Ruoka

Onko tässä Suomen loistokkain iltapäivätee? Helsinkiläishotellin teehetki on niin suosittu, että macaron-leivoksia kuluu jopa 600 viikossa

Hotel Kämpin legendaarinen iltapäivätee on todellisen luksuksen ystäville. Macaron-leivoksia kuluu viikossa jopa 600 kappaletta, paljastaa keittiöpäällikkö.

Kello viiden iltapäivätee on brittiläinen, 1800-luvun lopulla alkunsa saanut klassikko. Teehetki ajoittuu Briteissä iltapäivään kolmen ja seitsemän välille ja saattaa toisinaan kestää useamman tunnin ajan.

Suomeen teeperinne ei ole rantautunut laajamittaisesti – kahvikansaa kun olemme – mutta helsinkiläisessä Hotel Kämpissä iltapäivän teehetken salat osataan poikkeuksellisella taidokkuudella. 

Hotellin iltapäiväteen suosiosta kielii se, että vuosittain siitä saapuu nauttimaan kymmeniä tuhansia asiakkaita joko erityisinä juhlahetkinä tai vain tavallista ylellisemmän teehetken perässä.

Lue myös: Nyt se on selvillä: tämä on Suomen ihanin kahvila! Yli 33 tuhatta suomalaista ei voi olla väärässä

Iltapäivätee tarjoillaan brittiläiseen tapaan näyttävältä kerrostarjottimelta. Aikaa teehetkelle on varattu kaksi tuntia.
Iltapäivätee tarjoillaan brittiläiseen tapaan näyttävältä kerrostarjottimelta. Aikaa teehetkelle on varattu kaksi tuntia. © Alina Koskela

Hotellissa oma vastaava iltapäiväteelle

Vuonna 1887 perustetussa Hotel Kämpissä kello viiden teetä on tarjoiltu jo hotellin alkuajoilta lähtien. Alun perin iltapäivätee onkin ollut maailmalla hienostohotellien ja Grand Hotellien erikoisuus, kertoo Kämpin keittiöpäällikkö Markus Forsén.

Sittemmin iltapäiväteestä on tullut hotellissa kokonaan oma konseptinsa, johon kuuluu laajan teevalikoiman lisäksi monikerroksinen tarjotin täynnä talon parhaita pikkuherkkuja. Forsénin mukaan tässä muodossa olevaa iltapäiväteetä on tarjottu hotellissa toistakymmentä vuotta.

Alkuviikosta iltapäiväteetä saapuu nauttimaan 40-60 asiakasta päivässä, mutta viikonloppua kohden asiakkaita voi olla jo lähemmäs 150 päivässä. 

”Se vaatii aika paljon ponnisteluita. Edellisenä päivänä tehdään paljon asioita sen eteen, että seuraavan päivän iltapäivätee saadaan onnistumaan.”

Koska Kämpin iltapäivätee on niin suosittu, keittiöstä löytyy henkilö, jonka vastuualueeseen kuuluu pelkästään iltapäiväteehen liittyvien asioiden hoitaminen. 

Iltapäiväteen kerrotaan saaneen alkunsa Bedfordin herttuatar Annan aloitteesta, sillä hän kärsi iltapäivien heikotuksesta. 1800-luvulla oli tapana nauttia vain aamiainen ja illallinen. Herttuatar keksi pyytää iltapäivällä teetä ja pientä purtavaa pitkän ateriavälin katkaisemiseksi.
Iltapäiväteen kerrotaan saaneen alkunsa Bedfordin herttuatar Annan aloitteesta, sillä hän kärsi iltapäivien heikotuksesta. 1800-luvulla oli tapana nauttia vain aamiainen ja illallinen. Herttuatar keksi pyytää iltapäivällä teetä ja pientä purtavaa pitkän ateriavälin katkaisemiseksi. © Hotel Kämp

Viikossa kuluu 600 macaron-leivosta

Brittiläinen iltapäivätee koostuu pienistä tarjottavista ja sormisyötävistä. Kun leivonnaiset ja suupalat ovat tarpeeksi pieniä, voi nautiskelija ottaa surutta joka sorttia.

Kämpissä kerrostarjottimeen kuuluu niin vakituisia kuin kausittain vaihtuvia makuja. Perinteinen tarjottava on skonssit, jotka nautitaan erilaisten hillojen ja vatkatun ranskankerman kera.

Tarjolla on aina myös kurkkusandwich, jonka kerrotaan olleen edesmenneen kuningatar Elisabet II:n yksi suosikkiherkuista. Tarjottimelta löytyvä tryffeli-kanamunasandwich on kauden erikoismaku.

Makeiden herkkujen puolelta pääroolia näyttelevät macaron-leivokset, joiden maut vaihtelevat kauden mukaan. Talon macaroneja leivotaan viikoittain jopa 600 kappaletta.

Loput makeat leivonnaiset ja suolaiset tarjottavat vaihtelevat sesongin mukaan neljä kertaa vuodessa.

Eikä sovi unohtaa teevalikoimaa, joka on keskeinen osa kokemusta. Kämpin teemenulta löytyy 15 erilaista teelaatua. Kaikkein suositumpia ovat perinteinen musta Earl Grey ja intialainen Darjeeling.

Forsén uskoo, että Kämpin iltapäiväteen suosion salaisuus on laatu, joka tuotteessa näkyy. Kaikki suunnitellaan itse, ja valmistetaan alusta asti käsityönä.

”Siitä olemme varsin ylpeitä. Sen puolesta voisin sanoa, että olemme iltapäiväteen osalta kaupungin parhaita. Ja toki legendaarinen Kämpin miljöö jo itsessään houkuttelee ihmisiä tänne”, Forsén sanoo.

Lue myös Anna.fi: Kello viiden tee on peribrittiläinen tapa – keitä kannullinen lempiteetäsi ja kokkaa seuraksi pientä suolaista ja makeaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko tässä Suomen loistokkain iltapäivätee? Helsinkiläishotellin teehetki on niin suosittu, että macaron-leivoksia kuluu jopa 600 viikossa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.