Ruoka

Pilaako homepilkku koko leivän? Asiantuntija kertoo, pitääkö koko leipä heittää pois, jos hometta ilmaantuu

Leipä on parhaimmillaan aivan tuoreena. Laatua heikentäviä muutoksia alkaa tapahtua välittömästi paistamisen jälkeen ja hometta ilmestyy yleensä jo muutaman päivän jälkeen. Onko koko leipäpussi heitettävä pois, jos yhdessä leipäpalassa on homepiste?

Oikealla säilytyksellä leivän vanhenemista voidaan hidastaa. Leivän homehtumista ei kuitenkaan täysin voi estää, sillä homeitiöitä on kaikkialla. Muovissa säilytettyyn vaaleaan leipään tai sekaleipään ilmestyy yleensä hometta viimeistään 3-4 päivän kuluessa.

Lue myös: Säilytätkö sinäkin kahvipaketin näin? Ei ehkä kannattaisi – ammattilaiset kumoavat 7 kahvimyyttiä

hapanjuuri

Yksi homepilkku pilaa koko leivän

”Vaikka leivässä näkyisi vain pieni homepiste, leipää ei pidä syödä. Kun homepilkku ilmestyy leivän pinnalle, näkymättömät homerihmastot ovat jo levinneet läpi koko leivän” sanoo Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen.

Myöskään pussiin pakattuja leipäpaloja ei kannata syödä, vaikka hometta näkyisikin vain yhdessä palassa, sillä homeitiöt leviävät suljetussa pussissa.

Hapan leipä säilyy hapattamatonta paremmin

Leipien homehtumisherkkyydessä on eroja. Miksi toiset leivät homehtuvat varsin nopeasti, toiset säilyvät hyvänä pidempään?

”Homehtumisalttiutta lisäävät leivän pakkaaminen lämpimänä, ohut kuori sekä leivän viipalointi” Mensonen kertoo.

Homeitiöt kasvavat tehokkaammin kosteassa. Lämpimän leivän pakkaminen saattaa kerätä pussiin kosteutta, mikä nopeuttaa leivän homehtumista. Sen sijaan kuivassa leivän kuoressa homeitiöt eivät kasva. Viipalointi lisää siis homehtumisalttiutta, sillä se tuo enemmän esiin homehtumiselle altista kosteaa pintaa.

Myös happamuus parantaa leivän säilyvyyttä. Siksi kuiva, hapan ruislimppu säilyy vaaleaa hapattamatonta leipää paremmin. ”Säilöntäaineita leipiin ei juuri lisätä” Mensonen kertoo. Teollisuudessa leivän säilyvyyttä voidaan parantaa todella hygienisillä valmistustavoilla.

”Esimerkiksi Maalahden limppu valmistetaan tuotanto-olosuhteissa, joissa ihmisiä ei ole läsnä samassa huoneessa ja muutenkin hygieniaan kiinnitetään erityishuomiota. Vaikka tällainen leipä olisi viipaloitukin, säilyy se silti hyvänä huomattavan pitkään” Mensonen kertoo.

ruisleipä

Näin saat leivän säilymään paremmin

Leipä tulisi säilyttää kotona sen omassa pussissa huoneenlämmössä. Jääkaappiin leipää ei saa laittaa, sillä kylmyys aiheuttaa siinä monia fysikaalisia muutoksia, jotka pilaavat leivän.

”Irtomyynnistä ostetun, pakkaamattoman leivän voi paketoida kotona ensin paperipussiin ja sitten vielä muovipussiin. Paperipussi imee mahdollisen kosteuden, jolloin leipä säilyy hyvänä pidempään” Mensonen vinkkaa.

Myös hygieniaan kannattaa kotona kiinnittää huomiota. Mitä enemmän leipää kosketellaan, sitä herkemmin leipä pilantuu. Myös leikkuulaudasta saattaa päätyä leipään homeitiöitä tai likaa, jotka nopeuttavat leivän homehtumista.

Lue myös: Katso lista 16 ruoka-aineesta – älä laita näitä jääkaappiin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pilaako homepilkku koko leivän? Asiantuntija kertoo, pitääkö koko leipä heittää pois, jos hometta ilmaantuu

Heikki K

Moni ihminen pelkää kaikkia mahdollisia pöpöjä. ”Jos viimeinen käyttöpäivä on ohi, ruoka on pilalla”. Sama tämän homeenkin kanssa. Ainakaan sodan jälkeiset lapset eivät pientä homepilkkua pelkää. -Bakteereja ja myrkkyjä on joka paikassa. Pieni ”rentoaus” auttaa sietämään niitä.

tuoretta kaikille

onko muuta keinoa kuin kuumentaa kaikki tuotteet perinipohjin, ettei hometta syntyisi?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.