaminen on järjen köyhyyttä ja sulaa hulluutta.
Teen joululaatikot samalla ohjeella, kuin ympäri vuoden valmistettavat laatikot. Joskus tulee joulun ajan laatikoihin ripautettua jouluisia mausteita. Imelletyn perunalaatikon valmistan aina maustamattomana, siis samalla ohjeella kuin ympäri vuotisen imelletyn perunalaatikon.