Uskallatko kokeilla tätä ohjetta? Hyönteiskokki Topi Kaireniukselle hyönteiset ovat makunautinto

Hyönteiskokki ja pienpanimoyrittäjä Topi Kairenius uskoo, että hyönteiset ovat ruoantuotannon tulevaisuus, ja tulevaisuus maistuu hyvälle. Helppo hyönteisresepti, auramurkut, löytyy jutun lopusta.

Makunautinto, joka auttaa pelastamaan maailmaa. Sitä hyönteiset ovat hyönteiskokki ja pienpanimoyrittäjä Topi Kaireniukselle. Kaireniuksen Hyönteiskokki-kirja julkaistiin heinäkuussa 2018.

Hyönteiskokki-kirjan kirjoittanut Topi Kairenius.

Hyönteiskokki-kirjan kirjoittanut Topi Kairenius. © Ville Juurikkala

”Hyönteiset eivät ehkä pelasta maailmaa yksinään, mutta ne auttavat täydentämään kasvisruokavaliota. Hyönteisten avulla voidaan vähentää lihan käyttöä”, Kairenius sanoo.

”Hyönteisten aromaattisilla mauilla voi rikastuttaa omia keittiökokeiluja. Länsimainen ihminen lähinnä pelkää ja inhoaa hyönteisiä, mutta kun pääsee sen kynnyksen yli huomaa, että hyönteiset tarjoavat uusia makuja, joita ei voi verrata tuttuihin raaka-aineisiin.”

Kynnyksen yli voi päästä tutustumalla hyönteisiin itselle tuttujen ruokien kautta. Kairenius kehottaa käyttämään jauhettuja tai rouhittuja hyönteisiä esimerkiksi lihapullien tai sämpylöiden seassa.

”Tulee viemään aikaa ennen kuin hyönteiset nähdään samalla viivalla katkarapujen ja etanoiden kanssa. Nekin ovat omalla tavallaan ällöjä, mutta ovat vakiintuneet ruokakulttuuriimme ja ruokapöytiimme.”

Kairenius on kiertänyt ympäri Suomea, Pohjoismaita ja Eurooppaa puhumassa hyönteisten syömisen puolesta. Suomalaisia hän kiittelee ennakkoluulottomasta asenteesta.

”Monet kasvissyöjätkin ovat kiinnostuneita. Hyönteiset ovat monipuolinen raaka-aine ja paketti hyviä ravintoaineita. Yleisimmässä ruokahyönteisessä kotisirkassa on sadassa grammassa 25 grammaa proteiinia, paljon kalsiumia, sinkkiä, rautaa, B12-vitamiinia ja omega-rasvoja.”

Lue myös: Näin syöt 10 vuoden kuluttua – maistuuko sinulle 5 tulevaisuuden ruokatrendiä?

”Hyönteismaailman hanhenmaksa”

Se, millaisia hyönteisiä omalle lautaselle kannattaa laittaa, riippuu siitä, mitä hakee.

”Jos haluaa täydentää ruokavaliotaan ravitsemuksellisesti, hyönteisjauheet ja kuivatut hyönteiset ovat hyviä vaihtoehtoja. Jos haluaa uusia makuja omaan keittiöön, kannustan menemään metsään poimimaan hyönteisiä”, Kairenius sanoo.

Kuhnurimehiläiset ovat Kaireniuksen omia suosikkeja. Juhannuksen tienoilla mehiläispesistä poistettavissa kuhnureissa on Kaireniuksen mukaan erittäin hienostunut maku.

”Harri Syrjänen nimitti kuhnureita hyönteismaailman hanhenmaksaksi.”

Kuhnurimehiläisen lisäksi Kaireniuksen toinen suosikki on kekomuurahainen.

”Kekomuurahaisia voi käyttää maustehyönteisinä. Niiden sitruksinen happo piristää ruokaa kuin ruokaa, muurahaiset sopivat lämpimistä suolaisista ruoista ja makeisiin jälkiruokiin.”

Lue myös: Näin lisäät kasviksia ruokavalioosi – 7 helppoa keinoa

Kirjassaan Kairenius kuvailee villien muurahaisten poimintatapoja. Yksi keino on laittaa käsi muurahaiskeolle ja odottaa, että käsi on muurahaisten peitossa. Kädestä muurahaiset pyyhitään purkkiin, jonka suuaukko on öljytty. Näin muurahaiset eivät pääse karkuun.

Elävät muurahaiset kannattaa pakastaa. Kesällä kerätyt ja pakastetut muurahaiset ja kuhnurit säilyvät seuraavaan kesään.

”Sulatettujen ja tuoreiden hyönteisten säilyvyys on vähän sama kuin merenelävissä, ei monta päivää säily.”

Topi Kaireniuksen auramurkut (neljälle)

Auramurkut Topi Kaireniuksen Hyönteiskokki-kirjasta.

© Topi Kairenius

Kirjassaan Kairenius kuvailee, että sinihomejuuston päällä tarjottavat, hunajalla valellut muurahaiset ovat nopea ja juhlava purtava, joka murtaa takuulla jään. Auramurkut on myös helppo valmistaa.

”Auramurkut on siitä hyvä, että ainoa efortti, mikä pitää tehdä, on kerätä muurahaiset”, Kairenius sanoo.

  • 5 g pakastetuoreita kekomuurahaisia
  • sinihomejuustoa
  • juoksevaa hunajaa

Koristele viipaloitu juusto murkuilla ja aateloi hunajalla.

Lue myös Himahellan blogista: Suklaasirkkoja Ötökkäbaarissa

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Uskallatko kokeilla tätä ohjetta? Hyönteiskokki Topi Kaireniukselle hyönteiset ovat makunautinto

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X