Ruoka

Kaurasuurimopuuro - hissukseen hautunut puuro on leppoisan aamun luksusherkku

Hitaasti haudutettu kaurasuurimopuuro on täydellinen aamupala hitaisiin viikonloppuaamuihin. Puuroa haudutetaan kattilassa reilu tovi, mutta kärsivällisyys palkitaan. Lopputulos hurmaa takuulla vaativammankin herkuttelijan.

Kokonaisista kaurasuurimoista eli -ryyneistä pitkään haudutettu puuro on tajunnan räjäyttävän hyvää ja nostaa kaurapuuron ihan uudelle tasolle. 

Lue myös: Kaurasta syntyy maittava puuro monella tapaa – tässä viisi herkullista ohjetta

Kaurasuurimot ovat kokonaisia, pulleita kauran jyviä, eivät siis litistettyjä hiutaleita, joista moni on aamupuuronsa tottunut valmistamaan. Kaurasuurimoiden kypsyminen puuroksi ottaa aikansa, mutta on ehdottomasti sen arvoista. Kaurasuurimoita löydät hyvin varustelluista ruokakaupoista sekä ekokaupoista.

kauralese, kaurahiutale, kaurasuurimo
Kauraa kolmessa muodossa. Vasemmalla kauraleseet, keskellä hiutaleet, oikealla kaurasuurimot. Kuva: iStock

Hitaasti hyvä tulee

Yksinkertaisimmillaan kaurasuurimopuuron valmistukseen tarvitaan vain nestettä, suurimoita ja ripaus suolaa. Nesteeksi sopii vesi, mutta kermaisemman koostumukset saat kun käytät täysmaitoa tai kasvijuomaa. Esimerkiksi rasvaisesta, kahveihin tarkoitetusta kaurajuomasta valmistuu suussa sulava ja samettinen kaurasuurimopuuro, joka vie taatusti kielen. Kaurajuoman etuihin kuuluu myös ettei se pala yhtä herkästi pohjaan kuin tavallinen lehmän maito. Kokeile myös manteli- tai soijajuomaa ja saat puuroon helposti uutta jujua.

Aivan kuten perinteistä riisipuuroakin tehdessä, myös kaurasuurimot kannattaa kiehauttaa ensin veden kanssa ja lisätä maito kattilaan vasta veden imeydyttyä suurimoihin. Kuumenna puuro kiehuvaksi, laske sitten lämpöä ja anna hautua hissukseen kannen alla lempeällä lämmöllä noin tunnin verran.

Vielä vähän herkumpaa puuroa saat, kun paistat suurimot ensin voissa ja lisäät nesteen kattilaan vasta sitten. Käytä puuron valmistukseen mieluiten paksupohjaista kattilaa ja sekoittele puuroa silloin tällöin kypsennyksen aikana.

Suurimoiden ja nesteen määrällä sekä keittoajan pituudella voit vaikuttaa puuron koostumukseen. Toiset tykkäävät pehmeämmästä, toiset tanakammasta puurosta. Oma lemppari löytyy vain kokeilemalla.

Ohje: Kaurasuurimopuuro

kaurasuurimopuuro
Piilota puurokattilaan kanelitanko, saat kaurasuurimpuuroon herkullisen makuvivahteen. Kuva: iStock

Muista suola!

Kuten mikä tahansa ruoka, myös kaurasuurimopuuro vaatii suolaa. Lisää se kattilaan vasta keittoajan lopussa. Lisää makua puuroon saat mausteilla. Sujauta kattilaan esimerkiksi kanelitanko ja anna sen hautua suurimoiden seassa puuron valmistuksen ajan. 

Hissukseen haudutettu kaurasuurimopuuro on herkullista vaikka sellaisenaan voisilmän tai hillonokareen kera. Kokeile kaveriksi myös karamellisoituja, voissa ja sokerissa paistettuja omena- tai päärynälohkoja tai vaikkapa siirappiviikunoita.

kaurasuurimopuuro ja siirappiviikunat
Supersuloinen kaurapuuro keitetään kokonaisista kaurasuurimoista ja tarjoillaan siirappiviikunoiden kera. Kuva: Sampo Korhonen

Kaurasuurimopuuro uunissa

Kaurasuurimot sopivat mainiosti myös uunipuuron valmistukseen. Mittaa ainekset kattilaan ja hauduttele puuroa 175-asteisessa uunissa välillä sekoitellen noin parin tunnin ajan. Uunipuuron voi halutessaan höystää puolukoilla ja mantelirouheella, hyvää tulee ilmankin.

Lisää vinkkejä uunipuuron valmistukseen löydät täältä.

kaura-puolukkauunipuuro
Kaurasuurimoista valmistuu myös herkullinen uunipuuro puolukoilla tai ilman. Kuva: Sampo Korhonen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaurasuurimopuuro - hissukseen hautunut puuro on leppoisan aamun luksusherkku

Sinun täytyy kommentoidaksesi.