Ruoka

Macaron haastaa leipojan – näin teet elämäsi parhaat macaron-leivokset kondiittorien opein

Macaron-leivokset ovat todellinen haaste leipojille. Ota rohkeasti haltuun ranskalaistan klassikkoleivosten valmistus. Kondiittorien opein leivot elämäsi parhaat macaronit.

Macarons eli macaron-leivokset ovat näyttävässä roolissa Merja Naumasen ja Piia Perttilän keväällä 2021 ilmestyvässä juhlaruokakirjassa (Readme.fi). Kirjassaan kondiittorit haastavat kotikokkeja upeiden suolaisten ja makeiden leivonnaisten saloihin. Macaron-leivoksia eli pieniä mantelileivoksia löytyy kirjasta useita erilaisia. Kirjaan tulee makeiden macaron-leivosten lisäksi suolaisia ranskalaisia klassikkoleivoksia.

Lue myös: Näin syntyy italialainen marenki – katso ammattilaisen vinkit!

Kahden lahjakkaan ja ideoita pursuvan ammattilaisen tiet kohtasivat kondiittorikoulussa. Värikkäistä ja ennen näkemättömistä ideoista syntyi yli 100 reseptiä sisältävä kirja, joka on stailattu loisteliaiden Marie Antoinette -elokuvien juhlien tyyliin: samppanja virtaa ja leivoksia syödään aamiaisella.

Macaron-leivokset onnistuvat, kunhan noudatat ohjetta tarkasti. Kuvassa Piia Perttilä (vas.) ja Merja Naumanen. 
Macaron-leivokset onnistuvat, kunhan noudatat ohjetta tarkasti. Kuvassa Piia Perttilä (vas.) ja Merja Naumanen.  Kuva: Sarianne Solio

Macaron-leivosten täytteet

Älä valitse macaron-leivoksiin liian löysiä täytteitä, jotta kuori ei kostu. Leivoksen kuoren pitää pysyä rapeana, vain sisus saa olla pehmeä.

Jos valmistamaasi täytettä jää yli, voit käyttää sen esimerkiksi piparkakkujen tai briossien päällä. Täyte säilyy jääkaapissa viisi vuorokautta.

Kondiittorit valmistivat jouluun väreihin sopivat leivokset kolmella jouluvärillä: punaisella, valkoisella ja vihreällä. Macaron-täytteet: punainen leivos on täytetty karpalo-glögiskumppatäytteellä, valkoinen suola-karamellilla ja vihreä minttusuklaalla. 

8 x näin leivot täydelliset mantelileivokset

Näyttävien kakkujen ja pikkuleipien leipominen ei ole vaikeaa, kun käyttää laadukkaita raaka-aineita ja seuraa ohjeita. Intohimoisesti ranskalaisiin klassikkoleivonnaisiin suhtautuvat kondiittorit paljastavat kahdeksan vinkkiä, jotka pitää huomioida macaron-leivosten valmistuksessa.

  1. Noudata tarkasti reseptin grammamääräisiä ohjeita.
  2. Käytä ainoastaan huoneenlämpöisiä kananmunan valkuaisia – ei jääkaappikylmiä.
  3. Mantelijauhojen ja tomusokerin seoksen on oltava hienoa. Sekoita se huolellisesti monitoimikoneessa tai blenderissä ja siivilöi sekoituksen jälkeen.
  4. Käytä lämpömittaria sokeri-vesiseoksen kuumennuksessa.
  5. Kokeile, onko taikinan paksuus sopiva tekemällä lusikalla kuvio sen pintaan. Jos taikina ei tasoitu 10 sekunnissa, se ei ole tarpeeksi notkeaa. Jatka sekoitusta hetki ja tee testi uudestaan. Taikina ei saa olla liian löysää, sillä pyöreä muoto saattaa levitä pursottaessa, ja taikina jää helposti raa’aksi paistettaessa.
  6. Anna taikinakuorien levätä ja kuorettua rauhassa ennen paistamista. Hyvä kuorettuminen, eli pinnan kuivuminen, on avain kauniin pitsijalan saamiseen sekä leivoksen repeämättömyyteen. Ilmankosteus vaikuttaa kuivamisaikaan. Kuivassa saattaa riittää puoli tuntia, mutta esimerkiksi kostealla kesähelteellä saattaa vierähtää yli tunti. Kokeile pintaa varovasti ennen paistoa, jos sormeesi ei tartu taikinaa, ovat kuoret valmiit paistettavaksi. Jos taikinaa tarttuu sormeesi edes vähän, anna leivosten vielä levätä.
  7. Anna macaronien olla paiston jälkeen pellillä yön yli ja irrota ne vasta seuraavana päivänä, niin leivokset ehtivät jähmettyä kunnolla.
  8. Älä käytä macaroneissa liian löysiä täytteitä, jotta kuori ei kostu. Leivoksen kuoren pitää pysyä rapeana, vain sisus saa olla pehmeä.

Macaron-leivokset säilyvät kylmässä

Macaron-leivokset kannattaa säilyttää jääkaapissa. Ne säilyvät jääkaapissa hyvinä neljä päivää. Leivokset voi myös pakastaa. Pakastimessa mantelileivokset säilyvät kuukauden ajan.

Juttu julkaistu Kotiliedessä 24/2020.
Artikkelia on muokattu 14.4.2023 klo 18:01

Kommentoi

Kommentoi juttua: Macaron haastaa leipojan – näin teet elämäsi parhaat macaron-leivokset kondiittorien opein

Sinun täytyy kommentoidaksesi.