Ruoka

Vantaalaisravintolan lounasbuffet valittiin murskaäänin Suomen parhaaksi – nyt ihmisiä saapuu paikalle bussilasteittain

Kun Kerem Bölük esittelee Star Lunchin lounasbuffetin Tiktokissa, sadoilla tuhansilla herahtaa vesi kielelle. Ravintola on kuin pieni ihme, sillä vielä muutama vuosi sitten yrittäjällä oli vaikeuksia selvitä jopa vuokrasta.

Suomen paras lounasravintola 2023 on valittu. Vantaan Pakkalassa sijaitseva Star Lunch äänestettiin voittajaksi Edenred Finland Oy:n järjestämässä kilpailussa, jossa ääniä annettiin yli 76 000.

Vaikka Star Lunch on pienehkö perheyritys, se onnistui keräämään koko äänestyksen historian suurimman äänipotin.

Ravintoloitsija Kerem Bölük kertoo Kotiliedelle, että voitto on vaikuttanut asiakasvirtoihin välittömästi. Esimerkiksi lähipäivinä herkuttelemaan on saapumassa bussilastillinen eläkeläisiä Savonlinnasta.

”Kiirettä on niin kuin aina, mutta kisan jälkeen se on vain lisääntynyt. Vaikutus on ollut hyvä”, Kerem sanoo.

Lue myös: Nyt se on selvillä: tämä on Suomen ihanin kahvila! Yli 33 tuhatta suomalaista ei voi olla väärässä

Suomen paras lounasravintola 2023: Ahkera yrittäjä työskentelee salin puolella joka päivä. ”Haluan kiittää vielä vaimoani Gamzellea, koska hän on tukenut minua aina, olkoon huono päivä tai hyvä päivä”, Kerem sanoo,
Suomen paras lounasravintola 2023: Ahkera yrittäjä työskentelee salin puolella joka päivä. ”Haluan kiittää vielä vaimoani Gamzellea, koska hän on tukenut minua aina, olkoon huono päivä tai hyvä päivä”, Kerem sanoo, © Star Lunch

Vantaalaisjuottolasta someilmiöksi

Nopeasti herää kysymys, mihin vantaalaisen, lentoaseman kupeessa sijaitsevan lounasravintolan suosio perustuu. Kun turkkilaistaustainen Kerem alkoi yrittäjäksi nykyisissä tiloissa 13 vuotta sitten, silloin paikalla oli vielä keskiolutbaari biljardipöytineen ja jukebokseineen.

”Kaverit sanoivat, että sinulla on valmis toimiva konsepti täällä, eli olutbaari. Että jatka tällä. Mutta arvaa mitä tein? Heitin biljardipöydät ja muut ulos. Oluthanan takana seisominen ei ole minun juttuni”, Kerem sanoo.

Kerem lähti hiljalleen remontoimaan tilaa ruokaravintolaksi. Polku Suomen parhaaksi lounaaksi ei kuitenkaan ole ollut helppo tai suoraviivaisin.

Suomen paras lounasravintola 2023 sijaitsee hieman syrjässä, minkä vuoksi asiakkailla oli aluksi vaikeuksia löytää sinne. Yhdessä kohtaa konsepti muutettiin italialaiseksi, myöhemmin alkuperäiseen palaten. À la carte -myyntiäkin kokeiltiin tuloksetta. Koronan vaikutuksiin tuskin tarvitsee edes mennä.

”Taistelua on ollut koko ajan. Välillä on ollut vaikeuksia maksaa vuokraa ja laskuja. Mutta koronan jälkeen palasin tekemään suosikkibuffettiani uudelleen”, Kerem sanoo.

Suurin käänne tapahtui silloin, kun ravintolassa päätettiin panostaa markkinointiin. Star Lunch avasi vuoden alussa TikTok-tilin, jossa he alkoivat esitellä buffetin sisältöä joka päivä. Runsaasta lounaslinjastosta tuli nopeasti ilmiö.

”Se herätti huomion. Ja siitä se sitten lähti. Tuote on aina ollut hyvä, mutta aiemmin ei ollut mitään markkinointia. TikTok toi buffetille näkyvyyttä.”

Lue myös: Helsinkiläisravintola nosti Vesa-Matti Loirin lempiruoan listalleen – tällainen on taiteilijalegendan nimikkoannos

Suomen paras lounasravintola 2023: Star Lunch panostaa itse valmistettuihin, etnisiin ruokiin – mutta myös suomalaiseen makuun maistuvaa kotiruokaa löytyy.
Suomen paras lounasravintola 2023: Star Lunch panostaa itse valmistettuihin, etnisiin ruokiin – mutta myös suomalaiseen makuun maistuvaa kotiruokaa löytyy. © Kerem Bölük

Ei makaronilaatikkoa voi syödä joka päivä, sanoo yrittäjä

Tällä hetkellä Star Lunchilla on TikTokissa lähes 30 tuhatta seuraajaa. Sosiaalisen median menestyksellä on ollut suuri vaikutus lounaan suosioon, mutta toki taustalla on muitakin tekijöitä.

Lounaan kehittämisen eteen tehdään paljon töitä päivittäin. Kerem etsii uusia ideoita ja reseptejä internetin ruokavideoista, ja kulkee tukuissa etsimässä kiinnostavia raaka-aineita.

”Mun slogan on aina ollut, että joka arki, parempi lounas.”

Perjantaisin istutaan muun henkilökunnan kanssa alas, ja suunnitellaan seuraavan viikon erikoisuudet. Suunnittelupalaveri on Keremin mukaan haastavin osa työtä, koska tavallista broilerinleikettä tai bolognesea ei haluta tarjota.

Seuraavalla viikolla linjastolta löytyy paljon sellaista, mitä tavallisesta lounasravintolasta ei löydy. On itsetehtyä kebabia, itämaisia vihanneksia okrasta tarhapapuun, savipadassa valmistettuja välimerellisiä ruoka ja niin edelleen.

”Olen rohkea mies. Olen yrittänyt tehdä erikoisista raaka-aineista hyvää ruokaa ja sillä periaatteella ravintola on toiminut alusta saakka. Eihän ihminen voi joka päivä makaronilaatikkoa syödä. Jotain etnistäkin pitää olla”, Kerem sanoo.

Suomen paras lounasravintola 2023 satsaa moneen sorttiin

Lämpimiä ruokalajeja on päivittäin noin viittä eri sorttia, eli syötävää löytyy jokaiseen makuun. Laadustakaan ei tingitä – lähes kaikki buffetin ruoista valmistetaan alusta alkaen itse. Etenkin perjantain itse tehdystä kebabista on tullut valtava hitti.

Ravintolan asiakaskunta koostuu pääosin rakennusalan väestä ja virkamiehistä, kuten poliiseista ja pelastushenkilöstöstä. Lähiseudun toimistoväki on myös löytänyt hyvin paikalle.

Somesuosio on puolestaan aiheuttanut sen, että syömään tulevat nyt myös perheet ja eläkeläiset.

Selvää on, että menestyksen takana on myös ahkera yrittäjä. Kerem kertoo olevansa kova tekemään töitä keittiön puolella muun henkilökunnan kanssa.

”En ole itse osannut olla pelkkä pomo, vaan olen ollut työkaveri kaikille täällä.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vantaalaisravintolan lounasbuffet valittiin murskaäänin Suomen parhaaksi – nyt ihmisiä saapuu paikalle bussilasteittain

Sinun täytyy kommentoidaksesi.