Ruoka-apu on jopa tuplaantunut normaalioloista – kuka voi hakea ruoka-apua ja mistä sitä saa?

Ruoka-apu, sitä tarvitaan nyt jopa tuplasti enemmän kuin normaalioloissa. Koronakevät kurittaa perheitä ja kasvattaa avuntarvitsijoiden määrää.

Ruoka-apu, siihen turvautuu normaaliolosuhteissa vuosittain arvioiden mukaan yli 100 000 suomalaista.

Lue myös:  Tarinoita köyhien kokkauskurssilta: ”Sitä kokataan, mitä leipäjonosta saadaan”

Äärimmäinen tilanne sai ruoka-aputoimijat toimimaan nopeasti. He järjestivät ripeästi rivinsä tilanteen sitä vaatiessa.

Avun tarve jopa tuplaantunut

Verkostotapaamiset kokoavat nyt ruoka-aputoimijat yhteen.

”Järjestämme viikoittain verkkotapaamisia ruoka-aputoimijoille Osallistava yhteisö -hankkeen ja Sininauhaliiton yhteistyönä. Näihin tapaamisiin on osallistunut jo 80 eri ruoka-aputoimijaa eri puolilta Suomea. Nämä toimijat kertovat, että ruoka-avussa asioivien määrä on jopa kaksinkertaistunut koronaviruksesta johtuvan poikkeustilanteen aikana lähes kaikkialla Suomessa”, Osallistava yhteisö -hankkeen projektipäällikkö Reetta Nick kertoo.

Ruoka-avulle on poikkeusaikana erityisen suuri tarve lomautusten, työttömyyden ja lapsiperheiden ahdingon lisäännyttyä.

Suurin uusi ryhmä ovat lapsiperheet. Aiemman asiakaskunnan lisäksi monet etsivät nyt ruoka-apua ensimmäistä kertaa.

”Työttömyyden ja lomautusten vuoksi ruoka-avussa asioi paljon aivan uusia henkilöitä. Erityisesti lapsiperheet tarvitsevat yhä useammin ruoka-apua”, Nick jatkaa.

Ruoka-apu -sivusto kokoaa toimijat yhteen

Tammikuun lopussa avattu Ruoka-apu.fi -sivusto tarjoaa alustan ruoka-avusta kertomiselle ja kokoaa ruoka-aputapahtumat Suomessa.

Ruoka-apu.fi on ensimmäinen ruoka-aputoimijat sekä  -tapahtumat yhteen kokoava sivusto Suomessa.

Jos omaa paikkakuntaa ei löydy listalta, mitä tehdä?

Ruoka-apu.fi -sivusto on aivan uusi tapa toimia. Ennen toimijat ovat toimineet yksin, ja niiden löytäminen on voinut olla hankalaa ensikertaiselle.

”Tällaista valtakunnallista tiedonjakokanavaa on odotettu, ja nyt palvelu oli juuri saatettu toimintaan kreivin aikaan. Ruoka-aputoimijat ovat tottuneet perinteisesti toimimaan yksin. Tieto alueen ruoka-apupaikoista välittyy yleensä puskaradion kautta, eikä tavoita kaikkia tarvitsevia. Verkostomaista ajattelua tarvitaan ruoka-avun kentällä erityisesti tällaisen kriisin keskellä”, suomalaisen ruoka-aputoiminnan kehittäjä ja palvelun tuottavan Osallistava yhteisö -hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Hanna Kuisma kertoo sivuston tiedotteessa.

Ruoka-apua hakee yhä useampi perhe.

Ruoka-apua hakee yhä useampi perhe. Kuva: Matti Matikainen

Ruoka-apu.fi-palvelussa ruoka-aputapahtumistaan kertovat noin 250 ruoka-avun järjestäjää eri puolilta Suomea ja määrä kasvaa koko ajan.

”Jos sivuilta ei löydy oman alueen tapahtumia, kannattaa ottaa yhteyttä oman paikkakunnan sosiaalipalveluihin tai seurakunnan diakoniatyöhön. Siellä osataan neuvoa, ketkä järjestävät ruoka-apua juuri nyt”, Reetta Nick neuvoo.

Ruoka-apu on tarkoitettu ihan kaikille apua tarvitseville

Ruoka-avun hakeminen ei ole noloa. Poikkeustilanne voi kohdata ihan tavallista ennen hyvinkin toimeentulevaa perhettä.

Tilanteen pitkittyminen, kuten lomautusten muuttuminen työttömyydeksi on ajanut monet avuntarpeeseen.

Lue myös: Halpaa ruokaa moneksi päiväksi – kokkaa kolmen päivän ruoat neljälle alle 25 eurolla

”Ruoka-apua voi hakea kuka vain, jolla taloudellisen tilanteensa vuoksi ei ole mahdollisuuksia hankkia riittävästi ruokatarvikkeita kaupasta omin varoin”, Nick sanoo ja jatkaa:

”Ruoka-avun merkitys korostuu poikkeusoloissa. Avun tarvetta lisäävät talousnäkymien kurjistuminen, lomautukset, työttömyys, koulun ja varhaiskasvatuksen tuen väheneminen perheiden arjessa, digiosattomuus ja yksinäisyys. Kun poikkeusoloja on takana nyt kuukausi, nähdään, että ruoka-avun tarvitsijoiden määrä on kasvanut merkittävästi. Tilanteen pitkittyminen on herättänyt huolen myös ruoka-avun riittävyydestä, vaikka pääsääntöisesti tähän asti apua on riittänytkin sitä tarvitseville”, Nick jatkaa.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ruoka-apu on jopa tuplaantunut normaalioloista – kuka voi hakea ruoka-apua ja mistä sitä saa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X