Ruoka

Pyöreän salin ikonisella joululounaalla tiedetään, mitkä ruoat maistuvat suomalaisille – tällainen on ylellinen ateria, joka maksaa liki 80 euroa

Tuhansien suomalaisten joulusesongin aloituspaikka on Kalastajatorppa, tarkemmin sanottuna Pyöreän salin joululounas. Noutopöydästä löytyy käytännössä kaikki rakastetuimmat jouluruoat – se näkyy myös lounaan hinnassa.

Joululounailla on Suomessa pitkät perinteet. Etenkin yrityksillä, suvuilla kuin pienemmilläkin kokoonpanoilla on tapana kerääntyä joululounaille juhlistamaan kulunutta vuotta ennen varsinaisia joulupyhiä.

Lue myös: Perinteinen joulumenu – näillä rakastetuilla resepteillä kokkaat tutut jouluruoat juhlapöytään

Kenties Suomen pisimmän historian joululounaalle tarjoaa Hilton Helsinki Kalastajatorppa. Kalastajatorpan Pyöreä sali on paikka, jossa joululounasta on nautittu yli viiden vuosikymmenen ajan.

Kalastajatorpan erikoisuus on perinteitä kunnioittava, jouluisia makuja notkuva buffet. Ihan tavan lounaan hinnalla Pyöreässä salissa ei kuitenkaan herkutella – joululounas maksaa maanantaista perjantaihin 78 euroa per henkilö. Lauantaisin hinta on 65 euroa.

Moni saapuu Kalastajatorpalle yltäkylläisen kalapöydän perässä. 
Moni saapuu Kalastajatorpalle yltäkylläisen kalapöydän perässä.  © Hilton Kalastajatorppa

Mitä legendaarisesta joulupöydästä löytyy?

Salin ensimmäisessä noutopöydässä on tarjolla suomalainen kalakattaus. Kalapöydän perinteisiä herkkuja ovat muun graavilohi, erilaiset sillit ja mädit. On savumuikkuja ja skageniakin.

”Lipeäkalaa on myös aina saatavilla keittiöstä. Joillekin asiakkaille se on erityisen tärkeää”, kertoo ravintolapäällikkö Tuomas Hannula.

Pääruokien pöydästä puolestaan löytyvät klassiset jouluruoat laatikoista sinappihunnutettuun kinkkuun. Tarjolla on myös muun muassa maustepaahdettua ankanrintafileetä ja roseeksi paistettua saksanhirvenulkofileetä.

Jälkiruokapöytä on aivan omaa luokkaansa – eri herkkuja on yli 30 erilaista sorttia. Luumuja löytyy aina jossain muodossa, usein konjakkimarinoituna. Eikä sovi unohtaa Kalastajatorpan omia leivoksia.

Jälkiruokapöydän kruunujalokivi on Salin omat leivokset. Asiakkaiden suosioon on noussut ranskalainen jouluhalko.
Jälkiruokapöydän kruunujalokivi on Salin omat leivokset. Asiakkaiden suosioon on noussut ranskalainen jouluhalko. © Hilton Kalastajatorppa

Graavilohta kuluu 180 kiloa 

Reijo Junkkari on työskennellyt Kalastajatorpalla jo vuosikymmenten ajan. Vuosien varrella hänelle on ehtinyt muodostua selvä näkemys siitä, mitkä jouluherkut ovat suomalaisten suosikkeja.

Kaikkein suurinta herkkua ovat erilaiset kalaruoat. Graavilohta kuluu 60 grammaa per asiakas, mikä tekee yhteensä noin 180 kiloa loppuvuoden aikana.

Pääruokien pöydästä kinkun menekki on 90 grammaa asiakasta kohden. Laatikoita puolestaan kuluu 50 grammaa kutakin lajia.

Jälkiruokapöydän ruoista asiakkaiden suosikiksi on muodostunut Bûche du Noël, eli ranskalainen jouluhalko, lisää Hannula.

”Sitä ei ole tarjolla monessa muussa paikassa, joten se tekee lounaasta ihan oman kokemuksensa”, Hannula sanoo.

Näiden lisäksi uudempana hittinä nousevat vegaaniset jouluherkut, joista osa tarjoillaan suoraan pöytään. Saatavana on seitsemän alkupalavaihtoehtoa, kolme lämmintä ruokaa sekä neljä jälkiruokaa.

Ainutlaatuinen miljöö Pyöreässä salissa vetää asiakkaita ruokailemaan, hotellissa uskotaan.
Ainutlaatuinen miljöö Pyöreässä salissa vetää asiakkaita ruokailemaan, hotellissa uskotaan. © Hilton Kalastajatorppa

Kalastajatorppa – keittiössä ei reseptikirjoja kaivata

Joka vuosi Kalastajatorpan joululounaan käy nauttimassa jopa 3 000 asiakasta. Asiakaskunta on Junkkarin mukaan hyvin vakiintunut.

”Paljon on yrityksiä, jotka tuovat henkilökuntaa ja asiakkaita lounaalle rauhoittumaan ja juttelemaan menneestä vuodesta”, hän sanoo.

Joululounasta on tarjolla myös lauantaisin, mikä on suunnattu etenkin perheille ja suvuille. On sellaisiakin vakiasiakkaita, jotka tuovat syömään ensin työkavereita, sitten perheensä.

Junkkari uskoo joululounaan suosiota selittävän ainutlaatuinen miljöö Pyöreässä salissa, ja lounaan valmistuksen pitkä historia.

”Olemme tuottaneet tätä joulupöytää niin pitkään, että se on monelle tapa aloittaa joulu”, Junkkari sanoo.

”Monet ovat käyneet tällä pienestä pitäen, ja tuovat nyt lounaalle omia lapsiaan ja lapsenlapsiaan. Eri sukupolvet ovat kasvaneet juuri tähän joulupöytään, joten sen sisältö on haluttu pitää kohtuullisen perinteisenä”, Hannula lisää.

Moni asiakas arvostaa myös sitä, että kaikki ruoat valmistetaan Kalastajatorpalla itse, vankalla kokemuksella.

”Ruokien valmistamiseen käytetään aikaa ja ammattitaitoa. Keittiön puolella kokemusta on yhteensä satoja vuosia, joten siellä tiedetään suorilta, mitä tehdään. En usko, että meidän kylmäköt katsoo reseptikirjaa kovin usein”, Hannula sanoo.

Lue myös Anna.fi: 12 x joulukoristeet, joiden suosio hiipui – yksi yllättävä retrohitti revitään nyt käsistä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pyöreän salin ikonisella joululounaalla tiedetään, mitkä ruoat maistuvat suomalaisille – tällainen on ylellinen ateria, joka maksaa liki 80 euroa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.