Ruoka

Säilytätkö tummaa ja vaaleaa leipää samassa pussissa? Asiantuntija kertoo, miksei kannata

Pahimmassa tapauksessa vääränlaisesta leipien säilytyksestä aiheutuu haju- ja homehaittaa. 

Joskus tekee mieli työntää ruisleipä ja vaalea leipä samaan pussiin säilytettäväksi. Se ei kuitenkaan ole järkevää Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja Kaisa Mensosen mukaan.

Leipä on pitkän tuotekehityksen tulos. Valmistaja on kehityksessä ottanut huomioon myös leivän säilytyksen.

”Leipiä kannattaa säilyttää niiden omissa pusseissa. Pakkausteknologit ovat miettineet jokaiselle leivälle optimaalisimman säilytyspakkauksen. Näinpä en lähtisi yhdistelemään leipiä samoihin pusseihin”, Mensonen kertoo.

Lue myös: Leivän säilytys oikealla tyylillä takaa tuoreuden pidempään – paljastamme kaksi parasta tapaa leivän säilyttämiseen

Hajuista ja homeesta riesaa

Rukiinen leipä saattaa olla todella tujun tuoksuista. Samassa pussissa säilytettynä aromikkaista leivistä saattaa irrota toiseen leipään makua ja tuoksua.

Mensonen muistuttaa, että esimerkiksi homehtumaan alkanutta leipää voi olla vaikea tunnistaa silmämääräisesti lyhyen säilytyksen jälkeen.

”Leivät vanhenevat eri tahtiin. Ruisleipä säilyy tyypillisesti pidempään. Vaalea leipä saattaa kosteampana homehtua nopeammin. Jos ne ovat samassa pussissa, myös tumma leipä on tällöin heitettävä pois. Homeen rihmastot ovat silmälle näkymättömiä.”

Koko leipäpussin sisältö on heitettävä pois, jos yhdenkin viipaleen pinnalla näkyy homepilkku. Homeitiöt leviävät suljetussa pussissa. Kun homepilkku ilmestyy yhden leivän pinnalle, homerihmastot ovat jo ehtineet levitä muihinkin leipiin.

Tärkeää on suojata leipä valolta ja kosteudelta. Hyvä on myös muistaa, että leipiä ei kannattaa säilyttää jääkaapissa.

”Leipä säilyy parhaiten vatsassa. Herkuttele tuoreella leivällä”, Mensonen lisää.

Lue myös: Pilaako homepilkku koko leivän? Asiantuntija vastaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Säilytätkö tummaa ja vaaleaa leipää samassa pussissa? Asiantuntija kertoo, miksei kannata

Sinun täytyy kommentoidaksesi.